On Catalunya

NITS D'HUMOR

6 locals on partir-te de riure a Barcelona

L''stand-up comedy' està fent 'boom'. Es multipliquen els monòlegs còmics i s'estrenen nous formats d'humor. Aquí et descobrim on trobarlalhahhhahhahahahaha

zentauroepp47260140 humor190313112059

zentauroepp47260140 humor190313112059 / RICARD CUGAT

8
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

1. El Soterrani(Casa Gràcia)

Els monòlegs en català d’El Soterranija no són cap secret: més aviat s’han convertit en pura competició. Competir per aconseguir entrar-hi i agafar un bon lloc, vull dir. Avançant per l’atapeïda cua dels pisos inferiors deCasa Gràcia, hi ha qui em confessa que quan apareixen les dates compra quatre entrades sense saber amb qui més hi anirà. Els dos dimecres al mes en què els baixos fons de Jardinets de Gràcia es converteixen en un temple de la comèdia en català s’han convertit en trobades de culte amb extra de botifarra.

Davant d’una afluència jove i massiva,Manel Vidal, conegut per l’irreverent ‘podcast’ esportiuLa Sotana, escalfa l’ambient fent de MC amb una sorna de la qual no se salva ni el Suprem. Amb un to greu i desafectat, va donant pas a l’alineació de monologuistes de la nit. Van trepitjant la moqueta artistes comJosep Català, Dolors Boatella i Santi Vila ‘aka’ Modgi(foto), guionista d’El Jueves a qui potser hagis vist lluir la mateixa camisa de quadres a‘Està passant’. Una altra habitual ésMaria Rovira ‘aka’ Oye Sherman, que entre les seves nombroses gestes hi ha la d’haver popularitzat fins a nivells de frenopàtic el Baby Shark a ‘La nit dels Òscars’.

Malgrat que el preu de la cervesa a Casa Gràcia ens pugui fer mal, la Maria té clar que l’humor no va per barris. “A El Soterrani, el públic és Twitter, el barri no hi influeix”, diu. S’han obert espais, afegeix, i això fa l’efecte crida. “També penso (i potser m’equivoco) que l’auge de monòlegs a Netflix oxigena la idea que tenia el públic del format”. ¿I de què riu la gent? “La gent riu quan el còmic s’autohumilia i s'acarnissa amb personatges odiats de l’actualitat –respon–. I amb l’Espanyol. També riuen ben fort amb temes tabús (càncer, malalties mentals...). En general, la gent riu si l’acudit, a més de ser bo,conté alguna part de veritat”. Doncs és veritat.

Pròxim xou: dimecres, 27.  


2. Barcelona Comedy Club(Inusual Project / Craft / La Maceta / Flaherty’s / CarniBaLl)

Això de Barcelona Comedy Club  és una diàspora de la rialla en tota regla. Els organitzadors fa que obren micros i donen oportunitats al talent còmic des del 2011. Per aquests escenaris han debutatfutures estrelles i artistes consagratshan provat els seus monòlegs abans de mostrar-los davant de les càmeres. Avui, la seva oferta d’espectacles és aclaparadora. Tenen xous en castellà cada dijous aInusual Project(Paloma, 5), els diumenges aCraft Barcelona(Paradís, 4) i els dilluns cada 15 dies aLa Maceta(Progrés, 38). Pel que fa a l’anglès, ocupen els dimecres elFlaherty’s(plaça de Joaquim Xirau, s/n ) i un divendres al mes, elCarniball(Junta de Comerç, 28).

Si comencen a dir noms, la llista no s’acaba mai. “Pràcticament tots els còmics de Barcelona passen o han passat pel Barcelona Comedy Club”, diuNéstor Flórez, un dels presentadors. “Aquesta temporada hem tingut còmics com Sil de Castro, Eva Cabezas, Miky McPhantom, Àngel Miralles i Toni Moog. També portem còmics desconeguts que, després de passar pels nostres escenaris, acaben sent cares conegudes de la tele, comSilvia Sparks, que era habitual del nostre ‘open mic’, i aviat estrena participació en un programa deMovistar+”. Només els falta que hi vagi un dia Sergio Ramos i els reciti en directe l’entrevista que es va fer a si mateix a Twitter. La de targetes vermelles que li caurien. A la foto,José Bailón(amb barret), el presentador dels dijous. 

