On Catalunya

OFERTA INFINITA

Quedem al centre cívic

¿Molta música, ballarugues de les bones, xerrades animades, cine selecte, exposicions vibrants o posar-te en forma? Tot això és el que hi ha al centre cívic del teu barri

Quedem al centre cívic
7
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

El millor refugi per a la caòtica vida de la ciutat és el centre cívic. Els 52 equipaments de la xarxa de centres cívics de Barcelona ens reconcilien amb la vida de barri, permeten aprendre infinitat de disciplines i vessen ofertes d’oci i cultura gratuïtes a les seves agendes. Aquest 2021, el circuit de centres de la ciutat recupera gran part de la seva activitat presencial, mantenint algunes propostes en format híbrid. És veure com llueixen aquests edificis històrics i modernistes amb el seu atractiu desplegament de tallers, cursos, debats, concerts, conferències o exposicions i fer ‘match’ de seguida. Fes ‘swipe right’ al teu centre cívic, perquè aquesta tardor, ehem, arriben cosetes. 

Amb ritme 

Veïns en forma

Si et cruixen vèrtebres que ni sabies que tenies o notes els abdominals més tous que un Bollicao moll, el primer és posar-se en forma. Molts centres cívics es converteixen en gloriosos temples d’activitat física i mental, amb infinitat de cursos per entrenar el teu cos i suar de valent, mentre escoltes les raneres de la veïna del quart o el senyor de la fruiteria.

Des de l’octubre pots llançar-te a la recerca de dinamisme corporal amb els ‘mètodes pilates’ del Centre Cívic Navas (passatge del Doctor Torent, 1), que ja dona bones mostres d’elasticitat amb la seva varietat d’horaris. També podràs lluir aquestes malles tan estridents donant-ho tot als tallers de ‘zumba’ i ‘body XTream’ del Centre Cívic Teixonera (Arenys, 75). Si prefereixes donar-te aires orientals, equilibrar la respiració i aprendre a concentrar-te amb tècniques psicofisiològiques, el taller de ‘hatha ioga’ del Centre Cultural Albareda (Albareda, 22) i el de ‘txikung’ del Centre Cívic Torre Llobeta (Santa Fe, 2) són dues bones opcions.

Com que no hi ha res que necessitem tant com ballar, aquesta tardor la dansa omplirà els nostres centres, fins al punt que les opcions es diversifiquen a tort i a dret. Al CC Sagrada Família (Provença, 480) despleguen passos que van de la dansa clàssica a l’oriental, centrant-se en els principiants. En el Casinet d’Hostafrancs (Rector Triadó, 53) pugen l’aposta amb classes de dansa avançada perquè la fama costa, ja ho saps. Per a fans dels ritmes saborosos, allà hi ha els tallers de salsa i flamenc de Can Verdaguer (Piferrer, 94) i Cotxeres Borrell (Viladomat, 2-8), i la intensitat cardiovascular del taller ‘Dance fit’ del CC El Sortidor (plaça del Sortidor, 12). I encara ens podem posar més sensuals i creatius a base de jazz i ‘burlesque’ amb els innovadors cursos que ofereixen aquest any el CC Urgell (Urgell, 145) i el CC Cotxeres Borrell.

Per a la gent gran la cosa també està mogudeta, amb múltiples opcions com la gimnàstica de manteniment de La Sedeta (Sicília, 321). Així que espavila, que la iaia es toca la punta dels peus mentre comenta el ‘Sálvame’ i tu no t’arribes al genoll ni cridant ‘Wakanda forever’!


Amb el cap 

Ments despertes

Sí, sí, als teus ‘selfies’ d’Insta poses una cara molt sagaç, però caldrà alimentar això amb una mica de veritable coneixement si no vols que se’t noti el filtre a les primeres de canvi. Per coses per aprendre en els nostres centres cívics no serà. Comencem amb una cosa molt bàsica: idiomes. En el CC Navas tens tallers d’iniciació al francès i ‘Everyday English’, ‘for example’.

És clar que sempre és millor ensinistrar la ment amb un joc. L’any en què tothom ha vist ‘Gambito de dama’, difícil serà que no vessi de participants el taller ‘online’ d’escacs avançats per a adults de Cotxeres de Sants (Sants, 79). Compte a aquests aixecaments de cella a l’Anya Taylor-Joy en plena videotrucada.

I a partir d’allà, les rutes mentals es multipliquen amb tallers de lectura, neurociència i PNL, informàtica o iniciació a la fotografia, entre d’altres: tria la teva pròpia aventura intel·lectual.

