On Catalunya

APOCALIPSIS DOMÈSTIQUES

#YoEscapoEnCasa: els 'escape rooms' del coronavirus

És la nova tendència de lleure en confinament: s'estén l'escapisme de caminar per casa. Els 'escape rooms' s'adapten a la quarantena: en format virtual i fins i tot per multiconferència

zentauroepp52969842 ana200330130522

zentauroepp52969842 ana200330130522

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Més de 100.000 persones en quarantena s’estan intentant fer passar per hereus d’un príncep africà. ¿La seva fortuna cobejada? «Un palet de paper higiènic», clar. Fa setmanes que s’imposa l’esnobisme de doble capa. És l’«Apocalipsis Higiénico» que s’entreveu per internet. La nova tendència de lleure en confinament: escapisme d’estar per casa.

Abans del coronavirus, la humanitat s’entretenia tancant-se en habitacions que feien esgarrifances. Quina ironia. Qualsevol ciutadà estàndard ha salvat el món almenys un parell de vegades d’algun virus apocalíptic. Era qüestió de temps que es posessin mans (amb guants) a l’obra.

Els ‘escape rooms’ –aquests jocs ubics de l’era sense mascareta– s’adapten als temps de confinament. Ara que no hi ha escapatòria domèstica ni per a Houdinis, s’estén l’evasió mental. Circulen per les xarxes enigmes diaris amb l’etiqueta #yoescapoencasa i ja hi ha fins i tot missions virtuals per multiconferència.

«La resposta ha sigut increïble». Els ideòlegs de l’Apocalipsis Higiénico encara no s’ho creuen. Són els responsables de The Paradox Room i Exit Room Escape. Van llançar el joc el dia 16, just quan va començar la quarantena, i ja hi han jugat més de 100.000 persones, calculen. Es pot fer en solitari a l’estil de Colombo. Només fa falta ordinador i mirada de CSI. ¿L’objectiu? «Que la gent disfruti d’una estona de dispersió», responen els seus autors. Anuncien «una altra estrena» aquesta setmana.

Hi ha missions galàctiques també lliures de pandèmies. Divendres passat es va llançar Escape Estelar. «El primer ‘escape room’ online per multiconferència», proclama a la seva web. És el més semblant a jugar en el món precoronavirus, però sense moure’t del sofà. Comparteixen missió entre 4 i 6 persones alhora.

De cop ets en una nau espacial, tot i que a estones això sembla la rotllana de ‘Sálvame deluxe’. Has d’esprémer el cervell en comuna virtual. Les coordenades encriptades només es descobreixen de manera coral. Una hora de confinament que e passa en una galàxia molt, molt llunyana.

Ja n’ha tingut unes 11.000 descàrregues, apunta Ivan Tapia, dissenyador d’enigmes de Cocolisto, amb base a Barcelona. «En un moment en què relacionar-se és tan car –justifica l’èxit–, poder tenir un moment de lleure amb els amics, la família o els companys de feina és fonamental». La setmana que ve penjarà un tercer joc, a més d’un altre d’infantil.

La cura del virus més gran del segle XXI

També està a un clic «la cura del virus més gran del segle XXI». L’ha ideat una parella d’escapistes madrilenys, Carlos Puyuelo i María Balcázar, Cazadores de Escapes. «Ho vam fer per ‘hobby’, pensant que arribaria a uns centenars de persones a tot estirar», expliquen. En quatre dies n’hi han jugat més de 30.000. Ja treballen en la segona part.

Notícies relacionades

Per acabar de fregir el cervell: Hora 26, un altre escapament nascut del confinament nivell expert. A hores d’ara, es pot buscar pla de fugida fins i tot per Youtube (al canal E-Team: a plan to scape), que s’ha tret de la màniga un matrimoni asturià. I tot això sense necessitat de recórrer a un miserable rotllo de paper higiènic.

¿Què enganxa, d’aquests jocs?  «Poder desconnectar de tot el que està passant –responen l’Eulàlia i el Josep–, i l’excusa perfecta per fer una videotrucada amb la teva gent. Si algú intueix com sortir d’aquesta, són ells. Han topat amb més hecatombes que Bruce Willis en tota la col·lecció de ‘La jungla de cristal’. Són un radar d’escapaments, fins i tot en quarantena. Eulàlia Pujades i Josep Brull (Die Heldenes fan anomenar; ‘els herois’ en alemany) han sobreviscut a més de mil ‘escape rooms’, algun amb guillotines i radials. ¿Que com en sortirem, d’aquesta? «Amb paciència», esbufeguen.