On Catalunya

confinament saborós

Els millors xefs t'ensenyen a cuinar a casa

Els germans Torres, Raül Balam Ruscalleda, Dani García, Jordi Cruz i Artur Martínez, entre d'altres, utilitzen les xarxes socials per compartir receptes

zentauroepp52866267 ferran200320155732

zentauroepp52866267 ferran200320155732

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Si una cosa bona té el confinament per obra i desgràcia del coronavirus és que a) disposem de bastant –per no dir molt– temps lliure i b) els xefs més prestigiosos i mediàtics, també. I com que els uns i els altres hem de cuinar a casa, els segons ens ensenyen als primers a través de les xarxes socials, principalment, Instagram. Res de tècniques, estris o ingredients estranys. Tot, valgui la redundància, és d’estar per casa. D’aquí l’èxit que estan tenint.

Els germans Sergio i Javier Torres (Cocina Hermanos Torres, dues estrelles Michelin) són un bon exemple de la senzillesa d’aquestes propostes, que ho són també en la mateixa manera de gravar, gens professional, molt però que molt ‘amateur’. Aquesta naturalitat ajuda que l’usuari vegi que fàcil que resulta fer una paella de llobarro, una escalivada de pebrots i albergínies amb un amaniment especial o uns pèsols saltejats amb pernil ibèric, caldo de pollastre, vi blanc i ceba escalfada.

Un altre que enganxa amb un estil propi, inimitable, boig, divertit és Raül Balam Ruscalleda (Moments, dues estrelles Michelin). Tant et sorprèn de bon matí ballant al ritme de Salomé que cap a les 13.00 hores muntant un directe per ensenyar-te a fer fideus a la cassola sense treure’s la camisa ni la corbata (això sí, amb davantal), o un consomé de pèsols, o una orada a la maresmenca lluint davantal de «folklòrica». O anunciant-te després, des del sofà, que farà una migdiada amb «pijamet». Sense complexos.

 

El mediàtic Jordi Cruz (Àbac i Angle, entre d’altres) també s’ha apuntat a aquest moviment a Instagram, i amb els seus directes és capaç de reunir uns 10.000 seguidors, mentre que a Artur Martínez (Aürt) li surten brodats els vídeos plens d’humor, autoparòdia, senzills però efectius recursos audiovisuals i bons consells. Els recapitula sota l’epígraf ‘Cocinamiento’. Fabián Martín, per la seva banda, fa pizzes casolanes.

Fora de Catalunya hi ha, per exemple, Jesús Sánchez, el restaurant del qual, Cenador de Amós (Cantàbria), va rebre el novembre passat la tercera estrella durant la gala de presentació de la guia Michelin del 2020. El xef s’ha proposat donar «idees» als seus seguidors, als quals respon les preguntes a tall de consultori gastronòmic. «És un moment en el qual hem de compartir. Així fem pinya i passem una estona entretinguda mentre ens activem una mica amb la cuina», comenta.

 

Aquests són tres exemples individuals, però també n’hi ha de col·lectius, com el compte d’Instagram @yomequedoencasacocinando, creada pels impulsors de Dinar, un projecte sobre gastronomia i sostenibilitat. Van apareixent directes des del perfil de xefs com Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, dues estrelles Michelin i setè millor restaurant del món segons la llista de 50 Best), que ha fet musclos a la belga amb el seu fill; Paco Morales (Noor, Còrdova); Joan Bagur (Oaxaca, Barcelona); Javier Estévez (La Tasquería, Madrid); Josean Alija (Nerua, Bilbao)... Carla Mourinho i Sofía Soler, creadores d’aquesta iniciativa, ho han plantejat com si fos un festival, fent horaris i dates de cada ‘actuació’. 

Francis Paniego (dues estrelles per Portal de Echaurren, a Ezcaray –La Rioja–) s’hi ha unit amb unes patates a la manera de La Rioja a la iniciativa #cocinemosjuntos (li ha ensenyat a l’actor Javier Cámara), igual que el gelater Fernando Sáenz (dellaSera, Logronyo), millor reboster d’Espanya el 2016 segons la Reial Acadèmia de Gastronomia.

Notícies relacionades

També l’etiqueta #yococinoencasa (i d’altres de l’estil #yomequedoencasa) ha atret xefs com Dani García (va guanyar la tercera estrella Michelin el 2018 pel seu restaurant homònim, a les quals va renunciar un mes després) i Eneko Atxa, que ha preparat coliflor a la brasa. També hi ha apuntats altres xefs menys mediàtics, però que estan al capdavant de restaurants populars, com Ronit Stern, d’Auto Rossellón, que cada dimarts i divendres a les 17.30 hores proposa un directe amb receptes i trucs per a una gastronomia saludable.

I l’associació de cuiners Joves Restauradors d’Europa (JRE) també vol fer de la cuina una eina d’entreteniment i salut durant la pandèmia del coronavirus i, sota l’etiqueta #cocinadeconfinamiento, anima els seus associats a Espanya a oferir receptes detallades i consells culinaris.