A més, aquesta tardor neix Argumenta BCN, un programa de conferències on experts en diferents matèries comparteixen coneixements i mirada crítica. La primera edició d’aquest cicle tracta el tema del futur després de la pandèmia i de la gran crisi sanitària mundial. Casa Golferichs inaugura el circuit amb sis sessions de conferències durant la tardor. Sobre la taula, títols com a ‘Intel·ligència artificial i democràcia’, ‘Populisme i extrema dreta 2.0’ i ‘La salut mental post-Covid’. Fa pensar. 


Melodies desencadenades

Que no pari la música

Si hi ha un centre que no perd el compàs respecte al quart art, aquest és el CC Albareda. Aquest jove equipament es va inaugurar el 2012 amb un projecte especialitzat en música i arrelat al territori. Promou la vida associativa i la creació artística, especialment musical. A més de llançar cursos amb plantejaments tan interessants com ‘Música brasilera més enllà dels clixés’ i ‘Fingerdrumming beatmaking’, també surten fora del centre a fer activitats i concerts al carrer, al parc de les Tres Xemeneies o als Horts de Sant Bertran. El seu projecte transversal de música té subeixos de treball en perspectiva de gènere i interculturalitat, i parteix de la realitat del barri i els seus reptes socials.

Aquesta tardor, els seus tallers de sensibilització musical en família tornen al format presencial, i posen en marxa el cicle ‘Documental musical’, unes xerrades participatives per escoltar i pensar la música anomenades ‘Musicalment parlant’, i el cicle de concerts ‘Insòlits’, amb propostes que es resisteixen a ser classificades, com Twin i l’afrofuturista Siwo.

Si allarguem la melodia, trobarem més cors i tornades estimulants en gairebé tots els centres de la ciutat. Al bohemi CC Can Deu (plaça de la Concòrdia, 13), ubicat en una sublim finca modernista, aquest any recuperen el cicle ‘Dijous Jazz’ amb sis concerts en què el blues, el jazz manouche, el gipsy jazz, el swing i els estàndards clàssics ens transportaran a l’època daurada del jazz.

Al CC Ateneu Fort Pienc (plaça del Fort Pienc, 4), en canvi, arriba un dimecres al mes la ‘Tarda de jazz’. També pots aprendre a tocar un instrument: a Can Basté (Fabra i Puig, 274), tornen a tenir tallers presencials d’iniciació a la guitarra i l’ukelele. Com cantava Rihanna: ‘Please don’t stop the music’.


Art i pensament

Finestres al món

Les arts visuals són sempre presents en els nostres centres cívics, però aquest any el cicle ‘Temporals’ les sublima amb un circuit d’exposicions per disfrutar de diverses propostes artístiques en els espais expositius de diversos centres cívics. A la mostra destaquen ‘Púber’, en què l’artista Tanit Plana explora a partir de fotografia les pràctiques dels adolescents (en el CC Joan Oliver-Pere Quart –Comandant Benítez, 6– i, a partir del 10 de novembre, a Casa Elizalde –València, 302–), la relació entre asfalt i impermeabilitat emocional que l’escultor Bart Calero estableix a ‘El capitalisme. Ego i ésser’, i ‘L’opinió dels altres era molt més important’, amb la qual l’artista visual Clara Nubiola exposa les inquietuds dels veïns de Can Basté, primer, i CC Guinardó (ronda del Guinardó, 113), després.

En el camp del pensament crític, convé prestar atenció a ‘Feminisme per fascicles’, el club d’assaig feminista que desenvolupa el CC Albareda al costat de la llibreria La Carbonera, i ‘Evidència, latència i transparència’, un estudi sobre la violència i les seves representacions llançat per Casa Elizalde.


Naturalment

Esplendor al barri

Si tens una mica de consciència ecològica i, sobretot, prefereixes no tenir Greta Thunberg emprenyada, apunta’t a alguna de les múltiples activitats destinades a despertar passió per la verdor i buscar noves vies sostenibles.

Notícies relacionades

Alguns dels nostres centres compten amb horts urbans, com Can Deu, que aquesta tardor reactiva l’hort comunitari del seu terrat. Al CC Baró de Viver (Quito, 8) obren l’‘Espai d’hort’ perquè la gent gran aprengui a cultivar herbes aromàtiques i flors, i el CC Teixonera organitza visites a la coberta agrícola que han posat en marxa sobre el mercat de la Vall d’Hebron: 1.750 metres quadrats de cultiu participatiu. També pots contemplar les constel·lacions de tardor amb la visita al Planetari Municipal que organitza el CC La Sedeta, un equipament que també ofereix cursos sobre plantes medicinals i cosmètica natural.

A més, la xarxa de centres cívics de Barcelona estendrà durant tota la tardor el seu circuit d’activitats ‘Alimentació Sostenible’ a diversos equipaments. ¿No sents més connexió amb el planeta ara? I la Greta, encantada.

Temes:

Centre cívic