On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Tornen les nits de jazz a la Pedrera

L’històric edifici acull concerts al terrat els divendres

Tornen les nits de jazz a la Pedrera

FUNDACIÓ CATALUNYA LA PEDRERA

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Quan arriba el bon temps, els edificis modernistes de Barcelona semblen posar-se d’acord per incorporar els concerts a la seva llista d’activitats. Un dels més atractius és la Pedrera, una de les millors mostres del treball de Gaudí i tan original com tota la seva obra. El cicle es titula La Pedrera Jazz, té lloc tots els divendres a partir de les 19.00 hores i inclou una visita a les golfes i una actuació musical al seu fantàstic terrat ple de meravelles gaudinianes mentre prenem una copa de cava. Ara que els turistes no són multitud com altres anys és un moment ideal per disfrutar-lo.

De les golfes al terrat

Si hi ha una cosa que preocupa i molt a la Casa Milà és la seguretat. Des de l’inici se’ns expliquen les normes (mascareta, distàncies, etcètera) i un grup de joves amb les samarretes identificatives ens aniran orientant molt amablement en tot moment. Per començar haurem d’esperar per pujar a l’ascensor per grups de visita i allà podrem fer un volt per les golfes, a l’àtic, que són com una petita exposició de les obres de l’arquitecte. Destaca la maqueta de la Pedrera, però també hi ha detalls de com es van fer aspectes determinats de la Sagrada Família, l’església de la Colònia Güell, la Casa Batlló, podem veure les cadires que va crear per a la Casa Calvet o detalls de la natura, que sempre inspirava les seves obres.

Una vegada finalitzat el recorregut ja podem pujar al terrat. Allà haurem de recollir la nostra copa de cava i ens indicaran on podem asseure’ns. Tindrem una petita zona per a nosaltres per descansar a les escales. Convé pujar aviat perquè el principal inconvenient és que la irregularitat del terreny impedeix la correcta visió del concert des de determinades zones i és millor dedicar-se a escoltar els grups mentre degustem el cava en comptes d’intentar veure’ls, tasca no sempre fàcil. Tot ja és a punt i, a les 20.30 hores, comença el concert d’una hora aproximada de durada.

Jazz en duo i quartet

Avui pujaran al terrat els joves músics Fèlix Rossy (trompeta) i Toni Saigi (piano), qui, després de militar junts durant més de 10 anys en diverses formacions, s’han unit ara a oferir-nos aquest duo especial. En aquest concert interpretaran composicions originals de cada un juntament amb altres sorpreses i presentaran el seu àlbum Moonstone que sortirà a la venda aquest estiu.

Milena Casado (2 de juliol) és una jove compositora, trompetista i cantant espanyola establerta a Nova York, el so i creativitat de la qual l’han portat a actuar amb múltiples artistes internacionals i a les millors sales i festivals de tot el món. En els últims anys s’ha centrat a compondre la seva pròpia música i interpretar les seves composicions amb diferents bandes. En aquesta ocasió actuarà en formació de quartet juntament amb Dani Perez (guitarra), Manel Fortiá (contrabaix) i Ramon Prats (bateria).

Una pianista i un trio

La pianista i cantant Lucia Fumero (9 de juliol) presentarà el seu disc Universo normal, amb temes originals que tenen com a base el folklore i es transformen a través d’un fons que ha consolidat en la clàssica i el jazz. Són colors únics i singulars amb els quals combina les cançons amb lletra amb els instrumentals i transmet vitalitat i energia. Per a aquest concert estarà acompanyada pel seu trio juntament amb el contrabaix de Martin Leiton i la bateria de Juan Rodríguez Berbín, als quals s’ha afegit el saxo elegant d’Eva Fernandez.

El 16 de juliol descobrirem els Kaleidoscope, un trio que pren el seu nom del calidoscopi, el popular instrument òptic que consisteix en un tub amb tres miralls inclinats i vidres de colors en el seu interior que formen diferents figures geomètriques simètriques. Aquests tres miralls, en aquest cas, són els navarresos Miguel Villar Pintxo al saxo i Jesús Mañeru a les percussions, juntament amb el colombià Juan Pablo Balcázar al contrabaix. El seu repertori consta de melodies que neixen del folklore iberoamericà, portades pels camins del jazz.

El millor rock i una violoncel·lista

Notícies relacionades

Emma Fernández (23 de juliol) i la seva banda són tot un espectacle. Aquest showman farà que retrunyi tot l’edifici històric amb la seva barreja de rock’n’roll a la qual afegirem un raig de Blues Brothers, molt virtuosisme pianístic que ens recordarà Jerry Lee Lewis i unes gotes de mambo a l’estil Pérez Prado posat al dia. Tots aquests estils estan inclosos en el seu últim disc, Hey, Chico! en el qual passa del rhythm and blues al so New Orleans sense oblidar el jazz tradicional o el rock and roll més contundent. Inclou temes com Run chicken run, que no dona treva, pur rock divertit amb la guitarra fent estranys sons i Enma que sembla una bola de foc imparable o The longest road, el seu primer single, en el qual ens recorda tant Elvis com Tom Jones amb pandereta inclosa. Un concert imprescindible.

I per acabar el 30 de juliol, canvi radical d’estil amb Ana Carla Maza, violoncel·lista i cantant cubana que, malgrat comptar tan sols amb 24 anys, ja ha fet centenars de concerts posant el seu instrument al servei de bandes de jazz, pop o clàssiques. Ara torna a les seves arrels caribenyes per presentar el seu segon disc en acústic, La Flor, en el qual busca la veritat absoluta i la intimitat, sense maquillatges ni artificis. Un viatge per Llatinoamèrica en el qual recupera la música tradicional de la seva infància així com les seves pròpies composicions. Bossa nova brasilera i havaneres cubanes, ritmes llatins, melodies pop, harmonies de jazz i tècniques clàssiques per acompanyar una dolça veu. Un delicat tancament per a una sèrie de concerts en un ambient únic.

‘La Pedrera Jazz’

¿On?  La Pedrera - Casa Milà (passeig de Gràcia, 92).

¿Quan?  divendres, a partir de les 19.15 hores. Fins al 30 de juliol.

Preu:  38 euros

Més informació:  La Pedrera.