La roda

Trucant, trucant a Banco Base

1
Es llegeix en minuts

Quan va néixer ja estava decidit, tindria un nom propi només seu, que no compartiria ni heretaria de ningú amb el seu mateix cognom. Seria la nostra primeraBerta. Però el seu pare, que és d'una de les famílies que van sobreviure els anys 50 amb molts fills i només un sou, és d'una austeritat genètica. Un pamplonès dels que estalvien en tot menys en menjar (l'activitat considerada més seriosa per l'ésser humà navarrès) i és incapaç de no caure en el dos per un. Quan va arribar al registre i li van proposar posar a la seva nena un segon nom sense cap càrrec, no s'hi va poder resistir: «Escrigui-hiRosa, com la mare». Sense adonar-se que els noms són importants. Que diuen més que mil paraules.

Notícies relacionades

Tot anava bé. Quan va veure aquell nom compost al seu primer passaport, ella es va limitar a arrufar el nas i a fer-nos jurar que mai de la vida el pronunciaríem en veu alta. Però el dia que va saber que, a la nova escola de l'ESO, havia de mostrar el carnet d'identitat, es va plantar: «Hem d'esborrar el segon o no continuo estudiant; el primer dia llegiran les llistes en veu alta i es pensaran que he sortit d'una telesèrie llatinoamericana». Vam haver de buscar testimonis que van jurar, davant dels funcionaris del registre civil, que ella era i sempre havia estatBerta. I aquellRosagratuït (que, per a més inri, anava amb un lamentable guió) va quedar esborrat de la seva vida.

Els noms, les marques, s'han de pensar amb cura. I també canviar-los, si arriba el moment, sense por i sense titubejar. És poc aconsellable acceptar el primer que algú -un capellà, un funcionari o un consell d'administració- s'inventi, pacti o proposi a la babalà. Et poden amargar la vida, et poden fer crear desconfiança en un projecte, confondre els clients i construir un gran fracàs. Sens dubte, la raó que la fusió entre Cajastur, la CAM, Caja Cantabria i Caja Extremadura es trenqués no ha estat la seva nova denominació bancària. Simplement, anaven més malament juntes que separades. Però aquell nom ens va donar pistes. Trucant, trucant al Banco Base. Aquí Banco Base, responguin. Tocat i enfonsat.