On Catalunya

Antídots exprés contra el setembre

Oasis urbans on estirar les vacances a Barcelona

¿L’estiu se t’ha escorregut entre els dits? Les vacances són un estat mental: estira-les en aquests paradisos urbans

Oasis urbans on estirar les vacances a Barcelona
7
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

El correu desborda ‘mails’, però tu només somies continuar ajaguda a la fresca, taral·lejant «yeah-yeah. Mmm...» sobre un llit de sacs de gel, amb un fons de palmeres i onades. Potser no ets Rosalía en el vídeo de ‘Despechá’, però encara pots viure la vida a ritme de batxata si busques refugi als oasis que ofereix la ciutat. Estira les teves vacances a base de bars comodíssims, paradisos urbans, escapades al mar, locals exòtics i racons que et transporten a altres latituds. 

1. Temples còmodes 

Confort i hamaques

Quan la rutina torna a fascicles, el mínim és posar-se ben còmodes. Hammock Juice Station (Mallorca, 308) és el lloc ideal per seguir amb els peus lluny de terra. Aquí els esmorzars es tornen ingràvids i el ‘brunch’ arriba a un graciós vaivé mentre et balanceges en una de les seves comodíssimes hamaques. Penjats del sostre, els comensals poden gaudir d’una gloriosa bateria de sucs, smoothies i batuts, més infinitat de bols, bagels, torrades i sopes amb opcions veganes. I tot això en un ambient acollidor fet de plantes i vímet. L’accent que predomina tampoc és local, amb la qual cosa la imaginació vola i la sensació de viatge queda servida. 

Si no vols renunciar a la santa migdiada estival, a Lobster Roll Barcelona (Muntaner, 22) et faciliten un racó per a dormilegues. El seu Nappuccino Corner inclou dos cubicles embuatats per evadir les obligacions i trobar-se amb Morfeu. 


2. La volta al món 

Viatjar sense moure’s

Si saps mirar, pots trobar postals llunyanes al teu propi barri. Alguns racons de Barcelona tenen fascinants paral·lelismes amb altres parts del món. Per exemple, si arribes al final del carrer  de Pere IV, podràs admirar les acolorides formes geomètriques que adornen la majoria de baixos d’aquesta vorera. Llavors te n’adones: ets a Manchester. Els colors disparen el record dels barris hípsters de la ciutat de Guardiola, on trobem infinitat de murals i esclats policromàtics dibuixats sobre el totxo anglès. És cert que el Poblenou profund no és tan ‘cool’ com el Northern Quarter mancunià, però aquest marc d’abandonament atresora fantasia. Només mira aquest rostre que surt entre una pluja de línies psicodèliques a la cantonada de Pere IV amb Selva de Mar. Tota una invitació al viatge

Quan fuges del vertigen de trànsit de Roger de Llúria o Pau Claris, i travesses amb calma el passatge de Permanyer, et transportes al Londres més exclusiu. Contemplant aquestes cases baixes d’inspiració britànica, amb un petit jardí al peu de les escales, més un reixat que distingeix cada parcel·la del món, sembla que en qualsevol moment hagi d’aparèixer Hugh Grant o la protagonista de ‘Fleabag’.

Continua somiant i trobaràs travessies imaginàries pels terrenys polsosos de Mèxic als jardins de Mossèn Costa i Llobera, rememoraràs els carrerons per als vianants de París a la Fàbrica Lehmann, o veuràs clarament que la Casa Antònia Serra i Mas és clavada a l’Edifici Flatiron de Nova York. La volta al món en una tarda.


3. Locals exòtics 

Aires cosmopolites

Una altra manera de viatjar sense sortir de la ciutat és deixar-se portar pels ambients facilitats d’aquests locals d’altres nacionalitats que trufen cada experiència gastronòmica amb inspiracions regionals. Més enllà dels acostumats japonesos i italians, podem posar-nos exòtics fins a oblidar-nos d’on som en restaurants com Addis Abeba (Vallespir, 44). Aquí realitzen la cerimònia del cafè, un ritual que forma part de la identitat cultural d’Etiòpia. Torrar, moldre i cuinar el cafè per després degustar les aromes etíops no té comparació. L’espectacle es completa amb aquests plats naturals per menjar amb les mans, els refrescos de ginger o guaiaba, i ritus africans per a l’evasió. 

Tutu Vietnamese Cuisine (Clot, 31) és tot un ‘tour’ per Indoxina a través dels seus rotllos, ‘noodles’, aromàtiques espècies i colorits murals. A més, ofereixen tallers de cuina de tot el món. Els taulons blancs, les evocacions boscoses i les pells decoratives de Pappa Sven (Villarroel, 22) completen la seva deriva hivernal amb delícies sueques, i a Luna de Kabul (Rodets, 18) et treus el calçat per viatjar a l’Afganistan. ¿On sopem avui, les Filipines, Corea? Tot és possible.


