On Catalunya

‘TOUR’ FOTOGÈNIC

Les altres postals de Barcelona

Aquesta és una ruta amb el mòbil desenfundat. Et descobrim nous ‘hot spots’ d’Instagram. Carnassa alternativa de ‘selfies’

Les altres postals de Barcelona
6
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Tant si t’agrada explorar els carrers i trobar noves estampes estimulants de la ciutat, com si només busques un fons ‘cool’ per a la teva última coreografia a Tik Tok, aquesta és la teva ruta. Segueix la nostra col·lecció de petites postals de Barcelona i prepara el mòbil, perquè rebentaràs la galeria. No calen filtres: una mica de postureig més a aquests racons desacostumats són el ‘win-win’ definitiu.  

Un cel inesperat 

L’enigma del passatge de Sert

Una bona alternativa a la típica foto a la plaça de Milans, sempre en contrapicat per apreciar el cercle que formen els seus edificis, és sortir al passatge de Sert. Aquest corredor connecta Trafalgar amb Sant Pere Més Alt. Els edificis que el formen tenen el seu origen en la indústria tèxtil, tot i que ara són moderns ‘lofts’ i oficines. Si busques el seu cel amb l’objectiu, trobaràs amb un hexàgon irregular, que tant podria recordar un bust d’aires ‘pulp’ o un peculiar forat d’un pany. En aquest etern Cluedo a la recerca de perspectives diferents, res com apel·lar a galeries obertes, cel distant i boniques asimetries. Ai, espera: foto, foto.


Estilet gòtic 

‘Stream’ al carreró

¿Has vist algun d’aquests creixents ‘reels’ d’Instagram on apareix una noia francesa amb molta classe, esmorzant al sol o caminant decidida sobre les llambordes de París? Doncs no hi tenim res a envejar, perquè a Barcelona tenim carrerons com Carabassa, que fan tan caure de cul que no importarà el modelet que et posis. És posar sota aquests pontets que antigament portaven als jardins d’una gran mansió, enquadrar l’estàtua que corona la cúpula de la basílica de la Mercè traient el cap de fons, i et plouran els ‘likes’, segur. Ara només et queda decidir quina cançó d’Albert Pla posaràs de fons per rematar un vídeo de ‘chapeau’ absolut. 


Vegetal i vertical 

El mur verd del Born

Fent un distret gir des del carrer on Paradiso (Rera Palau, 4) ens serveix secretes meravelles en vasos impossibles sota sostres sinuosos, ens espera una altra sorpresa per als sentits. Davant la plaça de les Olles, protegides per una esplèndida tipuana que estén les seves branques en gest protector, es revelen les frondoses parets del carrer d’en Tripó. Aquest bufó cul-de-sac antigament va ser un passatge particular amb una tanca de fusta que tancava l’entrada. Ara alberga un ecosistema vertical que dona per a 200 ‘likes’ com a mínim. L’heura ascendeix des del mur fins a conquerir una estranya xapa ondulant curiosament decorada amb traços granada, coure i cian. La mà se’n va al mòbil mentre les pupil·les es perden en les psicodèliques confluències de la verdor i la pintura, sobrevé el mareig de Stendhal, i és fàcil perdre peu.  


Navegació de tardor 

El ‘tiktoker’ i el mar

Una vegada arribats al passeig Marítim, convé deixar enrere les embarcacions ‘pijes’ del port esportiu, el colossal peix de Frank Gehry i la típica foto amb l’hotel Vela retallat sobre la platja. Per solcar els mars del destí, res com seguir la línia del litoral fins a divisar el vell restaurant amb forma de barco que encara reposa sobre l’espigó de Bac de Roda a la platja de la Nova Mar Bella. El que en un temps va ser el Boo Beach Club és ara un vaixell abandonat a la intempèrie, sepultat per grafitis, xapa i maons. Amb tot, l’estampa del naufragi atrapa el més despistat: les gavines et saluden i un llamp d’horitzó pur et travessa entre els núvols. Aquí es veuen ‘influencers’ practicant el posat de ‘Titanic’, romàntics solitaris i ‘runners’ absorts en el compàs de les onades. Així que ets lliure de ballar la balada més oceànica de Billie Eilish, gravar l’escena de crèdits de la teva websèrie sobre marineres i sirenets, o buscar l’últim confí del món recitant allò de «si no et converteixes en l’oceà, et marejaràs cada dia».  


