On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Vídeos juvenils sense estereotips sexistes

El festival Reimagina’t permet veure els seus conscienciadors curtmetratges

Vídeos juvenils sense estereotips sexistes
5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La millor manera de combatre alguns dels grans problemes de la societat actual, com la violència masclista, la desigualtat femenina o la discriminació per qüestió de sexe passa per l’educació, per pensar en el futur, perquè els nois d’avui dia creixin amb uns valors més positius i igualitaris. Amb aquest objectiu va néixer el 2009 Reimagina’t, una iniciativa de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació, que proposa als joves crear vídeos lliures d’estereotips sexistes que ofereixin una mirada cap a les diversitats de gènere i les relacions afectives i sexuals. Des d’aleshores, cada any els estudiants de les escoles catalanes d’una trentena de municipis graven curts, aproximadament, d’un minut de durada en què es dirigeixen a la gent de la seva edat i difonen aquesta eina, que té com a objectiu la transformació social. En la seva pàgina web ofereixen més de 50 treballs realitzats els últims anys, bàsicament els que han obtingut premis, que poden veure’s gratuïtament. L’Observatori ens destaca els deu més rellevants d’aquesta història de ja més d’una dècada.

‘Ja no estem soles’ (Institut Alexandre Galí de Sant Pere de Ribes)

El porter d’una discoteca impedeix el pas a una parella de lesbianes. ¿Com ho solucionaran?

«Vídeo que incideix en la visibilitat de la diversitat sexual entre joves i el seu qüestionament de les normes socials vinculades amb mandats de gènere i estereotips sexuals. Valorem especialment el seu final empoderador».

Categoria 17-18 anys. 2018-2019. 10a edició.

‘Mort als estereotips’ (Escola Voramar de Barcelona)

Un noi s’emprova la roba d’una noia. ¿S’atrevirà a anar més enllà?

«Fomenta la diversitat d’expressions de gènere i visibilitza alguns dels temes més presents en l’adolescència, com l’autorepresentació o la pressió social respecte a les decisions sobre el mateix cos i imatge. També valorem especialment la complicitat entre nois i noies i la importància del recolzament mutu per a vivències lliures d’estereotips».

Categoria 14-16 anys. 2018-2019. 10a edició.

‘Imagina’t sortint de la gàbia’ (Fundació Germina de Santa Coloma de Gramenet)

Diversos joves es qüestionen davant la càmera les frases tòpiques sobre els homes i les dones.

«Volen donar a entendre que la lluita feminista és responsabilitat de tots, que han d’incloure els nois com a part de les reivindicacions en contra les discriminacions cap a les noies i les dones. No obstant, valorem que el reclam final sigui protagonitzat per noies, ja que són elles les que pateixen les discriminacions. Valorem molt positivament la subtitulació per a persones sordes i en diferents idiomes».

Categoria 12-14 anys. 2019-2020. 11a edició.

‘Jo també jugo!’ (Escola Trinitat Nova de Barcelona)

Un noi juga a bàsquet mentre unes noies l’animen. Però, de sobte, passa una cosa inesperada.

 «Un vídeo amb un missatge clar i senzill, amb un guió que aconsegueix transmetre la idea que no hi ha esports de nois i de noies, que qualsevol pot jugar al que vulgui. En aquest cas, el reclam és per part de les noies: «Jo també jugo». Valorem el final amb una proposta positiva».

Categoria 14-16 anys. 2019-2020. 11a edició.

‘Una nova entrevista salvatge de Wild Edu’ (Escola Jesús-Maria Sant Gervasi de Barcelona)

Un reporter agressiu entrevista en anglès una esportista fent-li preguntes inconvenients. ¡Atenció al rètol final!

«Denuncia les entrevistes a les esportistes dones que es realitzen sovint en diversos mitjans de comunicació. Valorem l’ús de l’humor o la paròdia com a eina per evidenciar aquestes males pràctiques periodístiques».

Categoria 14-16 anys. 2019-2020. 11a edició.

‘Busca les diferències’ (Escola Jesús-Maria Sant Gervasi de Barcelona)

Diversos nois i noies practiquen esport en una pantalla partida, però l’entorn no és el mateix. ¿Què els diferencia?

«Visibilitza les desigualtats tant en qui juga com en el públic en l’àmbit dels esports, una realitat que determina els interessos i pràctiques esportives d’homes i dones. Valorem l’ús de la pantalla dividida com a estratègia narrativa per fer arribar el missatge de forma contundent».

Categoria 14-16 anys. 2019-2020. 11a edició.

‘Violència a les xarxes’ (Sant Ramon de Penyafort, Vilafranca del Penedès)

Una pissarra on es van escrivint frases i dibuixos que reprodueixen el que s’escriu a les xarxes socials sobre les dones.

«Explicita diferents violències cap a les noies i les dones a les xarxes socials fent ús de recursos narratius que faciliten la comprensió del missatge. A part de la crítica, fan un pas endavant i proposen solucions cap al canvi social».

Categoria 12-14 anys. 2020-2021. 12a edició.

‘No volem estereotips’ (Escola Voramar de Barcelona)

Tres noies comparteixen el vídeo amb imatges de com han de ser les dones perfectes i com hem de vestir.

«Han trobat molt bé la manera d’explicar-ho i d’evidenciar que les recerques de Google i, per tant, l’algoritme de les xarxes té un biaix masclista. Posen veu i graven dinàmiques que tots veiem a tot arreu, a més de fer-ho d’una forma valenta, que és posant-se davant la càmera i ¡mostrant el seu cos!».

Categoria 14-16 anys. 2020-2021. 12a edició.

‘Stop sexisme a les xarxes socials’ (Col·legi Sant Josep de Sant Boi)

Una pantalla dividida en dos exemplifica les activitats que s’associen amb les dones i els homes. El final proposa la ruptura dels clixés.

«L’ús de la pantalla partida fa explícit el binarisme de gènere en la construcció social de les persones revelant diferents situacions que expliciten els estereotips que travessen la socialització d’homes i dones a través d’anuncis i de diferents missatges dels mitjans de comunicació. Es pot destacar el muntatge final, en què es posen en relleu nous models presents a les xarxes socials que trenquen amb les identitats de gènere normatives i que són referents per als i les joves».

Categoria 14-16 anys. 2020-2021. 12a edició.

‘El recompartir’ (Escola Sant Felip Neri de Barcelona)

Una jove rep un vídeo violent al mòbil. ¿És conscient del que passarà si el comparteix?

«Destaca que responsabilitza els nois i les persones que reenvien el vídeo. A més apel·la a la responsabilitat en les creacions audiovisuals i en el missatge que difonem. No hem de ser còmplices».

Categoria 14-16 anys. 2020-2021. 12a edició.

Més enllà d’aquesta selecció recomanem veure la resta de treballs, que poden trobar-se a l’arxiu de la seva pàgina web i al seu canal de YouTube i que mostren una joventut responsable, compromesa amb el futur i amb la igualtat, molt allunyada dels estereotips que també ens volen vendre, diverses generacions que volen imaginar un món millor, com John Lennon, i de moment, ja han fet un primer pas molt important.

Reimagina’t

¿On veure’ls?  a la seva pàgina web i al seu canal de YouTube..

¿Quan?  a qualsevol hora, es mantindran allà indefinidament.

Preu:  gratuït.

Més informació:  Reimagina’t.

 

 

 

 

 

 

Notícies relacionades