On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Disfrutar en família del CaixaForum

Ofereix espectacles musicals, cine infantil i tallers

Disfrutar en família del CaixaForum
5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Per molt que ara s’imposi el teletreball, els caps de setmana hem de deixar de banda l’ordinador i el mòbil per poder dedicar-nos als nostres petits que, entre el col·le i el parc, tampoc tenen gaire temps per a nosaltres. Per això, una bona opció és compartir-hi alguna activitat familiar que, a més, els aporti una mica de coneixement. Pensant a ocupar-nos els dissabtes i els diumenges, a CaixaForum programen habitualment interessants muntatges teatrals o musicals, pel·lícules i tallers a preus assequibles (entre 5 i 6 euros i a meitat de preu si som clients de CaixaBank).

Folklore, musicals i clarinets

Durant tot aquest mes podem disfrutar de l’espectacle One, two free... folk!, un concert ambientat en una estació de tren de principis del segle XX que repassa el repertori folklòric anglosaxó amb cançons de Pete Seeger (Where have all the flowers gone?), Joan Baez (Diamonds and rust), Bob Dylan (Blowin’ in the wind), Simon & Garfunkel (The sounds of silence), populars (Colours) o temes més inesperats com l’himne Bella Ciao que ha popularitzat La casa de papel o el Let the sunshine in, del musical Hair. Però que ningú esperi els ritmes habituals, ja que els artistes les versionen lliurement adaptant-les al swing, el reggae i el country. Tot això emmarcat en un viatge en tren amb un missatge que defensa valors universals com la pau, la convivència, l’amistat, l’honestedat, l’aprenentatge, la solidaritat i el respecte al planeta. I amb música en directe interpretada per cantants i músics.

El mes de febrer tornarà un clàssic d’aquesta sala, That’s a musical, que vindria a ser alguna cosa com un «grans èxits» que, en només una hora, reuneix múltiples fragments de les cançons dels musicals més populars traduïdes al català i adaptades per als joves. L’excusa argumental consisteix en la presència de quatre nois que adoren els musicals i que s’endinsen en un teatre que serà enderrocat. Cadascun d’ells respon a un prototip diferent: un vol ser escenògraf, l’altre compositor i elles volen convertir-se una en actriu i l’altra en escriptora i directora. Interpreten temes d’Andrew Lloyd Webber, Els miserables, Chicago, Cabaret, Rent o Mamma Mia. I el repartiment és de somni, ja que s’alternen als papers principals grans joves professionals com Clara Altarriba, Elisabet Molet, Estel Tort, Lydia Fairén, Àfrica Alonso, Eloi Gómez, Xavier Torras i Gerard Alonso.

Al març es podrà veure Clarinetàrium, de l’Ensemble Una Cosa Rara i, com podem deduir, el tema és la música del clarinet. Els protagonistes són tres científics que es reuneixen per decidir quin ha sigut el millor clarinet de tota la història. Això els portarà a repassar els més de 400 anys de vida d’aquest instrument i la seva evolució, semblant a la de la música. A més, els intèrprets utilitzen tota mena d’eines com tubs de plàstic o canyes per explicar com funciona a través de divertits experiments.

Per als petits cinèfils

La programació cinematogràfica porta per títol Petits cinèfils, té lloc cada dissabte a les 11.30 h, amb pel·lícules doblades al català que són presentades per un educador i inclou diversos cicles. Avui finalitza el dedicat al realitzador noruec Rasmus A. Sivertsen amb la projecció d’El bosc de Haquivaqui, un musical amb cançons interpretades per Pastorets Rock sobre la difícil convivència dels animals al bosc en temps de fam. La setmana que ve (dia 30) s’inicia Del llibre a la pantalla amb Quines bestioles!, una faula sobre les aventures d’un grill que intentarà rescatar la reina abella, que ha sigut segrestada per una malvada vespa. El 6 de febrer podrem veure la segona part de les peripècies del simpàtic osset Paddington, creat per Michael Bond. La seva estimada tia Lucy complirà cent anys i vol comprar-li un llibre antic, però algú roba l’exemplar i intentarà descobrir el lladre.

Aquesta retrospectiva de llibres adaptats al cine seguirà amb La malvada guineu ferotge (13 de febrer), que va ser nominada a l’Oscar i que parteix dels relats de Benjamin Renner, també codirector. Els insòlits animals protagonistes, dibuixats amb llapis i aquarel·la, són una guineu mare d’una família de pollets, un conill que creu ser una cigonya i un ànec que vol convertir-se en Pare Noel. Ernest & Celéstine: Contes d’hivern (20 de febrer) és la segona aventura cinematogràfica d’aquests personatges: un os a qui li agrada la música i la melmelada i la seva millor amiga, una rateta òrfena a qui va acollir.

Els pioners del cine

Notícies relacionades

Les últimes sessions estan dedicades a La màgia del primer cinema (27 de febrer) començant per Els pioners del cinema, una selecció de curtmetratges muts rodats entre 1897 i 1913 seguint diferents tècniques. Petites grans obres de Segundo de Chomón, Méliès, Max Linder i de productores com Vitagraph, Pathé o Gaumont. Completaran aquest cicle Els invents bojos del Senyor Manetes (6 de març), sobre els estrambòtics invents d’un estrany individu, Els meravellosos contes de Georges Méliès en color (13 de març), amb els millors treballs d’aquest mag del cine, i L’univers còmic de Harold Lloyd (20 de març), amb tres de curts d’aquest popular còmic. Si ens perdem alguna d’aquestes sessions, no hi ha problema perquè els cicles es repetiran després de Setmana Santa.

...I tres opcions més

Per acabar, igualment recomanem tres experiències interessants. La Lletreria és un taller gratuït (dissabtes matí i tarda i diumenges demà, fins al 2 de maig) perquè els petits aprenguin a descobrir les lletres, els sons i els fonemes, que crearan ells mateixos amb diversos materials. Una altra opció és la Fàbrica de mites (divendres tarda i dissabtes i diumenges matí i tarda, fins al 14 de març), com a complement a l’exposició Art i Mite: els déus del Prado. Aquí els nois podran crear un mite amb diferents elements seguint els passos que els indicarà un programa interactiu, explicar la història d’un heroi i dissenyar-ne la imatge que, casualment, s’assemblarà molt al nen que l’ha ideat. Finalment, De la imaginació a la pantalla (dissabte 10 de març) pretén que els nens es familiaritzin amb el procés cinematogràfic i, en només tres hores, facin un senzill curtmetratge fantàstic. Ara ja no valen les excuses per no divertir-se en família.

Activitats familiars a CaixaForum

¿On?  CaixaForum (avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8).

¿Quan?  dissabtes i diumenges.

Preu:  de 5 a 6 euros (a meitat de preu per a clients CaixaBank).

Més informació:  CaixaForum.