On Catalunya

Tendència gastro

Els millors restaurants de Barcelona on compartir plats i vins naturals

Cada vegada hi ha més locals que donen la mateixa importància a la copa que al plat: s’imposa la cuina honesta amb arsenal de vins naturals

Arriba el ‘polvorrezno’, el polvoró amb rosta de Sòria

El Mundo Today | Un restaurant de menjar sa de Barcelona aconsegueix la seva primera Estrella Six Pack

barcelona/Palo verde.jpg

barcelona/Palo verde.jpg / Instagram

6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Plats per compartir i vins naturals. Ajuntar els dos factors sol desencadenar onades d’eufòria a la ment de la canallesca. Rialles amb el tiberi. Guerra de forquilles per agafar l’últim calamar. Copes casuals que s’allarguen fins a altes hores de la nit. Coneguts que es converteixen en amics per sempre, ‘you will always be my friend’. A Barcelona cada vegada tenim més espais que donen la mateixa importància a la copa que al plat. Bares, vinateries, restaurants, bar a vins, anomeneu-los com vulgueu, però el cert és que ho han donat tot per tot un credo a què m’adhereixo: els vins, sempre naturals; la cuina, sempre honesta. Definitivament, Barcelona s’està rendint a aquesta filosofia. És el seu moment. 

1. Confort asiàtic

Tofu a Beaujolais

Dissabte nit. No són ni les 21 h i Mikan (Aribau, 158) és una olla a pressió de converses, rialles i xocs de copes. La bona vibra reverbera en una carta orientada al nord-oest d’Àsia. Mikan ofereix plats per compartir, delícies d’influència xinesa, coreana i japonesa, cuinades amb un amor desmesurat.

Sabor i honestedat són les prerrogatives de plats com l’amanida de vedella amb coriandre i oli picant, els noodles amb toc de sèsam i xiitake, o el cremosíssim tofu amb salsa amb misteri. Una cuina que troba un aliat en la curta, però exquisida, llista de vins naturals (valgui la redundància) seleccionats per la casa. Per cert, també hi ha vins a copes per a curiosos, solitaris o parelles que han de matinar. 


2. ‘Slow wines’

Amor de proximitat

Té un encant captivador. Vereda Bar (Diputació, 155) es pren molt seriosament allò del producte fresc de proximitat, mostra orgullós la seva afiliació al moviment ‘slow food’ i em treu el sentit amb un plat de mongetes verdes i grogues, cruixents i saboroses, que elegeixo de la pissarra de plats del dia.

A la carta, volo amb unes simples pastanagues del Berguedà rostides, amb reducció del seu propi suc, fonoll i pistatxo. I em llepo els bigotis amb l’albergínia de Girona fumada (batejada amb crema d’anacards). Al celler, només vins naturals o de mínima intervenció. M’hi acompanya una ‘connaisseuse’ i se sorprèn davant la qualitat de les referències. Per a un neòfit com jo, el millor és agafar-se a la pissarra de vins a copes i deixar que el cap de sala, atent, ràpid, amable, s’encarregui d’administrar la medecina. 


3. Vins i grans plats

D’olla en copa

Monocrom no està per a tonteries. Amagat a la plaça de Cardona (número 4), on té una esplendorosa terrassa, aquest restaurant apunta directament als centres de plaer del comensal amb uns macarrons gratinats colossals, un capipota que dobla l’espai-temps, un bacallà amb samfaina pròxim a la perfecció, un ‘steak tartar’ que se celebra com el gol de Koeman a Wembley..., i així tota l’estona.

Però no se’n vagin encara, que encara hi ha més coses, perquè els més de 200 vins naturals que Monocrom té a la carta atrauen i sedueixen els més exigents. M’expliquen, a més, que tenen un magatzem on guarden i deixen reposar centenars d’ampolles especials els anys que siguin necessaris. Un dels llocs més fiables que conec: no falla ni amb el punt de mira trucat. 


