La roda

Per la igualtat sense quotes

1
Es llegeix en minuts

D'entrada, vaig pensar: «Visca els nassos que tens,Viviane». Ja està bé d'anar amb miraments. La comissària europeaViviane Readingproposa que les dones cobreixin obligatòriament el 40% dels llocs de treball a les empreses europees. Que, a aquestes altures, només el 12% dels consells d'administració els ocupin dones li sembla una presa de pèl. Al cap de poc, em vaig enfadar. Amb la comissària, amb la Unió Europea i amb les empreses. És a dir, que després que les dones treballadores hagin pujat tants esglaons, i no precisament per enfortir glutis, resulta que si alguna aconsegueix tenir comandament serà unanoia quota. No, home, no. No pot ser. Em dirigeixo a ells, als directius, els que han vist com s'esforçaven les seves dones, germanes i filles per formar-se i obtenir la igualtat. Ja no es pot esgrimir que falta talent per mantenir-les al marge. Però costarà. Molt. En vaig entendre el motiu, fa anys, a Nova York:

Notícies relacionades

La subdirectora d'una oficina del Citibank m'esperava a la porta. Aquella senyora de color, vestida de blau i amb sabata plana, em va fer una encaixada de mans i, sense més ni més, va iniciar la visita. Ella feia esplèndides gambades; jo, amb talons, la seguia fent saltets. Vaig demanar temps per respirar i vaig exclamar: «¡Quantes dones! La banca nord-americana va al davant de l'europea». Es va posar a riure i va dir: «Estimada, ¿s'ha fixat que les noies porten uniforme? No és obligatori, però surt barat i els seus salaris són baixos. Els homes treballen a la banca d'inversió. Són allà els diners».

Els 540 consellers de l'Ibex cobren, de mitjana, un milió d'euros. Si hi apliquem el 40%, a les dones els corresponen 216 places. En aquests moments, encara en falten 162 i, al ritme actual, es trigarà 50 anys. Encara que soni estrany, els executius coneixen poques dones. Han anat a escoles, han jugat a golf, han estat col·legues… d'altres homes. Qüestió de confiança. Per això és fonamental que els presidents, alguns catalans, de les 17 corporacions espanyoles més importants impulsin la igualtat. No calen quotes, el que és imprescindible és acabar amb la discriminació.