On Catalunya

PLAÇA GASTRONÒMICA

Ves a dinar a Glòries

El nou Mercat justifica fer-hi una parada gastro encara no es vagi a comprar a l'històric centre comercial, que estrena 'look' i menús

casa-palet

casa-palet

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’ordre habitual acostuma a ser: marcar-se una marató de 'shopping' i, quan l’estómac ronca, fer un mos ràpid sense moure’s del centre comercial de torn. Però la reforma integral i el consegüent renaixement del recinte de Glòries han portat sota el braç un acollidor Mercat que moltes vegades inverteix la història: un hi va a dinar i, si s’anima, acaba fent una compra.

L’àrea gastronòmica de Glòries va néixer fa tres anys, encara que la renovació del centre -que a nivell de carrer l’ha integrat dins el traçat urbà- va deixar a mig gas les seves cuines. Ara, amb la recent reestrena del complex comercial, el seu Mercat ha fet nous fitxatges i ha tancat un cercle de sabors que va des de la cuina local a la hiperespe­cialització. Amb el reclam afegit que els seus locals serveixen menús de migdia (de 8 a 15 euros, i una mica més el cap de setmana) per quadrar en l’hiperactiu entorn laboral del districte 22@.

Diversos locals de restauració de Mercat, al centre comercial Glòries. ALBERT BERTRAN

Queda pendent un fitxatge rutilant, ja que a principis d’any obrirà Estigma, sota l’assessoria del xef Jordi Esteve (una estrella Michelin per Nectari) i la promesa d’una carta mediterrània ambiciosa per a un centre comercial.

Entre les virtuts de l’espai -la imatge gràfica està firmada per Javier Mariscal- hi ha el seu doble accés, directe des de la Diagonal, que li permet tancar a la 1.00 de la matinada, encara que les botigues faci hores que dormen. També destaca l’interiorisme, amb estil i lluminós, i l’alternança de formats tipus restaurant -que no semblen sota terra- i quioscos amb barres. Un altre plus és que en gairebé tots els espais s’hi pot menjar i/o comprar producte. Però potser se’ls pot retreure l’estratègia de la majoria d’operadors d’exhibir plats ja preparats, que al cap d’una estona semblen dissecats.

Els indecisos que hi vagin amb gana i sense un rumb fix segurament hauran de fer diverses voltes abans de saber on agafar la forquilla. Us donem, doncs, algunes pistes per anar salivant. 

TRADICIÓ I ESPECIALITATS

Entre la quinzena d’opcions de l’enorme menjador n’hi ha algunes, com pernileries o cafeteries, que sí que es poden trobar en altres centres barcelonins. Qui busqui receptes menys freqüents hi trobarà petites joies, com el fill pròdig de Can Culleretes (el restaurant del 1786 del Gòtic), aquí en forma de quiosc amb tamborets i taules on es despatxa el mateix receptari de l’àvia que l’original. Producte de la Boqueria i molt de xup-xup per a la seva cua de bou o el seu capipota, encara que la seva proposta ràpida més popular són els ous, que tant els casen amb ceps com amb botifarrons. Al migdia s’hi menja per 8,50 euros.

Lesense: brases i vins. ALBERT BERTRAN

Els fans de la cuina casolana i amb fons solen recalar periòdicament a Casa Palet, també rara avis en recintes comercials. Acaben de renovar carta amb alguns hits de la casa mare -al carrer de Laforja-, com la seva gloriosa truita de bacallà. El seu aforament de 88 places arriba a quedar curt quan hi coincideixen addictes i turistes (una quarta part), amb la mateixa voracitat pels seus menús de 13 euros (atenció al trinxat) o les seves superhamburgueses de quilo (per compartir), que per les seves tapes imprescindibles, com la russa o les croquetes de pernil, mereixedores de podi. 

Productes de La Garriga, que es poden menjar allà o comprar per emportar-se. ALBERT BERTRAN

El carnívor es pot saciar també al Meat Corner, especialitzat en la matèria i amb un potent menú de 12 euros al migdia que abarrota el local. O bé posar-se a cent amb l’oferta del forn de brasa Josper (d’hamburgueses a mitjanes o peixos) de Lesense. Amb tres espais articulats (cafeteria pastisseria de Mistral, restaurant i bar de vins) destaca per la seva cava, amb més de 400 referències. Les ampolles es poden comprar o consumir amb un afegit de cinc euros per destapar-les, i van que volen a partir del vespre, quan el local ofereix jazz en directe (de dijous a dissabte).

El pica-pica informal versió 'delikatessen' l’aporta fa pocs dies La Garriga, que debuta en aquest format i ven a la seva vitrina xarcutera el mateix que un es pot posar a la boca 'in situ', pagant un 20% més. Atenció als seus entrepans gurmet, als seus tastets (el de pernil, amb pa i copa de vi, per 6,9 euros) i les tapes. Al migdia, menús amb els seus plats preparats, que per Nadal inclouran canelons, torrons i altres clàssics també per 13,9.

Mandonguilleria Yours, especialitzada en mandonguilles. ALBERT BERTRAN

 Anar al gra és el que fa la Mandonguilleria Yours (dels artífexs de l’hamburgueseria del mateix nom) amb el seu doctorat en mandonguilles. Ofereixen combos a partir de dues peces amb arròs, pa o patates i repertori: de la iaia (com a casa), poderoses barbacoa, mar i muntanya (pollastre i llagostins), pesto ('veggie'), tòfona (porc i parmentier de patata)...

O l’exmasterxef Odkhuu, que regenta un novíssim negoci on fa una -valenta- aposta pels caldos i els guisats tradicionals a Espanya (de l’escudella al cocido), als quals afegeix diverses classes de ramen, en versions gairebé sense gluten i pocs greixos. El menú incorpora un aperitiu i postres, encara que a l’estiu virarà l’oferta a les sopes i les cremes fredes.

Si hi ha gana d’italià, la resposta és San Tomassino; de mexicà, el Pan­chito; de sushi, el més que solvent Be Japo; d’amanides, Salads Caprice by Jordi Esteve (com a assessor)... a més d’altres sabors locals. 

LA CUINA, ESPAI PEDAGÒGIC

Notícies relacionades

Al centre Glòries se li ha d’aplaudir que hagi amanit aquest receptari sense fronteres amb un Club de Jazz obert, amb barra inclosa, que ambienta cada tarda els calòrics 3.000 metres quadrats, i convida a l’'afterwork' i a estirar les vetllades després d’un sopar sense presses. En aquest horari, el recinte exhibeix versatilitat i canvia molts menús per cartes.

L’afany de desmarcar aquest territori amb paladar dels de la competència  ha portat també els seus gestors a implantar La Cuina, espai pedagògic que brinda tallers, classes de receptes de temporada o amb xefs convidats, gairebé sempre gratuïts. Un univers on tot passa per la boca.