La roda

El pitjor dels teus malsons

1
Es llegeix en minuts

«Ep, macos, nou cntrol a l'entrada de l'Atmella. Bstan xungu. 3 cotxes mossos i alkolemia i drogues». Així mateix, amb aquest to d'alegre camaraderia, es va publicar fa uns mesos al mur d'un grup de Facebook anomenat Avisos de Control d'Alcoholèmia i Radar al teu Mòbil. L'objectiu d'aquests amics units per l'interès comú de no ser enxampats conduint beguts o sobrepassant els límits de velocitat no pretenia, com podem pensar, «entorpir de cap manera la feina policial», sinó «donar informació del trànsit als usuaris». S'ha d'agrair a l'ideòleg d'aquest grandiós projecte ciutadà que, seguint els consells del seu advocat, «desaconsellés totalment conduir sota els efectes de l'alcohol».

Notícies relacionades

El consell no va impedir que la prova pilot d'avisos al mòbil ajudés els seus usuaris a saltar-se la llei de seguretat viària durant uns quants mesos. Va finalitzar després de l'estiu, encara que li han sortit imitadors. I va ajudar a reforçar els vincles de la santa confraria dels amants de la llibertat individual, del «no es posin a la meva vida, cony»; aquesta que és contrària a tot límit de velocitat, que no li agrada que li diguin el que ha de beure, que se'n riu de qualsevol intent governamental de reduir els accidents de trànsit. I no m'estic referint només aJosé María Aznar.Els seus confrares parlen en qualsevol idioma.

He tornat a pensar en ells a l'assabentar-me del terrible accident de trànsit que va acabar dissabte a la matinada amb la vida deXavier ArrautiCarlota Cantó,de 20 i 18 anys. ¿Accident? No. No crec que ho sigui. Quan una persona que sobrepassa cinc vegades la dosi permesa d'alcohol a la sang condueix en direcció contrària i provoca un xoc mortal, no podem parlar d'accident. Tot i que hauran de ser els jutges els que hauran de decidir la responsabilitat del kamikaze d'Arenys, em sembla que som davant d'un greu atemptat contra la seguretat ciutadana que va acabar en homicidi. Tots els controls i els esforços per assegurar que es compleixi la llei són pocs. El pitjor dels nostres malsons, la mort d'un fill a la carretera, ha tornat a succeir.