La roda

Qui resisteix, guanya

1
Es llegeix en minuts

A Espanya, deiaCamilo José Cela, «qui resisteix, guanya». Crec que l'escriptor es referia a la resistència al fracàs, a continuar escrivint fins a acabar a Suècia recollint el premi Nobel. A aquesta capacitat que tenen alguns d'enfrontar-se a les pitjors circumstàncies, fins i tot al més temible camp de concentració, i sortir-ne enfortits. O, simplement, vius. La lluita per la supervivència és una qualitat dels valents que alguns confonen amb la tenacitat numantina o amb el fet de lligar-se a la cadira. Però, de vegades, el valor de la resistència pren una deriva desesperada cap al peti qui peti.

Notícies relacionades

La resistència més enllà dels límits de la realitat, basada en un excés de zel per mantenir-se a resguard, em produeix un cert escepticisme. Em recorda l'esforç constructor (va costar diversos milers de milions de francs de llavors) per protegir les fronteres franceses amb Alemanya i Itàlia, la famosa Línia Maginot. Edificar murs, amagar-se al darrere i esperar que el vent bufi a favor és una tàctica tant militar com política que s'ha quedat vella, com la guerra de guerrilles o les antigues fortaleses. Quan les tens construïdes, no impedeixen que els nazis entrin a França.

Costa d'entendre, com asseguren alguns analistes o politòlegs (quina professió més curiosa), que el presidentRodríguezZapateros'hagi envoltat ara d'un Govern pensat per aguantar fins al final, amb l'única intenció d'esperar que la conjuntura econòmica canviï i les enquestes ofereixin al PSOE resultats més encoratjadors. ¿Novembre o març? Sento no veure en aquests mesos que separen les dues dates res més que un predictible augment de l'esgotament general de la societat espanyola. Confiem que la R deRubalcabano sigui de Resistir; que s'enfronti sense por, amb el seu projecte i com més aviat millor, al veredicte de les urnes. La resistència, a Numància, va portar al suïcidi col·lectiu. Seria un trist final d'època per a l'esquerra.