On Catalunya

ACADÈMIA D'HUMOR

El Hogwarts del riure: obre la primera escola 'online' de comèdia

És una escola on els empollons són els més divertits: La Llama School. «Aprendràs a explicar acudits -garanteixen els seus ideòlegs-, a escriure monòlegs i a demanar disculpes al jutge»

zentauroepp55232314 la llama201008155515

zentauroepp55232314 la llama201008155515 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

És una escola on no et fan fora de classe per riure, posen acudits en els exàmens i els empollons són els més divertits. «Descanseu la vista de tant en tant –han de recomanar als alumnes– si no voleu acabar portant ulleres graduades amb nas de plàstic i bigoti».

La podien haver anomenat «Academia Jaja», «Institut de la facècia», «Mistetas Academy». Sí, fins i tot Froilán es plantejaria aquí prendre apunts. És La Llama School: «Una escola especialitzada en comèdia –descriuen els seus ideòlegs– on aprendràs a explicar acudits, a escriure monòlegs i a demanar disculpes al jutge.»

Més de 500 alumnes

«Primera escola online especialitzada en humor», es proclama a la seva web (lallamaschool.com). Això vol dir que els professors, de moment, «només reaccionen a ‘inputs’ com a ‘pausa’ o ‘stop’», encara els ho han d’aclarir als potencials estudiants. En 15 dies s’han inscrit més de 500 persones.

Funciona per subscripció, al Netflix. Pagues una quota mensual (14 euros) i et coles virtualment a un «Hogwarts del riure». Aquest és el repte, compara Tomàs Fuentes. És un dels socis de l’escola. Diuen que si pronuncies la paraula «comèdia» tres vegades seguides, apareix ell. Guionista omnipresent. Ha arribat a fer 120 acudits en un dia. «Soc a dos dies de ser el cunyat de la comèdia», es treu ferro.

la llama / periodico

La idea de l’escola se li va ocórrer a Àlex Martínez Vidal, humorista i dissenyador polièdric. No va tardar a convèncer Kike García, director del popular diari satíric El Mundo Today, i a Abi Enrech, propietària de La Llama Store, d’on ha sortit el nom amb caixet còmic. És la primera botiga especialitzada en humor. En tres anys s’ha convertit en centre neuràlgic de la comèdia barcelonina (Villarroel, 34). Van acabar sent quatre socis. «Quan hi ha dues persones parlant de comèdia –assumeix Kike-, Tomàs apareix del no-res».

Anatomia del riure

¿Es pot ensenyar a ser graciós? «No es pot». Tomàs el tira per terra ja en la seva primera classe virtual. «Però sí que et puc estalviar fracassos», puntualitza. «Potser és el que més podem ensenyar a La Llama School –afegeix Kike-: els errors que no s’han de cometre».  

Hi ha cursos nous cada mes. 10-15 lliçons virtuals de 10-15 minuts cada una. A partir d’aquest mes oferiran també zooms amb els professors. Ja hi ha videotutorials de Martín PiñolJudit MartínDavid Martos. Cursos i masterclasses d’stand-up, guió, redacció satírica, impro. Anatomia del riure. Un neòfit no s’imagina que darrere d’un acudit hi hagi una cosa tan seriosa.

Aquí s’analitza la broma des de la lògica aristotèlica, s’ensenyen fórmules per fer acudits, fins i tot sons graciosos. «Són teories –detalla Tomàs-. Hi ha gent que pensa que la ch i la k són divertides». Mira el Chiki Chiki, va acabar a Eurovisió. ¿Paraules fetitxe? «Panetone» és un clàssic d’El Mundo Today, descobreix Kike. «Paquirrín sempre funciona», afegeix Tomàs.

Sí que es poden aprendre acudits d’ofici. «En què recorres a fórmules –explica Kike-. Són el 70% dels que fas». Hi ha la fórmula del 3, per exemple, que serveix tant per definir la Flama School amb ‘punchline’ com per explicar un acudit d’un anglès, un alemany i un espanyol. «El primer fa una cosa –detalla Kike amb paciència de professor-, el segon la reitera, per la qual cosa marca una norma, i el tercer la trenca». Sorpresa. És la paraula que cal subratllar en vermell a tots els apunts.

Notícies relacionades

¿Per què ara una escola d’humor? «Hi ha molta demanda –respon Kike-. Estem en una edat d’or de la comèdia». Els còmics ara són estrelles de Netflix i HBO. ¿Per què online? «Ens permet descentralitzar l’aprenentatge de les grans ciutats», apunta Abi. L’objectiu: «Crear comunitat».  No pretén ser una escola només per a humoristes. «Conèixer les eines de la comèdia pot ser interessant», anima la sòcia. 

Nota a peu de pàgina per a cunyats: no esperis ser l’ànima de la festa en menys del que es tarda a dir «¿te n’adones?». No és el mateix ser graciós que saber escriure acudits. «El 99% dels guionistes –assegura Tomàs- sol ser gent trista, grisa, avorrida». Ho ha dit sempre Woody Allen: la comèdia = tragèdia + temps.  

Temes:

Ciutat on