La roda

'Alzad la frente, hijos del pueblo español'

1
Es llegeix en minuts

El que li passa aAlberto Contador amb els himnes és de traca; no hi ha manera que pugi al podi i li interpretin l'himne del seu país. Fa dos anys, al Tour, li van posar el danès. I aquest any al Giro li deixen anar laMarcha real, però amb la lletra de l'ínclitJosé María Pemán, la que va manar ferFranco,desitjós de tenir, com gairebé tothom, un himne amb lletra. Se li devia posar la pell de gallina al pobreAlberto,com si no patís prou amb el judici per dopatge, al sentir allò de:«¡Viva España!, Alzad la frente, hijos del pueblo español, que vuelve a resurgir». Si hagués estat jo i, per si de cas, hauria sortit corrents amb la camisa rosa cap a un lloc desconegut, peròContadorés jove i es va quedar tan ample.

Notícies relacionades

Potser a aquest gran ciclista li costa reconèixer l'himne d'Espanya. Els ho he preguntat als meus fills i ni tan sols poden taral·lejar-lo. Un himne sense lletra és com un bosc sense arbres, com Romeo sense Julieta; és una melodia que passa inadvertida i que només coneixen les orquestres militars, que són les que en treuen algun profit. Els immigrants espanyols, quan són fora i s'enyoren, canten l'Asturias, patria querida, encara que no hagin posat mai un peu a Gijón. Abans cantaven allò de«banderita tu eres roja, banderita tu eres gualda»,però, amb la democràcia i fora de les fronteres d'Intereconomía, ha caigut en desús.

Els catalans tenimEls segadors, però ens sabem millor l'himne del Barça (aquest ens l'aprenem de petitons). Lamentablement, tot això aContadorno li serveix. Necessita un himne com Déu mana. I hem tornat al mateix de sempre, a buscar a veure qui podria fer una lletra abans que ens entreguin una altra copa o medalla al so de l'Himno de Riego, el de la República. De passada, i posats a fer podríem substituir també l'antigaMarcha granadera, d'autor desconegut i de cap valor musical. Per no trobar-nos amb un altre patafi cursi i fallit, ple de verdes valls i mars immensos, proposo que l'hi encarreguin aJoaquín Sabina.És de l'Atlètic de Madrid. Terreny neutral. Demanin-lo a aquest pirata coix, capità d'un vaixell que té per bandera un parell de tíbies i una calavera.