La roda

Hipotecar tota la vida

1
Es llegeix en minuts

La Marta, infermera a l'atur, tenia una hipoteca que pujava a 250.000 euros, quantitat coincident amb el preu taxat. Va deixar de pagar. El pis es va subhastar i no va trobar comprador; se'l va quedar el banc per la meitat del seu valor (és a dir, per 125.000 euros). Avui, la Marta ja no té casa i encara deu 125.000 euros, més 50.000 de les costes. Total: 175.000 euros.

El mateix o una cosa semblant els ha passat des que va començar la crisi a unes 250.000 famílies -les catalanes encapçalen la classificació-,

que s'han trobat que s'adjudicaven els seus pisos en subhasta. Molts espanyols van firmar hipoteques creient que el totxo no baixa mai de valor; en un cas extrem, es torna l'immoble i ja està. Llàstima, això no és el que diu la llei.

A la Marta li hauria agradat que el notari o el cap de la seva oficina bancària l'haguessin advertit. Del contingut de l'article 570 de la llei d'enjudiciament civil (LEC), on s'estableix que si un immoble s'adjudica per sota del valor del crèdit, perds casa teva, però continues devent el que falta fins al total prestat, més els costos. I, si no surt comprador, l'entitat financera pot adjudicar-se el bé pel 50% del valor de taxació.

Notícies relacionades

Potser, només potser, la Marta no hauria firmat, encara que eren temps de vaques grasses, quan ningú es pensava que els pisos podien baixar de preu. Els afectats saben que en són responsables, però els costa comprendre que siguin els únics. ¿Què passa amb els que van taxar el pis, amb els que els van donar una hipoteca pel 100% del valor? Han firmat, encara que creuen que el deute no hauria d'anar més enllà de l'immoble. Per això proposen que a Espanya, com passa als Estats Units, es reguli «la dació en pagament»: el banc es quedanomésamb la casa, i el morós -que queda lliure de deutes- deixa de ser-ho.

No obstant, les entitats i el Govern, també el PP, opinen que una reforma que limiti l'abast de l'embargament debilitaria encara més el sistema financer, encariria el crèdit i dificultaria l'accés a la vivenda. El 2011 s'esperen 100.000 execucions més. Un polvorí de gent sense casa, als quals poden hipotecar tota la vida.