LLEGIR

Crims.cat, cinc anys matant en català

La col·lecció de l'editorial Alrevés celebra l'aniversari de les seves 25 obres de policies, crim i terror

zentauroepp36447107 onbarcelona libro no n estiguis tan segur llort161201201343

zentauroepp36447107 onbarcelona libro no n estiguis tan segur llort161201201343
zentauroepp36415624 libro  historia de mort de andreu martin161201201539
zentauroepp36415645 libro   torn de nit de agusti vehi161201201532
zentauroepp36415670 libro el ossos sotorrats de silvestre vilaplana161201201511
zentauroepp36415682 libro la sang es mes dol a que la mel161201201430
zentauroepp36415790 libro dos metres quadrats de sang jove161201201410

/

2
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

Un lustre, i 25 títols, ha complert la col·lecció en què l’editorial Alrevés engloba la novel·la criminal en llengua catalana. El ventall de gèneres i subgèneres és enorme, així que hem demanat a l’editor Ilya Pérdigo que ens guiï en la diversitat del seu catàleg. Aquestes són les seves recomanacions. 

NOVEL·LA NEGRA I TERROR. 

Des del naixement del gènere, amb Edgar Allan Poe i 'Els crims del carrer Morgue' (1841), el terror ha sigut un dels elements indispensables del gènere. Per aquest motiu la col·lecció Crims.cat va començar amb 'Història de mort', d’Andreu Martín, una novel·la que juga amb elements diversos, i s’acosta al terreny dels fenòmens paranormals per plantejar una història de bojos. Una obra experimental, amb una pluralitat de veus i salts temporals que constitueixen un dels atractius del mestre de la novel·la negra a Catalunya.

HUMOR I NOVEL·LA POLICÍACA. 

Raymond Chandler deia a 'El simple arte de matar' que l’humor és «un element imprescindible per sobreviure en el món que ens envolta». Així, un dels imprescindibles és 'Torn de nit', d’Agustí Vehí, un vodevil negre policial a l’empordanesa, un homenatge a la condició humana i a la vida policial. Una història d’una gent entranyable servida amb una dosi grotesca i paròdica.

HISTÒRIA I NOVEL·LA NEGRA. 

Un binomi difícil de separar. Des que Umberto Eco va publicar 'El nom de la rosa' (1980), la novel·la negra ha sigut un vehicle excel·lent per explicar la nostra història recent i passada. Un dels imprescindibles és 'Els ossos soterrats', de Silvestre Vilaplana, una novel·la ambientada en la postguerra en què cinc homes són salvatgement executats una nit i enterrats en una fossa comuna. Una recreació del passat per entendre el nostre present.

PROCEDIMENT POLICIAL. 

Si us agraden les històries de policies, des d’Ed McBain fins a Juan Madrid, si sou seguidors dels procediments que cal seguir per endevinar la resolució d’un crim i les tècniques policials, un dels imprescindibles és 'La sang és més dolça que la mel', de Josep Torrent, una novel·la protagonitzada pel caporal de la Unitat d’Investigació de Figueres, Damià Surrell, que haurà de resoldre un crim al Museu Dalí de la localitat.

PERIODISME I NOVEL·LA NEGRA. 

Des dels clàssics com Jim Thompson, Horace McCoy fins a Truman Capote, el periodisme i la novel·la negra han estat fusionats per explicar la nostra societat. Així, 'Dos metres quadrats de sang jove', de Xavier Aliaga, estableix un retrat del sòrdid món actual del periodisme contaminat i caduc. Un univers podrit en què tot fa olor de socarrim.


MÉS ANIVERSARIS

Notícies relacionades

Un altre lustre a celebrar

També compleix cinc anys, encara que no és col·lecció, sinó editorial. Parlem d’Ediciones del Subsuelo, el segell barceloní capitanejat per Laura Claravall que va néixer per centrar-se en l’assaig i la narrativa, i que té en el catàleg èxits com 'El latín ha muerto, ¡viva el latín', de Wilfried Stroh, o la interessantíssima biografia de la dona del Marquès de Sade que va escriure Gérard Badou. Per celebrar l’aniversari, és l’editorial qui fa un regal als lectors: l’obra de Dostoievski vista per André Gide.