La roda

Deixeu-vos d'inversions a llarg termini

1
Es llegeix en minuts

Pujo a l'avió i m'assec al costat d'una senyora amb senyals d'haver-se estirat una miqueta per aquí i una miqueta per allà fins a aconseguir un subtil rejoveniment. Només el coll, al despenjar-se en petits plecs, desmenteix una pell pròpia dels 40, l'època de l'última esplendor que, inevitablement, s'enyora.Ana,es diu així, ho enyorava més del compte. Totes ho fem en algun moment, si no és que t'agafa massa ocupada: molta feina, pares grans, fills encara joves… Admirant la seva finor acabada de recuperar, trobo a faltar una estupidesa de les meves dècades prodigioses: posar-me pantalons curts (els conegutsshorts) i sortir al carrer sense por de la cel·lulitis.

Notícies relacionades

M'explica que es dedica a la moda; és venedora per a una marca coneguda que està a punt de fer un ERO i a ella li proposen convertir-se en autònoma. La Seguretat Social a càrrec seu, i el sou dividit entre fix i variable. Ja no l'escolto. Un estrany pensament se m'instal·la al cervell: ¿quants anys necessitarà per poder amortitzar la inversió que ha fet en cirurgia estètica? No li ha valgut la pena. Un estirament, comptant el quiròfan, l'habitació i les manetes del doctor, suposa una bona picossada. «Quinze mil euros, tot inclòs; em passaré cinc anys pagant el crèdit», em confessa. S'ha de ser una optimista per ficar-se en un embolic semblant. Però a la seva feina, assegura, ha de donar bona imatge. Estic cada vegada més preocupada per la imatge. Calculo si a la meva companya li deuen quedar cinc, set, deu… anys bons. ¿No hauria valgut més destinar aquesta xifra de diners a cures puntuals i descomptar-los com a despeses generals, de representació? Surto corrent al seu darrere: «Para, para, hauries d'amortitzar el crèdit de seguida, apujaran els tipus d'interès». Però ja ha pujat al taxi.

¡Quina bogeria! La meva, és clar. Fent quadros d'amortització amb les arrugues de la gent. Són les retallades. Amb tanta crisi, he vist massa fulles d'Exceld'amics, professionals als quals envien a casa abans, molt abans, de complir els 60 anys. M'hauria agradat dir-li aAnaque disfruti de la vida. I que es deixi d'inversions a llarg termini.