On Catalunya

TEATRE

'La visita de la vella dama': conte d'humor negre i 'vendetta'

Vicky Peña dona brillantor al Lliure a un cruel retrat de com els diners airegen la a la baixesa moral

zentauroepp41625020 icult la visita de la vella dama   arian botey180124151536

zentauroepp41625020 icult la visita de la vella dama arian botey180124151536

2
Es llegeix en minuts
José Carlos Sorribes
José Carlos Sorribes

Periodista

ver +

Com titelles perquè els manipulen fins a rubricar una injustícia. Així es comporten els habitants de Güllen, un petit poble indeterminat del centre d’Europa. És on torna un dia, dècades després de la seva precipitada marxa, una vella dama multimilionària. És Clara Zachanassian, a qui esperen com a un Mister Mar­shall al lloc on va transcórrer la seva infància i joventut.

El poble està arruïnat i els seus habitants confien en la pluja de milions que pugui portar la seva paisana, que són l’inacabable rèdit del primer d’una llarga llista de marits. 

La visita de la vella dama 

Teatre Lliure de Gràcia Direcció Jordi PaletRepartiment Vicky Peña, Xavier Capdet, Jordi Farrés, Pep Farrés, Ireneu Tranis, Adrià Bonjoch, Pep CocaFins al 4 de febrer Des de 13,50 € 

Ella no passarà de llarg com el Mister Marshall de Berlanga, encara que caldrà pagar un preu molt alt per disfrutar de la seva ajuda: gens generosa per l’interès escabrós que amaga. Aquesta és la història de 'La visita de la vella dama', el text del dramaturg suís Friedrich Dürrenmatt, publicat el 1955, que presenta el Lliure de Gràcia.

La companyia Farrés Brothers i Cia, amb llarga trajectòria en el teatre familiar i de marionetes, ha trobat un acompanyament de luxe amb Vicky Peña, en el paper d’aquesta corrumpuda (amb motius) multimilionària.

Perquè Dürrenmatt teixeix un conte, amb to de faula grotesca, en què deixa al descobert la misèria moral a la qual pot conduir el desig/necessitat dels diners i la manipulació revestida d’esperit democràtic.

Mentre es passeja pel paisatge de la seva adolescència, la vella dama Clara plantejarà als seus paisans un dilema macabre: els donarà una xifra milionària si en destinen la meitat a venjar l’ofensa que va provocar la seva marxa del poble. Hi va viure un amor juvenil amb Alfred Ill (Xavier Capdet), que li va girar l’esquena el dia que es va quedar embarassada.

SENTÈNCIES ROTUNDES

La determinació de Clara queda de manifest en algunes de les seves frases. Tan devastadores com aquestes: «El món em va convertir en una puta i jo el converteixo en un bordell» o «Torno a demanar justícia perquè me la puc pagar».

Vicky Peña deixa el seu contrastat segell com aquesta dama tan venjativa com glamurosa, malgrat portar pròtesis en una cama i en una mà després d’un accident d’aviació. Ella és la gran destacada de 'La visita de la vella dama', una proposta que no sorprèn gaire perquè resulta massa convencional.

EL+

La combinació entre una Vicky Peña molt solvent i el brillant joc amb les marionetes.

Notícies relacionades

Sí que funciona el joc de magnífiques marionetes a escala humana per accentuar l’aire esperpèntic i grotesc, amb personatges com l’alcalde, el mestre i el capellà del poble.

Només el de Capdet, com el pretendent/víctima, resulta fidel a la seva imatge física, cosa que brilla en el desenllaç. Com ho fa també la música en directe d’Adrià Bonjoch (guitarra) i Pep Coca (contrabaix), dos perdonavides  de Manhattan al servei de la senyora.