On Catalunya

ALTA GASTRONOMIA

L’aigua que sorprèn els sommeliers

L’Aigua Vilajuïga no deixa ningú indiferent quan es tasta: gràcies a les seves característiques, marida a la perfecció amb els plats dels millors xefs del país

L’aigua que sorprèn els sommeliers
2
Es llegeix en minuts

Des del 1904 han canviat moltes coses, però n’hi ha una que s’ha mantingut immutable davant l’inexorable pas del temps: l’Aigua Vilajuïga. Procedent del brollador de Vilajuïga (Alt Empordà), als peus del Parc Natural del Cap de Creus, es manté fidel a la seva composició organolèptica original. Les seves propietats la van convertir ràpidament en un elixir extremament popular i, en els nostres temps, continua posicionant-se com una de les millors aigües minerals naturals amb gas del món. Aquesta aigua, saludable i gastronòmica, no va passar desapercebuda per a personalitats del nord de Catalunya, com Salvador Dalí, i, de la mateixa forma, tampoc passa desapercebuda pels sommeliers més reconeguts en l’actualitat.

«El primer dia que la vaig tastar, de petita, vaig pensar que era una aigua diferent, que picava. Poc després, amb el criteri que concedeixen els anys, vaig reconèixer l’exquisitat i subtilesa del seu caràcter», recorda Clara Antúnez, sommelier del restaurant La Gastronómica, a Barcelona. És, sens dubte, una aigua que no deixa indiferent: «És imperceptiblement salada, perquè porta poc sodi, fluor i liti, minerals que ajuden que sigui diürètica; en canvi, té molt calci i magnesi, que ajuden a enfortir l’esquelet», analitza. «Gràcies a les seves bombolles fines i elegants és com un murmuri al paladar», acaba amb encert Antúnez.

Notícies relacionades

La seva opinió coincideix amb les propietats que destaca d’aquesta aigua Ferran Centelles, membre d’elBullifoundation. «L’Agua Vilajuïga té una sensació carbonatada molt delicada, una textura única que embolcalla el paladar amb suavitat i un sabor que respecta al màxim les elaboracions culinàries gastronòmiques», explica Centelles. El que també va ser sommelier d’ElBulli també destaca: «Vilajuïga aporta una sensació alcalina en boca que és única i molt valorada i que li aporta un sabor virtuós que acompanya de forma excepcional les elaboracions culinàries gastronòmiques».

Maridatge d’alta cuina

El seu sabor únic i singular és fruit dels minerals i bicarbonats que l’aigua recull al seu camí cap a l’aqüífer de l’Alt Empordà. Els estrats geològics locals aporten diferents minerals, que són els que donen a Vilajuïga les seves característiques organolèptiques destacades. El suau gas carbònic que obté del seu pas pel subsol ajuda a netejar el paladar, cosa que permet que les papil·les gustatives puguin apreciar tots els matisos de les begudes. Gràcies a això, té una gran capacitat per maridar amb vins, caves, xampany, vins dolços, cafès i infusions, i es converteix així en una aigua imprescindible a les millors cartes d’alta cuina. 

Una aigua natural, saludable i amb propietats úniques