Nadal, dolç Nadal

On podem comprar els millors dolços de Nadal de Barcelona

¿Ja has silenciat el teu nutricionista al WhatsApp? S’obre la veda de torrons i altres botins nadalencs a les millors pastisseries de Barcelona. Aquests et reconciliaran amb el cunyat

On podem comprar els millors dolços de Nadal de Barcelona

Els llums nadalencs estan encesos. Fa dies que l’arbre fa pampallugues al saló de casa. S’obre la veda. Ja has silenciat el teu nutricionista al WhatsApp. Saps que venen cosetes. I aquestes cosetes es diuen dolços nadalencs. Fa un any sencer que et contens per donar-ho tot en aquestes dates. T’espera una ingesta continuada i sense presoners de torrons, massapans, polvorons, panettones, pandoros i el que el Nadal disposi. Sol davant el sucre, sense por. Tens una missió i penses complir-la al peu de la lletra: recórrer les millors pastisseries de Barcelona i emportar-te a casa el botí nadalenc més preuat. Els millors dolços es preparen en aquestes trinxeres, soldat. Recorda deixar els rens lligats a la porta.  

1. Avet comestible 

Imaginació i qualitat

És una de les creacions nadalenques més cuquis que servidor ha tingut entre les mans. Es tracta d’un avet de xocolata que t’hipnotitza des de les prestatgeries de la pastisseria Hofmann. Difícil competir contra una joia pastissera feta amb ametlla garapinyada banyada en xocolata negra, trossos de taronja confitada i sucre a tall de neu. Si no n’hi ha prou amb aquesta meravella de l’enginyeria pastissera, sempre podràs recórrer al deliciós panettone de la casa o als seus torrons ‘premium’: el de pistatxo i el de cafè et convertiran en l’heroi de les postres i et reconciliaran amb el cunyat. / Flassaders, 44. hofmannpasteleria.com


2. Christmas lab 

Nadal creatiu

L’exquisida pastisseria d’Eric Ortuño i Ximena Pastor és un dels laboratoris més innovadors de Barcelona, i així ho confirma el seu llistat de pastisseria i brioixeria nadalenca, un dels més atrevits i complets de la ciutat. Ha guanyat el premi al millor panettone de xocolata d’Espanya de l’any, i saps que no podràs sortir de la botiga sense un. Per a súmmum, se suma a la tasca solidària de la Fundació Elena Barraquer a través de la iniciativa del panettone solidari, és a dir una part de les vendes es destinarà a sufragar operacions d’oftalmologia. Però allà no es queda la tempesta de felicitat nadalenca. A L’Atelier hi trobaràs pastissos individuals d’autor amb motius nadalencs, pandoros, torrons artesanals de disseny i bogeries com el tió comestible amb massa de panettone i cobertura hiperrealista de fusta feta amb gianduja i avellana, el sorprenent tronc de la casa o el croissant cònic amb forma de Pare Noel. Després del catàleg de joguines d’El Corte Inglés, res li farà més il·lusió al teu fill. / Viladomat, 140 bis. latelierbarcelona.com


3. Història amb sucre 

Nadal clàssic

Des de finals del segle XIX fent feliços incomptables barcelonins (i turistes). El torró de crema cremada de La Colmena ja és una tradició. I molt viva. De fet, li acaben de concedir el premi al millor torró artesà de crema cremada d’Espanya del 2022. Merescut reconeixement per a un dels paradisos del dolç clàssic made in Catalonia. Si ja tens una edat, entrar en aquesta pastisseria et retornarà a la teva tendra infància, quan anaves els diumenges amb els avis a comprar pastissos i caramels artesanals embolicats a mà. No et faltarà de res: marron glacé, bombons, porquets de massapà, pastissets antics (el búlgar és un viatge en el temps) i peces úniques com les encasades, un dolç barceloní de mató que està a punt de desaparèixer, però que encara es pot trobar-se a les seves desitjables vitrines. A casa meva diuen que el Nadal no comença fins que vas a La Colmena a omplir la teva bossa de llaminadures. A casa meva saben de què parlen. / Plaça de l’Àngel, 12. pastisserialacolmena.com


4. ¡Hola, ‘bikittone’! 

Ofici + creativitat

Acaben de penjar l’anunci en el seu compte d’Instagram i a un se li fa la boca cascades. La ressuscitada pastisseria Brunells no en té prou amb els seus arbres de Nadal, Reis Mags i monedes comestibles, i acaba de treure del sac vermell un altre regal nadalenc que treu el sentit. És el ‘bikittone’, és a dir, dos talls del seu extraordinari panettone artesanal planxats, amb pernil dolç i formatge fos dins. No ho vagis dient per tot arreu, que com se n’assabenti el bo de Santa Claus es queden sense existències. / Princesa, 22. brunells.barcelona


