On Catalunya

sóc a parís

Una cocteleria darrere la rentadora

¿Què li ha agafat a la gent per fer cua de nit en una bugaderia? Lavomatic: el que es porta ara a la capital francesa

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

L’únic que el delata és la cua que es forma a les portes de la minúscula bugaderia. Sorprèn que la fila augmenti a mesura que avança la nit, com si a la gent li hagués agafat una passió sobtada per la bugada nocturna. Però una vegada a dins es comencen a aclarir dubtes. Ningú busca una màquina lliure per ficar-hi la roba, sinó la que amaga la porta d’entrada a  una cocteleria. Superada la primera prova, apareix una escala negra per on s’avança a cegues, com en un ritu iniciàtic, fins a desembocar en un espai acollidor on les pinzellades pop es barregen amb tocs tropicals. La música és suau. L’ambient, càlid.  

«Volíem un local per rebre la gent com a la sala de casa. Després vam pensar que podia ser divertit el contrast d’arribar-hi a través d’un lloc blanc, fred i una mica inquietant, com una bugaderia», explica Marie Saul­nier. «Hi ha gent que ve a fer la bugada durant el dia i no sap que darrere hi ha un bar», continua Marie, que juntament amb dos socis i amics està des de fa un any i mig al capdavant de Lavomatic, un bar amagat en un carrer discret pròxim a la plaça de la República de París. 

Notícies relacionades

Sota un sostre amb bigues de fusta vista, en el que abans era la primera planta d’un restaurant africà, hi ha ara referències a Andy Warhol, gronxadors convertits en seients i tamborets amb missatge, com aquesta frase de Jean Luc Godard : «Quan anem al cine aixequem el cap, quan mirem la tele l’abaixem». Les parets de guix blanc del lavabo són aptes per al grafiti mentre a través de l’altaveu se sent la retransmissió en directe d’una crònica radiofònica sobre la caiguda del Mur de Berlín. 

El bar se suma a la moda dels locals ocults a què s’està apuntant la capital francesa. Alguns, com La CandelariaMoonshiner La Mezcalería, s’inspiren en els speakeasies­ nord-americans, uns llocs clandestins que van proliferar durant la llei seca. Lavomatic es veu més com un local per a iniciats. «A França no hi va haver aquesta cultura de la prohibició de l’alcohol. Però un bar amagat es coneix pel boca a boca, i és aquesta faceta, la d’estar amagat al carrer i ser un lloc discret, la que busquem», apunta Marie. De passada, proposen una carta original amb tocs d’humor, per si un es vol prendre una taronja mecànica o un pedra-paper-tisores mentre a sota se centrifuga la bugada. 

Temes:

Estic a