On Catalunya

Les bones intencions del 2021

Propòsits d’any nou que sí que compliràs

Aconsegueix complir d’una vegada un objectiu d’any nou. Fins i tot amb restriccions. T’amenitzem la llista per facilitar-te el ‘check’

6
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Anar al gimnàs, deixar de fumar, enfadar-te menys i menjar més sa són les estrelles recurrents d’aquestes llargues llistes de propòsits amb què milers de persones donen la benvinguda a l’any. «Aquesta vegada, sí que sí», es repeteixen per a, ni 24 hores més tard, incomplir-los. Fins i tot la ‘rave’ de Llinars dura més que el compromís. Aquest any, a més, els propòsits tenen un nou sentit: després del llarg confinament i a les portes de la tercera onada, fer activitats que no incloguin anar a comprar paper higiènic, cuinar pa o prendre una cervesa per Zoom sona a proesa bíblica. Sí, és difícil aconseguir els objectius d’any nou, i amb pandèmia encara més. O que els ho diguin als que van desitjar «viatjar molt» el 2020. Per als optimistes que aquest any no hagin tirat la tovallola, a Barcelona és molt fàcil amenitzar la llista per, aquest any sí, arribar a la nit de Cap d’Any amb un ‘check’ en tots els seus propòsits.

1. «M’apuntaré al gimnàs»

‘Apps’ fitnes

Amb les restriccions acabades d’estrenar i el tancament dels gimnasos, el 2021 comença amb una mala notícia: els quilets de més dels àpats de Nadal han arribat per quedar-se. Això, o continues amb l’esport a l’aire lliure i els gimnàs per streaming. Sembla que Patry Jordán es resisteix a marxar del teu menjador.

Wowego va començar com a gimnàs ‘online’ fa uns anys per als que no els tenen a prop cap centre esportiu. Però va arribar la Covid i es va convertir en una de les webs més útils del 2020. Amb unes tarifes mensuals que van dels 6 als 10 euros, té tota mena d’esports i nivells. Del mateix estil és Alo Moves, dedicada al ioga. A través de guies de meditació, exercicis, estiraments i posats en vídeo, et farà arribar al nirvana. O, almenys, la punta dels teus peus.   


2. «Menjaré més sa»

A falta del gimnàs... 

Quan vas dir que el 2021 seria de primera segur que no et referies al colesterol. Però aquí el tens, ni una pandèmia ha evitat els afartaments festius. Així que toca menjar més saludable. Per aconseguir-ho, passa per restaurants ‘healthy’ i inspira’t amb les seves receptes, tot i que sigui emportant-te-les a casa (tots tenen opció ‘delivery’ i ‘take away’). Tens el Suís & Bowls (Travessera de Gràcia, 151), un restaurant, òbviament, de bowls amb la nutrició equilibrada com a bandera. O Maai (Regàs, 30), un restaurant doble eco: ecològic i econòmic. O Flax & Flake Passage (Sant Pere Més Alt, 33), dedicat a les tendències gastronòmiques saludables. O el Sopa (Roc Boronat, 114) especialitzat en... ¡sopes! Òbviament.  


3. «Trobaré parella»

El Tinder en flames

Tornen les restriccions i, amb aquestes, una altra de les nostres passions del confinament: passar-nos la tarda fent ‘match’ a Tinder. El problema està en si trobes la persona indicada i vols quedar per prendre alguna cosa. ¿On aneu? Per anar al bar només tens dues franges i ràpidament s’omplen. Convidar-lo a prendre alguna cosa a casa teva sona com que estàs més sortit que el càsting d’‘Élite’. Però hi ha alternatives per a una primera cita que et permetran complir el teu propòsit.

Per exemple, les botigues botàniques, on florirà el vostre amor. Entre altres, Casa Protea (Ramón i Cajal, 124), Mitre & Mandri Flors (General Mitre, 100), Marea Verde (Ronda de Sant Pere, 40) i Espai Joliu (Badajoz, 95). Si ets dels que filtren possibles parelles segons el seu gust decorant un hipotètic pis en comú, a falta d’Ikea hi ha el Museu del Disseny (Glòries, 37) i les seves exposicions sobre interiorisme. O, a cinc minuts, Les Eines (Gran Via de les Corts Catalanes, 761), una botiga tan bonica que fins i tot lloguen l’espai per a rodatges. I si us definiu com a intensos al nivell amor embafador de ‘Crepuscle’, ves al turó de la Creueta del Coll (Taradell, 22). Té les mateixes vistes que els búnquers i la meitat de la gent. Si allà no us beseu, no esteu fets l’un per a l’altre.