5. Xixona 100% 

Torró, torró

Si ets barceloní i no has comprat mai torrons a Planelles Donat, segurament vius en un altre planeta. Torna per uns dies a la Terra, acosta’t a aquesta casa històrica al Portal de l’Àngel i veuràs el que és un torró de Xixona artesanal de veritat. Tampoc es queden enrere les altres varietats: el d’Alacant mai falta a la taula dels meus pares i, per als que més molen de la família, n’hi ha un de pistatxo sensacional. Necessitaràs demanar-te el matí lliure a la feina per poder incloure-ho tot. Perquè a Planelles Donat trobaràs també ametlles farcides de torró, polvorons ‘home made’, massapans delicadíssims i uns confits i ametlles garapinyades que semblen importades d’un conte nadalenc de Roald Dahl. Visita obligadíssima. / Portal de l’Àngel, 7, 25 i 27. Cucurulla, 9. www.planellesdonat.com


6. Mochis nadalencs 

Santa Claus nipó

Si els dolços nadalencs tradicionals et provoquen menys excitació que el manual d’instruccions d’un rentaplats, sempre et quedarà Niji i el seu catàleg de mochis d’autor. Sí, d’acord, aquest dolç glutinós asiàtic no té res a veure amb els nostres polvorons i massapans, però pot funcionar perfectament com un salvavides en els incomptables àpats familiars que t’esperen. El mochi Ferrero, per exemple, és un artefacte nadalenc que seduirà tothom, fins i tot als radicals del torró. Serra les dents, perquè t’espera una mousse d’avellana i xocolata, amb una avellana al centre i cobertura de xocolata cruixent a l’exterior. I hi ha més mochis nadalencs: el de cava i el de torró són les joguines que demanaràs a Santa Claus. ¿Per baixar-ho tot? Mochi de Baileys i a dormir la migdiada al costat de l’àvia al sofà. / Rambla de Catalunya, 31. niji.es


7. Racó del torró 

Nadal a Xixona

Creada el 1908, aquesta empresa familiar no necessita que ningú li doni lliçons, pocs santuaris tracten el torró amb tanta delicadesa i dedicació. La seva diminuta botiga al carrer Cucurulla s’ha convertit en una imatge icònica del centre barceloní, tot i que el producte es treballa amb un peu a Xixona. El temps s’atura a Casa Colomina perquè puguis perdre’t en la seva col·lecció de torrons artesanals. Dos sabors destaquen per sobre de la resta: xixona i crema cremada, les insígnies d’un catàleg de pecats nadalencs en què hi ha cabuda per a les inevitables ametlles garapinyades, confits i pinyons dolços. Per no parlar de les coques imperials, una de les meves menges favorites de la casa; em consta que quan Santa Claus els fa una visita se n’emporta diversos sacs plens. / Cucurulla, 2. casacolomina.es


8. Polvoró inoblidable 

Nadal des de 1890

Aniràs a La Campana i et reconciliaràs amb el polvoró, aquest gran incomprès del Nadal. En aquesta botiga històrica presumeixen del seu polvoró artesanal, premiat pel prestigiós International Taste Institute aquest any. És boníssim. Tant com les seves altres especialitats. Les neules són un vici (especialment les de xocolata), però també surten amb els torrons, especialment amb el de crema cremada, una de les vaques sagrades d’aquesta veterana escuderia. ¿Que el teu gendre és un modern? Calma, que per a ell també hi ha polvorons vegans: no tindrà excusa per saltar-se’ls.¿Que a casa us va el ‘hardcore’ nadalenc? El pa de Cadis –peces de massapà amb fruita confitada– és la droga que busques. / Princesa, 36. lacampanadesde1890.com


9. Nadal complet 

Llista guanyadora

The Bakers és sempre una assegurança de vida quan parlem de rebosteria per a dates assenyalades. El pastisser Pol Torres és un cul inquiet i per a cada festivitat té sempre preparada una bateria de novetats que fan salivar els seus nombrosos fidels. Atenció al regalim: torró de Baileys amb xocolata blanca torrada; tronc de praliné d’avellanes amb llimona, cruixent de neula i base de pa de pessic; pastís individual de torró de Xixona amb mandarina i ‘crumble’ d’ametlles; avets de xocolata amb ametlles... Si fins i tot s’ha inventat un croissant especial per a aquestes dates amb Tatin de poma i canyella. Necessitaràs diversos Nadals per tastar-ho tot. / Padilla, 168. www.thebakers.es


10. Tradició barcelonina 

Neules i emparedats

Notícies relacionades

Des de 1929 donant empara a llaminers i ‘bon vivants’, el Mauri és una d’aquestes pastisseries històriques que per Nadal brillen encara amb més força. Anar al Mauri a proveir-se de dolços nadalencs –i de passada d’algun dels seus llegendaris sandvitxos– és tota una tradició per a molts barcelonins. La casa broda els torrons, per descomptat, especialment els trufats. I les seves neules artesanals segurament guanyarien un premi si n’hi hagués algun en la seva categoria. Aconsegueix també el seu flamet de massapà i fruita confitada, i pregunta pel tronc de Sant Silvestre i les mítiques paneres de Nadal: tornaràs a casa més carregat que l’assistent de Kim Kardashian. / Rambla de Catalunya, 102. www.pasteleriasmauri.com