4. Paradisos urbans 

Floracions secretes

La natura evoca calma i plenitud. Els nostres desplegaments vegetals ocults, protegits del soroll i les voreres, posen la vida en pausa fins i tot durant els estressos de la tornada al col·le. Perdre’s per vergers urbans com el Jardí del Silenci (Encarnació, 62) significa respirar vida i obrir un parèntesi al dia. Aquest exuberant paradís amagat al barri de Gràcia sorprèn amb els seus més de mil metres quadrats de verdor, i allotja activitats com sessions de dansa asteca, recitals de poesia i classes de ioga a l’aire lliure.

Un altre gran espectacle secret és el que ofereix laplaça de Sant Gaietà. La seva desfilada de testos i gerros per on broten fulles i centellegen infinitat de flors et mouen a fer un pacte mut amb el lloc. Busca altres edens oblidats al jardí de la Casa Ignacio Puig (Quintana, 4) i a l’empara de les fabuloses frondes dels jardins de l’antiga Casa de la Misericòrdia, a la terrassa interior del bar de La Central del Raval(Elisabets, 6).  


5. Vacances al mar 

Navegació i golf

El mar, el mar. Infles els pulmons mentre busques la línia de l’horitzó gronxat per les onades, capitanejant una embarcació que potser no sigui teva, però bé que et dona per presumir a Instagram. Imagina perfeccionar aquesta captura de pantalla mental millorant el teu swing mentre apuntes a la marea. Charters Bcn organitza sessions de golf a alta mar: un professional t’ensenya a llançar i corregir la teva posició, practicant amb pilotes biodegradables fabricades amb menjar per a peixos. Fardes de barco i d’eco, mira. Per a més flipades oceàniques allà tens els vermuts en catamarà amb música de Cenalia, o la navegació jazz & chill out en els creuers pel litoral barceloní d’Orsom. Més a gust que Jack Sparrow.  


6. Turisme d’interior 

Amb altres ulls

Tenir el bitllet de tren reduït està genial, però si els horaris i avaries de voltants et posen verda i furiosa com Hulka, potser sigui millor redescobrir la ciutat amb la mirada d’un turista. ¿Fa quant que no aixeques el cap per al·lucinar amb el cel retallat per la peculiar geometria de les façanes a la plaça de Milans? També pots fer-te selfies en contrapicat per revelar l’hexàgon irregular sobre el passatge de Sert, corredor industrial que connecta Trafalgar amb Sant Pere Més Alt. Els laberints gòtics deixen estampes com els ponts del carrer de Carabassa

Rebenta la teva galeria amb estampes com l’acollidora plaça de Sant Viçenç, la icònica Sant Felip Neri, o carrerons captivadors com el passadís cobert de passatge Bacardí o el passatge Mercader, amb les seves aristòcrates cases. I si vols una mica més rebuscat, acosta’t a les frondoses parets del carrer d’en Tripó o segueix la línia del litoral fins a divisar el vell restaurant amb forma de barco que encara reposa sobre l’espigó de Bac de Roda a la platja de la Nova Mar Bella.


7. Terrasseig infinit 

Hotel o xiringuito

Perpetuar l’ús de xancletes o fins i tot trepitjar directament amb els peus descalços a la sorra pot ser un altre gran antídot contra el setembre. Els xiringuitos de platja són minivacances: vida senzilla, sorra, sol i plats mariners. Tot i que hagis de combinar banyador amb rebequeta, no deixis de transportar-te a la Polinèsia a la cabanya tropical de Vai Moana (platja de Bogatell), o gaudir dels còctels i l’ambient chill de Mokaï Beach a la platja de la Nova Icària.

Notícies relacionades

Una altra bona opció fins i tot per quan la tardor ens torni a l’abric és terracejar a xiringuitos entre arbres. Ascendir més enllà del bullici de Poble-sec fins al mirador excepcional del Bar Marcelino (Margarit, 85) torna el vermut imbatible, i aconseguir cadira a La Caseta del Migdia (Mirador del Migdia, s/n) és com conquistar el cim del món.

I quina millor fantasia per sentir-se sempre de viatge que refugiar-se en un hotel. D'acord, potser el pressu no et doni per reservar una setmana d’habitació, però sempre pots plantar-te estilós com Harry Styles a Venècia en terrasses tan sensacionals com la de l’Hotel Alma (Mallorca, 271). Entregar-se al pols del chill arbustiu i prendre’n una, dues o tres en aquest saló a l’aire lliure significa viure tota gustera, en unes vacances eternes.

Temes:

Estiu Vacances