Pròxims xous: Craft (17), La Maceta (18), Inusual Project (21), Braseria Chilena Carniball (22), Flaherty’s (27) .


3. Roast Battle Barcelona(Generator Hostel)

elisenda pons

Una altra tendència superpotent i ben excitant en l’humor actual són elsRoast Battles, enfrontaments entre dos còmics. La idea és fer riure a matadegolla, humiliant l’adversari a força d’acudits afilats i bromes insolents. Si no vius a Júpiter, hauràs vist almenys alguna d’aquestes mítiques baralles humorístiques a Youtube, com la que fa algun temps van protagonitzarBerto Romero i David Broncano. A Barcelona les rialles esquitxen mala llet alGenerator Hostel, on els còmics s’insulten entre ells sense cap tipus de límit moral. I sense manies amb l’idioma, perquè les batalles es fan en castellà i en anglès. També valen molt la pena lesSlam Up Comedy, en què s’enfronten còmics contra poetes.

El pròxim Roast Battle tindrà com a púgils de la rialla artistes tan brillants comCharlie Pee, Tomàs Fuentes i Joel Cockburn.“En els Roast Battles, la gent riu de les vergonyes de cada còmic, ja que es basen en els insults personals, amb molta veritat i sense censura”, aclareix Castells. “Sincerament –afegeix–, ens vam sorprendre molt del nivell d’acceptació que van tenir, tanten castellà com en anglès. Crec que és una tendència que aviat estarà de moda. Ja ho veureu”. Jo no m’atreveixo a rebatre’l, que segur que em fot un tall i us en rieu tots.

Pròxim xou: dissabte, 16.


4. Comedy Gold Show(El Medi)

Andrea Daza. / RICARD CUGAT

El pubMediterráneo s’ha convertit des de fa molt temps en el més respectat ecosistema autòcton per a la comèdia, i avui continua sent un referent sobre el qual ningú fa broma. O sí, ja m’entens. A més de les seves populars nits d’Open Micdels dilluns, des de l’abril de l’any passat aEl Medise celebra l’espectacleComedy Goldel segon i el quart diumenge de cada mes. Aquí el còmic escull l’idioma,català o castellà, ja que el xou està a favor del bilingüisme còmode. També aposta per no tapiar l’humor per cap costat. “Intentem que la gent pugui riure de tot –diuAlbert Floyd, responsable del Comedy Gold junt ambCharlie Pee–. No de tot el que diem, sinó de tot com a concepte. El nostre és un xou clarament sense tabús, irreverent i sovint políticament incorrecte”.

Aconseguir aquest enginy versàtil és fruit de pencar molt i fer treballar el coco, atenció. “Per aconseguir un xou amb l’humor que ens agrada, hem treballat per aconseguir un públic molt filtrat, que coneix lacomèdia americana, veu especials a Netflix o HBO i formats d’humor afins. El xou té un format típic de‘comedy club’americà, amb tres còmics que actuen de forma esglaonada. Al nostre escenari són habituals molts còmics que no estan en el circuit habitual de monòlegs còmics català: Tomàs Fuentes, Modgi, Quique Macías o nosaltres mateixos, i el complementem amb còmics vinguts de fora i molt poc vistos a Barcelona, ambun humor més americà”.

Floyd també sent l’alegre pessigolleig de l’escena efervescent de l’‘stand-up comedy’. “La sensació és que hi ha un petit ‘boom’ de nous espectacles de tota mena d’humor. També han nascut propostes que s’allunyen del típic monòleg còmic, però són molt interessants, com lesXerrades Talkso un ‘podcast’ anomenatLa Ruina. Nosaltres hem creat un nou Open Mic bilingüe anomenat L’Altre - Micro Obert, que pretén ocupar un espai on provar noves rutines d’‘stand-up comedy’ en català, amb un humor més arriscat". A la foto, Andrea Daza. 