Posturejos amb fantasia 

La casa de conte

Un dels nostres secrets més ben guardats per a turistes i fins i tot barcelonins és aquesta casa d’imaginatius colors ubicada a Pàdua, 75. La senzilla porta carmesina i rectangular d’aquesta residència dissenyada per l’arquitecte modernista Jeroni Granell i Manresa és per si sola una invitació a la faula. Els seus finestrons del mateix color combinen perfectament amb una paret de marbre que desperta fantasies gràcies a les seves formes arrodonides rematades amb patrons florals. Sobre l’entrada es pot llegir la data de construcció, amb el mateix evocatiu esgrafiat retro en tons vermells sobre fons verd pàl·lid que ruixa tota la façana. Aquest conte en trèvol i escarlata brota de l’urbs grisa com una obra de les fades, i dona per muntar un ‘photocall’ d’autèntica diva.


Escales etèries 

Regueres de fotos

Ascendint des de Vallcarca cap a la zona monumental del parc Güell trobem una curiosa escalinata de rajoles brunes, travessada per una clivella per la qual descendeix un petit caudal esglaó a esglaó, emetent un rumor natural captivador. L’aigua prové de la Font de Sant Salvador, part de l’antic poble d’Horta. Als costats de l’escala amb rierol s’hi acumula la fullaraca i creixen arbustos i arbres dispersos sobre una capa marró. L’encant sobrenatural del lloc és tan gran que sembla que en qualsevol moment vagin a saludar-te els elfs de Lothlórien. Per poc que sàpigues posar, el resultat serà una foto tardoral inspiradora. Això sí, si de sobte sents xiuxiuejar el vent i penses en els Nazgûl, no seré jo qui et digui si toca córrer escales amunt o escales avall.


Ficar-se en jardins 

Retrats monumentals

Si busques escenaris diferents per a les teves aparicions a les xarxes socials, convé assabentar-te de quan obre un nou espai a la ciutat. Amb la pandèmia, la inauguració dels fabulosos jardins del Doctor Pla i Armengol (av. de la Mare de Déu de Montserrat, 132) va passar desapercebuda per a la majoria. Aquest desplegament de verdor s’estén sobre el turó d’Horta-Guinardó, i procura attrezzo estètic de sobres. Aquí pots fer el saltimbanqui tiktokaire a les grades de l’entrada, omplir amb fotos d’esportista la galeria de Tinder a la gran campa contigua, i fins i tot posar en fotos il·lustres davant l’antiga finca d’estil noucentista, o bé en alguna de les pèrgoles, monuments i bufons caminets del voltant. Per rematar-ho, ‘selfie’ en aquest mirador amb noves vistes a la ciutat, just sobre l’hospital de Sant Pau.


‘Selfies’ higiènics 

Fama de WC

Posats a fer, ¿per què no fer-se el ‘selfie’ més fulminant del món al lavabo del teu bar favorit? Els lavabos són els ‘hot spots’ d’Instagram, per això molts establiments posen màxima cura en la decoració rere el rètol de WC. Les opcions de postureig al costat del vàter es multipliquen: pots perdre’t en la fantasia selvàtica del The Hideout Bar (Alzina, 13), fer morrets al tocador clàssic i grandiloqüent d’El Nacional (passeig de Gràcia, 24 bis) o fer-se una foto rotllo holograma sexi a l’estil ‘Blade runner’ entre miralls i neons als lavabos de la cocteleria Gopnik (Vallfogona, 23). La qüestió és encoratjar-se davant el reflex i clavar el posat mentre taral·leges allò d’‘Es mala amante la fama’ amb el moviment d’espatlles que es marca la Rosalía en el videoclip amb The Weeknd.


Petits teatres 

Notícies relacionades

Finestres infinitesimals

Un recorregut fascinant per a les teves ‘stories’ consistiria a acostar-te mòbil en mà a una de les antigues escomeses d’aigua del barri de Gràcia i descobrir el que s’amaga en aquests buits en desús. Si obres una de les petites tapes de metall ubicades en carrers com Congost, Rabassa i Verdi, descobriràs El Museu Més Petit del Món (noemibatllori.com/el-musueu-mes-petit-del-mon), diminuts retaules artístics destinats a despertar la sensibilitat dels petits i crear una xarxa cultural. De vegades imagino que a l’obrir una d’aquestes escotilles es revela un saleta per on surt una altra porta que condueix a un nou escenari, més petit, i així successivament: una i mil portes que s’expandeixen cap a altres escenes minvants, en un bucle decreixent, infinit i infinitesimal.

Temes:

Instagram