On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Un dia entre animals autòctons i dinosaures

El Poble Espanyol presenta ‘Animalia, Inc’ i 30 espècies prehistòriques

Un dia entre animals autòctons i dinosaures
5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Al Poble Espanyol sempre es preocupen per organitzar activitats per a tota mena d’edats per ocupar el nostre temps lliure i ja feia unes setmanes que estaven una mica moixos a l’haver d’estar-se de braços plegats a causa de la situació sanitària. Però ara que les circumstàncies semblen haver millorat, no han volgut esperar ni un minut més per fer-nos noves propostes i, per celebrar l’arribada de la primavera, han estrenat una decoració especial i ens han preparat dos atractius muntatges per disfrutar amb els nens: l’espectacle Animalia, Inc (fins al 24 d’abril) i una exposició de dinosaures gegants (fins al 30 de maig). I, com de costum, podem disfrutar de la seva arquitectura tradicional, els seus grans espais a l’aire lliure, el museu d’art contemporani i els seus tallers artesanals. Travessem la porta d’Àvila i disposem a passar una entretinguda jornada en família (sempre complint totes les normes de seguretat previstes). Advertim que per assistir a qualsevol dels dos cal reservar hora prèviament.

Titelles de fusta d’animals

Per començar, assistirem a Animalia, Inc, l’última idea de Sàndal Produccions, els creadors del deliciós Emotion (dansa i acrobàcies) o l’original Els darrers dies de Gaudí (una obra de teatre participativa). La seva intenció consisteix a mostrar la importància de la biodiversitat i el respecte que devem als animals, els protagonistes de la funció. I és que denuncien que a Catalunya hi ha 19 espècies en perill d’extinció i que cal protegir-les tant sí com no. A l’entrar a l’espai tancat situat a l’aire lliure a la plaça Major entreguen als petits un quadern amb preguntes que hauran de completar a la sortida. Si ho fan, al punt d’informació els obsequiaran amb un diploma d’explorador.

L’escenari està ocupat per tres tendes de campanya, una regadora, un cub, gorres d’explorador, unes herbes simulades amb fusta, el mateix material amb què veiem un cérvol. La trama és mínima i transcorre en un campament on els animals conviuen en harmonia amb els humans. El seu principal atractiu consisteix a veure com els tres actors manipulen hàbilment uns preciosos titelles de fusta que representen les diferents espècies. Els primers a despertar-se són Julie (Iona Balcells), una cuidadora especialista en botànica, i el també enginyer Antoine (¡ostres!, com el Griezmann, diuen els més futbolers), interpretat per Josep Sucarrats al ritme d’una música exòtica.

La llebre, la cabreta i el gos

Miren pels prismàtics, prenen notes i juguen amb el primer animal, una oca (amb rodes), la Victòria, a qui persegueixen amb una paella a la mà. No patiu, no la pensen cuinar, li estan demanant que posi un ou i ella, obedient, ho fa. També coneixerem una divertida llebre (la Carlota) amb els seus imprescindibles salts i juguen amb l’ossa Bruna. L’expedició rep un missatge important, han d’impartir una conferència sobre la biodiversitat. És l’hora de despertar l’últim component del grup, Max (Marçal Bayona), biòleg i naturalista, el més informal, que ens recorda Jack Black.

Els tres cuidadors s’entretenen interactuant amb els animals, la cabreta Lola, el cérvol Grace, als quals acaricien, donen de beure i netegen les peülles i amb l’Aristòtil, el puput, i imiten el seu so mentre vola. Però el moment més divertit per a la criaturada és l’aparició del Llamp, el gos que, com el seu nom indica, és molt veloç fins al punt que se’ls escapa i comença a córrer entre les cadires del públic amb els petits rient a cor què vols. ¿I la conferència? Ehem, ehem. Dura una mitja hora i està pensada per a nens fins als vuit anys. Una petita estada en un lloc idíl·lic per descobrir i conèixer uns animals autòctons convertits en unes delicades marionetes gegants construïdes artesanalment.

Dinosaures en moviment

Fem ara un volt pel Poble Espanyol descobrint tots els seus racons fins a arribar al nord, a la gran carpa on es troben els dinosaures. Hi sol haver bastanta cua, així que és recomanable arribar-hi amb temps. Pel camí, els més avorrits s’entretindran amb una enorme figura d’un Tyrannosaurus Rex poc abans d’arribar o amb un fòssil enterrat a la sorra d’un velociraptor. A l’entrada ens donen la benvinguda i ens adverteixen que veurem rèpliques d’una trentena d’espècies. La majoria són animatrònics que estan en moviment o emeten sons, rugeixen o respiren i són enormes, fan una mitjana de 3,60 m.

El primer és el velociraptor, més vermellós i pelut del que imaginàvem, i el segueix l’amistós braquiosaure amb el seu coll llarg i envoltat de vegetació (era herbívor). A la dreta, en un gràfic ens mostren la línia del temps genealògic amb les èpoques en què van viure. L’espinosaure ens sorprèn amb la seva voluminosa cresta mentre veiem una escena de lluita entre tres al·losaures. El del mig està immòbil mentre els altres dos l’ataquen.

El regne del tiranosaure

Seguim amb el triceratops, amb les seves banyes i la seva forma semblant a la del rinoceront, i amb el temible dilofosaure i el seu sorprenent coll amb doble cresta i que dona un ensurt a més d’un. Com que la mare tiranosaure rex, que està envoltada d’ous però el millor és fixar-se en un exemplar de nadó que surt d’un d’ells. El dimetrodont destaca per la seva vela dorsal semblant a una aleta i, a dalt, veiem uns pteranòdons en ple vol. Més endavant, trobarem un altre davant una pantalla i al costat d’un niu amb dos ous.

Notícies relacionades

L’herbívor apatosaure, el petit protoceratop i l’anquilosaure, amb el seu cos cuirassat, estan reunits en un mateix espai i, després de veure altres exemples de T-Rex, contemplem l’esquelet d’un triceratop de 10 metres de llarg. Finalment ens espera el cap d’un tiranosaure que sembla haver travessat la paret i mou perillosament les mandíbules. És el moment que els petits es facin la foto amb ell, tot i que no les tenen totes, ja que temen que en algun moment els mossegui. Així, entre animalets amistosos i altres que no ho són tant se’ns ha passat el matí volant...

Primavera al Poble Espanyol

¿On?  Poble Espanyol (avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, 13).

¿Quan?  en diferents dates fins al 30 de maig.

Preu:  de 8 a 10 euros. També hi ha packs familiars amb preus especials.

Més informació:  Poble Espanyol.