4. Com a casa

L’esperit del vi

És molt possible que el meu primer vi natural me’l donés a tastar Camila Espinoza, la sommelier i propietària de Pepa Bar à Vins (Aribau, 41). La vinoteca que ha anat construint al seu local és una de les més excitants de Barcelona. «Vins sense etiquetes. Vi bo, amb una història darrere, amb una filosofia que ens sembli atractiva i sexi», assegura la Camila. La Pepa es converteix en família amb summa facilitat. Et fa massatges a l’ànima amb una filosofia que té la celebració de la vida com a prioritat.

La Camila s’encarrega de la sala i de les 130 referències d’una carta que canvia. La cuinera Ona Liarte prepara plats per compartir amb producte honest, sense excessiva intervenció, i sobrants d’amor: ensaladilla russa, ‘steak tartar’ amb poma i salsa yakiniku, truita de ‘cochinita pibil’... Et costarà desenganxar les natges de la cadira. 


5. Copes a Sant Antoni

Vins ‘funkies’

Malgrat la seva joventut, ja és una referència ineludible per als bon vivants al barri de Sant Antoni. A la carta de Bandini’s (Manso, 42), plats estacionals reconfortants, amb base mediterrània, i influències variades. Em deixa molt tocat el ‘labneh’ amb coliflor, menta i salsa ‘chipotle’: aquesta coliflor, cruixent; el picant a la llengua; el ‘labneh’, refrescant. Ho remato amb una pasta tardoral: ‘pici’ amb bolets, pebre i parmesà; menys és més.

L’extensa carta de vins naturals (hi dominen els petits productors) és una cursa de fons per a paios com jo, així que m’encomano als vins a copes de la pissarra i a la intuïció de la sommelier. Al primer xarrup, m’adono que he encertat la decisió. 


6. Tour de França

Ànima letal

Si ets fan dels sons ASMR o la teva cita parla en murmuris, t’has equivocat de lloc. En hora punta, L’Ànima del Vi (Vigatans, 8) es converteix en un camarot ple, de gresca, estrepitós. Vet aquí una taverna francesa que celebra els plaers de la vida amb la cotilla descordada, mentre volen plats com la ‘rillette’ d’oca, el paté de campanya, els embotits o l’assortiment de formatges.

La casa de Benoît Valée va apostar pels vins naturals francesos quan pocs s’hi atrevien. Anys després . L’Ànima del Vi continua sent el bar à vins de referència al qual van els sommeliers. Arma’t de paciència: no és fàcil trobar-hi taula.  


7. Brases i tanins

Celler infinit

El magnífic Palo Verd (Còrsega, 232) no surt en llistes ni en vídeos de TikTok. Millor. La brasa és aquí el mateix que el monòlit a ‘2001: Una odissea de l’espai’: important. En aquest projecte del dissenyador Andrés Bluth i el cuiner Ludwig Amiable s’estilen plats amb producte de qualitat, sotmès gairebé sempre a la calor i els efluvis del foc: escalivada de pebrot vermell, orella de porc amb vinagreta de mostassa, maitake amb nyoquis a la llimona, magret d’ànec, torrada amb musclos i suquet...

Cuina amb ànima, fons i sabor, i un arsenal de vins naturals que trepitja fort: unes 280 referències a la teva disposició. Prohibit beure-hi aigua


8. Bon vi

Sense sulfits

Notícies relacionades

La seva especialitat són els vins naturals: italians, catalans i d’altres parts del món. Tots seleccionats per la sommelier Anna Pla. Espòiler: els petits productors són la seva predilecció. Deixa que t’hi aconsellin les referències més adequades per als plats que has demanat. Uns plats ‘slow food’ amb tocs italians i producte de proximitat que Nicola Drago omple de vida des de la petita cuina de Contracorrent (Ribes, 35).

La seva amanida de pollastre a l’ast és un clàssic de Barcelona. I la carta canviant, sempre subjecta al producte de temporada, està dissenyada per compartir i confraternitzar. Verat fumat, brandada amb ceps, ‘steak tartar’ i, al celler, més de 250 referències de vins naturals, perquè no us falti res.