On Catalunya

el museu imaginari

El «cromatisme» del Recinte Modernista de Sant Pau

«BCN és multicolor: com el llom d'una sardina o un lluentó. Es percep aquí», diu Juan Avellaneda, dissenyador i exconcursant de 'Masterchef Celebrity'

zentauroepp51198890 abel191217103923

zentauroepp51198890 abel191217103923 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Abel Lacruz

Orgànic, multicolor i d’una bellíssima exquisitat en el detall; també modern i funcional, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va ser projectat per Lluís Domènech i Montaner a principis del segle XX. Quan el 1902 va posar la primera pedra al seu actual enclavament de l’Eixample, buscava un entorn més ampli i airejat que el de l’edifici que ocupava al Raval, del segle XV i seu actual de la Biblioteca de Catalunya. L’arquitecte va conjugar les últimes innovacions sanitàries i higienistes amb els vessants espiritual i religiós, que considerava imprescindibles per a la recuperació dels pacients.

UN ESPAI VIU

27 PAVELLONS

«Quan estudiava enginyeria informàtica sempre m’escapava a estudiar aquí per la calma que hi ha», recorda Juan Avellaneda, dissenyador de moda i concursant de la quarta edició de ‘Masterchef celebrity’ (TVE-1). Per a ell, el Recinte Modernista de Sant Pau, que va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1997, i, en concret, un dels seus 27 pavellons, el de l’Administració, «són llocs molt recarregats que representen molt bé el cromatisme de Barcelona».

La profusió i el colorit del modernisme són també trets de Juan Avellaneda: «Barcelona és multicolor, com un lluentó o el llom d’una sardina. Si et passeges per Sant Pau sempre perceps aquest cromatisme». Potser per aquesta afinitat, Avellaneda afegeix al clàssic estil ‘gentleman’ estampats i colors inesperats, com en el vestit de la seva pròpia firma que vesteix: pota de gall rosa i negre amb brillants fils de Lurex en el teixit.

Sant Pau és una gran font d’inspiració per a Avellaneda: «Als sostres, l’escalinata o els vitralls de la Sala Domènech i Montaner del Pabelló de l’Administració hi ha molts colors. Els modernistes no li tenien cap por al cromatisme i els tons que utilitzaven no eren evidents, sinó molt processats. Això és una cosa amb què m’identifico. A més, Sant Pau té molt a veure amb la moda: aquí se celebra la 080 Fashion Week».

Notícies relacionades

A l’edició del pròxim gener de la passarel·la, el dissenyador assistirà com a convidat, tot i que el que fa millor és exhibir a les xarxes les peces que crea. «De fet, he creat una col·lecció càpsula amb Tamara Falcó, i la mostrarem a través d’Instagram  i altres mitjans». Precisament, de la filla d’Isabel Preysler afirma: «L’he vist més a ella en quatre mesos que a la meva parella en un any. La seva amistat ha sigut el millor del meu pas per ‘Masterchef celebrity’».

I mentre admira els vitralls de la Sala Domènech i Montaner, explica que està ultimant una col·lecció de dona que no deixarà indiferent ningú, perquè fusiona el seu gust pel vestit masculí amb el vestit de núvia: «Una faldilla pot sortir d’una armilla i un frac pot ser un vestit», assegura el dissenyador, a qui la ment mai se li queda en blanc, i menys passejant per Sant Pau.