Pròxim xou: diumenge, 24.


5. Hush Hush Comedy(Casa Gràcia)

Pel que nosaltres sabem,Hush Hush Comedyés el primer espectacle de comèdia de la ciutat ideat i organitzatper dones. Així ho afirmen les creadores,Lucy Martí(foto), natural de la República Dominicana, iHannah Becker, nord-americana. La capacitat d’autoparòdia i l’humor àcid són constants en tots els seus números. “La gent es riu de tot, és molt variat, des de Trump fins a Tinder, més que res dels problemes quotidians a través del punt de vista de cada còmic o còmica. Els monòlegs sobre problemàtica social, diferència cultural i cites sempre triomfen”, assegura Becker. “Tenim molts còmics passant pel xou. S’haurien de destacar Max White, Chris Betts, André de Freitas, Jack Holmes, Gaby Killick, Rahul Kohli, Hung Le i Jordan Gray”.

Elsdos divendres del mesen què Hush Hush obre portes a Casa Gràcia és difícil no sentir-te turista a la teva pròpia ciutat. “L’últim any sempre s’omple: de gent habitual, de gent diferent, de locals i de turistes. És una barreja de tot. Sobretot, en el circuit en anglès. Barcelona és una ciutat cosmopolita i tenim molts estrangers vivint i treballant aquí, i l’idioma que els uneixés l’anglès, i per això s’entén que cada vegada hi hagi més xous i públic fidel”. Això sí, us confessaré una cosa: el que sempre funciona per a anglesos i americans és riure’s del pa amb tomàquet. No l’entenen.

Pròxim xou: divendres, 29.


6. Cave Comedy Club

(Les coves dels rajàs)

Notícies relacionades

En ple Gòtic, les rialles reverberen amb accent anglès contra les parets de pedra d’aquest peculiar bar, desbordant de còctels, bones vibracions i turistes amb ganes de riure’s de les anades i vingudes del ‘brexit’. Tots els dissabtes a la nit, la parròquia local i forana brinda i aplaudeix entre llagrimotes aCave Comedy Club, una trobada en què, tal com ens descriuCorina Gliguta, la seva ‘events & operations manager’ (sigui el que sigui això), “reuneix els millors còmics de Barcelona i convidats internacionals del circuit de comèdia delRegne Uniti més enllà”. “Hi ha comediants espanyols o catalans que venen a actuar en anglès”, afegeix. També hi ha alguna finestra oberta per a la comèdia en castellà. “Des de fa un mes, hem posat en marxa un Cave Comedyen castellà, cada diumenge amb Chris Groves i Xavi Castells”. Precisament, l’anglèsChristopher Groves(foto) va idear els Cave Comedy, i és també l’ideòleg d’altres espectacles d’humor a la ciutat. “Fa més de set anys que faig comèdia en anglès a Barcelona”, rememora Groves. “Amb Xavi Castells, hem començatRoast Battle Barcelona(batalles d’insults), i tenim l’espectacle teatralPerdidos in Translationen anglès i castellà”.

Més rialles...

Una de les Xerrades Talks, a Cinemes Girona. / jordi cotrina

L’humor es multiplica de manera exponencial i cobra tota mena de formes, així que cal estar-hi atent. Els Cinemes Girona acullen lesXerrades Talks, paròdies dels sovint soporífers TED Talks, en què cinc ponents premiats per la UV (Universitat de la Vida) miren de fer un discurs ridículament motivacional, de vegades ajudats per recursos audiovisuals. La botigaLa Llama(lallamastore.com) organitza cicles d’humor i coses (el pròxim, dijous, 21), en què relacionen la comèdia amb conceptes legals, qüestions de gènere o ciència. També han posat en marxa un curs de monòlegs conduït perMartín Piñol. Els dimecres pots assistir a monòlegs en anglès aCraft Barcelona, i elPub Limerickconvida còmics de tots els llocs del món per fer esclatar de rialles els seus popularsComedy Bomb Shelter(aquest divendres, 15). ‘The laugh must go on’.