4. «Aprendré anglès»

‘It’s very difficult todo esto’

Et vas empassar tots els maratons de sèries durant la quarantena en V.O. per millorar el teu anglès i l’única cosa que vas aprendre va ser llegir a la velocitat d’un presentador de telenotícies. Ara no hi ha ‘teleprompter’ que se’t resisteixi, però continues sonant com Mariano Rajoy i el seu «‘it’s very dificult todo esto’». Ja no hi ha excusa: toca apuntar-se a anglès.

Si vols anar a una acadèmia, What’s Up!. La millor manera de descriure el centre és com una barra lliure d’anglès: pots escollir al teu gust els horaris, l’assistència o les classes, en funció de si prefereixes gramàtica, vocabulari o conversa. A més, tot adaptat al format ‘online’. Tot i que si això d’aprendre en una aula se’t fa massa pesat, obre un compte de Meetup i apunta’t al Volley Multicultural, per aprendre a base de cops de pilota aprofitant que l’esport a l’aire lliure encara està permès.


5. «Llegiré més»

Renova la teva biblioteca

Res com el confinament per alliberar la teva llista de llibres pendents, ¿oi? Ho confirma Good Reads, la xarxa social dels lectors: la pandèmia ha fet que batem rècords de lectura. Amb els municipis tancats i barrats i la tercera onada sotjant-nos com a Naomi Watts a ‘Lo imposible’, llegir apunta a seguir sent un dels ‘hobbies’ estrella del 2021. Toca renovar la prestatgeria.

Pots passar per Ona Llibres, el clàssic de Gràcia (Gran de Gràcia, 217), que acaba d’obrir una nova seu al centre (Pau Claris, 94). O la llibreria Byron (Casanova, 32), una altra nova inauguració a l’Eixample que, a més, té servei de cafeteria (que obre a les franges permeses). També amb servei de cafeteria i llibres, la +Bernat (Buenos Aires, 6), la Cafeteria Tokio (Sardenya, 369), la Laie de Pau Claris (85), la Central del Raval (Elisabets, 6) i l’Altaïr (Gran Via de les Corts Catalanes, 616). I no pot faltar a la llista la històrica Llibreria Pompeia (Cardenal Casañas, 5), que continua oberta gairebé un segle després de la seva fundació.

I si rendir-te al consumisme llibrèfil no és prou motivació com per superar el teu rècord de llibres del 2020, res millor que un club de lectura. La xarxa municipal Puntxarxa.org recull en una mateixa web tots els clubs de lectura de Barcelona, organitzant-los per gènere, des del còmic fins a la novel·la negra. I també Good Reads ha llançat un repte, el ‘2021 reading challenge’, per comptabilitzar les teves lectures i compartir-les amb altres usuaris.


6. «Escriuré un llibre»

Planta un arbre, tingues un fill... i tot això

Notícies relacionades

Els nadons del confinament i l’addicció a la jardineria demostren que, després del 2020, a la majoria l’única cosa que li falta és escriure un llibre. Així que si després d’acabar tot el que tenies a la prestatgeria consideres que és l’hora de col·locar-hi una cosa teva, apunta-t’ho com a propòsit del 2021. Això sí, començar de zero davant l’ordinador augura molta síndrome de la pàgina en blanc, pel que és millor assistir a un curs d’escriptura (tot i que, quin remei, sigui ‘online’).

L’Ateneu Barcelonès (Canuda, 6) celebra una edició virtual del seu famós curs de narrativa, d’on han sortit ‘best-sellers’. No és l’única opció, també ofereix classes per streaming l’agència de creativitat Stay Hungry, Stay Foolish (Gran Via, 757), el Laboratori de Lletres (Sardenya, 68), l’Aula d’Escriptors (Sant Lluís, 6) i l’escola de textos dramàtics de la Sala Beckett (Pere IV, 228). Potser la millor manera de girar full de la pandèmia: escrivint-la.