On Catalunya
Agafa pa i suca
Melmelada de béicon, per Òscar Broc

barcelona/PVC02294.jpeg
Ho confesso: les hamburgueses em fan parar boig. No seré jo qui posi en dubte la moda de les ‘smash burgers’; si saps triar el restaurant i t’assegures que les cuinen (i aixafen) bé, aquest format tan en voga em sembla imbatible. Perquè la ‘smash’ tendeix a la simplicitat. A Fast Eddie’s, per exemple, només trobaràs pa de brioix, una deliciosa hamburguesa aixafada en planxa, formatge, cogombrets i salses. A Two Patties van més enllà i només tenen una burger a la carta, una ‘smash’ que voreja el radical: aixafen el disc de carn fins a convertir-lo en un llençol finíssim, hi afegeixen formatge, una mica de ceba, salses i avall. Et duren tres minuts.
Si alguna cosa m’ha quedat clara en aquest terreny és que la simplicitat és una aliada. Es produeix un incòmode bombolleig al meu interior quan repasso les cartes de moltes hamburgueseries i detecto composicions barroques que acumulen ingredients a tort i a dret. Burgers hipertrofiades que es desmunten cada vegada que intentes encaixar-les a la mandíbula. Peces de 180 grams amb trossos de foie que enfonsarien el ‘Titanic’, rul·los de formatge de cabra que semblen pneumàtics de Fórmula 1, descàrregues de provolone que negarien diversos pobles, ¡tones de pastrami!
Llaminadura dolçassa
I entre tots aquests invents, hi ha una aberració que cada vegada detecto a més restaurants: la melmelada de béicon. Si vols destrossar una bona ‘burger’, no ho dubtis, unta-la amb aquest ungüent diabòlic. El teu entrepà es convertirà en una espècie de llaminadura dolçassa, et costarà assaborir la carn i t’hauràs de treure la potinga enganxosa dels dits amb una radial. La melmelada de béicon és una línia vermella que no penso tornar a traspassar. A mi, el béicon que me’l posin en talls, fumat i salat. Si l’objectiu és obturar artèries, res com recórrer al format original. Que jo sàpiga, una hamburguesa no és una torrada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Entre el dolor i la nostàlgia
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Temps Com controlar la temperatura de casa? Com dormir? Sis consells davant les onades de calor
- Portal de transparència Artur Mas, l’expresident que més gasta
- Mor una treballadora del servei de neteja municipal de Barcelona en plena onada de calor
- BANCA El BBVA manté l'OPA sobre el Sabadell malgrat les condicions del Govern central
- Alerta per altes temperatures: Així pots protegir el teu gos
- Baròmetre municipal de juliol L'habitatge ja és el principal problema de Barcelona: la inseguretat encapçalava la llista des de 2018
- BANCA El Santander ofereix 2.700 milions al Sabadell per aconseguir TSB, segons Reuters
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»