On Catalunya

Barcelonejant

‘Coaching’ en bici: ves al gimnàs a menjar-te el món

És l’última tendència dels estudis de ‘cycling indoor’ de Barcelona: deixar-te anar frases de motivació a l’estil xerrada TED mentre et fan suar més que al veure la factura de la llum

‘Coaching’ en bici: ves al gimnàs a menjar-te el món

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Sembla que t’hagis colat en una discoteca: es veuen esclats halogenats, un paio rere una taula de barreges i tothom hi entra disposat a agafar un bon pedal. Hi ha 44 bicis ‘indoor’ i un pilot somrient en malles. Acabareu agitant la tovallola en l’aire com si estiguéssiu de casament. El més normal a l’anar al gim en temps de Covid.

«¡Ets invencible!», et promet el Carlos de cop mentre pedales. Ni que t’haguessis colat rodant sense voler en una xerrada TED. «¡Res pot amb tu!». No, ara mateix ni se t’acudiria llançar la tovallola: la necessites cada 30 segons per netejar-te els litres de suor. «Aconseguiràs tot allò que et proposis», insisteix el ‘coach’ ciclista. «Tu estàs fet d’una altra pasta». Acabaràs aplaudint-te a tu mateix amb més motivació que l’alcalde de Vigo encenent els llums de Nadal. Sí, d’aquest gimnàs un en surt amb ganes de menjar-se tant una paella com el món.

‘Spinning’ motivacional. És l’última tendència dels estudis de ‘cycling indoor’ de Barcelona: deixar-te anar frases en pla ‘coaching’ mentre et fan suar més que al veure la factura de la llum. Ara s’entrena alhora «cos, ment i ànima». És a dir, que et motiven més que a Rocky pujant escales. «Jo he arribat a sentir: ‘Això gairebé ho he substituït pel psicòleg’», assegura l’Eugènia.

Eugènia Llopart, de 29 anys, és cofundadora de Lapse Studios (Diagonal, 606). Va obrir fa tot just dos mesos. És una ‘boutique’ de ciclisme ‘indoor’, tot i que passaria per un club social. Hi ha un taulell amb menjar ‘healthy’, tauletes, jardí, vestidors que semblen ordenats per Marie Kondo. La gent et somriu com si t’haguessis colat en un capítol de ‘Friends’. Fa anys que va al gimnàs a tenir «experiències». ¿El nou objectiu en malles? «Que vinguis a passar-t’ho bé –diu l’Eugènia–. Que no sigui un lloc on sentir-te jutjat o mirar-te al mirall tota l’estona». 

‘Coaches’ que no es dediquen a l’‘spinning’

L’Eugènia és economista, però ben aviat s’unirà també a donar aquestes sessions de motivació ciclista. Cap dels seus ‘coaches’ es dedica a l’‘spinning’. El Carlos és director de vendes d’una multinacional, a part de triatleta. Anna Caterina, actriu. L’Elena treballa en màrqueting. La Sònia, en una immobiliària. La Nhoa ha estat de gira amb Rosalía. El Gerard és representant d’una marca d’esport. La Sílvia fa voluntariat en un menjador social. «Volem que tothom pugui sentir-se reflectit amb algun d’ells», diu l’Eugènia justificant el mix de perfils. «Algú amb qui et sentis inspirat, acompanyat, motivat».

No és nou. El ‘cycling’ motivacional es va començar a practicar a Nova York ja fa 15 anys. Se’l van inventar les dues ideòlogues de Soul Cycle. «Festes cardios», en diuen allà. Fins i tot ha impartit ‘speeches’ motivacionals sobre una bici algun professor de Harvard, explica l’Eugènia. Ella ho va provar quan vivia a Mèxic. «Quan era expatriada –recorda–, era la meva manera de donar-me un moment per pensar en moltes de les coses que m’estaven passant en la vida».

Les sessions es divideixen en 12 cançons, detalla la sòcia de Lapse. «En cada cançó es treballa una cosa diferent». L’‘eleven song’ és la del ‘coaching’. La número 11. Ja fa 40 minuts que deixes anar endorfines, apaguen els llums, et diuen que tu pots, que aconseguiràs el que et proposis. Canviaràs el món. «¿Què és això que et fa especial? Pensa-ho». I et deixen rodar a cegues. «Quan portes tant temps portant el teu cos al límit –apunta l’Eugènia–, està comprovat a nivell fisiològic que la teva ment pot focalitzar-se més en un tema en concret».

‘Multitasking’ sobre rodes: aquí el pedaleig es combina amb ‘coaching’, festa, ball, ioga, meditació. Depèn de qui guiï el pilot ‘indoor’. «És una pujada», diu esbufegant una ‘rider’ reincident. «Una pujada mental», puntualitza l’Anna, la ‘coach’– actriu que agafa ara el relleu del Carlos. Aquesta és la seva missió a pedals, assegura ell. «Acompanyar-te perquè t’oblidis de tot menys que ets aquí, que ets viu i que ets invencible».

 Els pioners

Notícies relacionades

«No es tracta d’una bici –diu l’Álvaro envoltat de bicicletes–. És una excusa». Álvaro Conejos és l’‘studio manager’ de Love Cycle. Fa cinc anys van instal·lar les seves bicis amb aura disco a Via Augusta, 10. «Vam ser pioners a portar el format a Espanya», diu amb la boca gran. «Molta gent el confon amb una classe d’‘indoor cycling’ –insisteix Álvaro–. Però el que fem és molt més: motivar les persones a superar-se, a trobar la millor versió de si mateixos i fer tot això en un entorn segur de comunitat. Tothom és benvingut». Encara continua sent una modalitat més coneguda fora d’Espanya. Hi abunda el públic internacional.

Fins i tot pots fer una còreo damunt la bici que pedaleges envoltat d’espelmes. És igual. Tots entren a la sala amb el mateix entusiasme que a la disco. «L’energia dels dijous i divendres a la nit té molt poc a envejar a la dels dissabtes a la nit de l’Apolo», diu rient l’Álvaro. «Després d’aquest període difícil de quarantena –afegeix– hi ha hagut un canvi de mentalitat: d’apreciar l’esport per alguna cosa més que cremar calories. Com a salut mental».

Temes:

Barcelonejant