Llegir per desconnectar
Ariane Hoyos, la influencer que alimenta l’huracà literari amb el seu club de lectura mensual
Amb Beñat Azurmendi, ha creat un espai literari a Madrid que combina reflexió, autores emergents i comunitat lectora jove (i no tan jove)
Callie Hart: «Em nego a escriure sobre dones febles que no poden agafar les regnes del seu destí»

Club de lectura de Ariane Hoyos y Beñat Azurmendi /
Influencer, cocreadora d’un club de lectura i, sobretot, amant de la cultura. Fa quatre anys que Ariane Hoyos (1999, Santurzi, Biscaia) es dedica a les xarxes socials per explicar històries de la seva vida quotidiana i té uns 485.000 seguidors a Instagram i 556.300 a TikTok. Però si hi ha una temàtica que travessa tot el seu contingut, aquesta és la cultura: des del cine, passant pels relats i, per descomptat, les novel·les. Amb el temps, aquest tipus de contingut ha anat guanyant protagonisme en les seves publicacions fins a convertir-se en l’eix central del seu perfil, una evolució que l’ha portat a participar en esdeveniments com la cerimònia dels premis Oscar, on va estar fent contingut a l’alfombra vermella de la mà de Movistar.
Un dels seus projectes més recents va néixer el setembre de l’any passat, fa ara nou mesos. Amb el seu millor amic, i també creador de contingut, Beñat Azurmendi, va posar en marxa un club de lectura pensat com un espai de trobada. Tots dos, originaris del País Basc però establerts a Madrid des dels 21 anys, van decidir canalitzar la seva passió pels llibres en una proposta que unís comunitat i conversa: «Volíem crear un espai on la gent pogués parlar d’un llibre, compartir què li ha fet sentir... Després, si els venia de gust, anar-se’n juntes a fer unes cerveses», explica Hoyos a aquest diari.

Club de lectura d’Ariane Hoyos i Beñat Azurmendi /
Un refugi lector en clau digital (i presencial)
El club, que té el seu propi perfil a Instagram (@aquinohayquienlea), s’ha convertit en un espai segur per parlar de llibres i compartir lectures. I, tot i que les trobades presencials estan limitades a dotze persones –seleccionades per sorteig– que es reuneixen cada mes a la llibreria La Fabulosa (Madrid), el projecte també té una versió virtual a través de les xarxes, pensada per als qui no poden assistir físicament, però volen formar part de la comunitat.

Club de lectura d’Ariane Hoyos i Beñat Azurmendi /
«Estem molt contents amb l’acollida que ha tingut el club, i això no ha fet més que començar», assegura la influencer. Des del primer dia, la comunitat que ja seguia els dos creadors de contingut ha respost amb entusiasme a aquesta iniciativa que posa en el centre la literatura d’autores i autors emergents, sobretot del panorama nacional. De fet, gran part de l’èxit inicial es deu al mateix perfil dels seus fundadors. L’Ariane ja comptava amb una comunitat interessada en la literatura, per la qual cosa anunciar el club a les seves xarxes va ser com encendre una espurna. «Molta gent que seguia les meves recomanacions va començar a seguir també el club. I també hi ha els qui ens descobreixen per les lectures que proposem. En general, és una comunitat que ja coneixia el meu contingut cultural», explica.
Ens agrada apostar per llibres que no trobes a tot arreu, escrits per autores que potser no són tan conegudes»
Les trobades solen durar una hora i mitja i, sempre que és possible, compten amb la presència de l’autor o autora delllibre. Les assistents són, majoritàriament, dones joves d’entre 18 i 30 anys. Però el funcionament és senzill: es proposa una lectura mensual, es dinamitza la conversa a les xarxes amb publicacions sobre la portada, curiositats o temes de debat, i es culmina amb una reunió presencial a finals de mes. Entre les lectures destacades figuren títols com ‘Mala costumbre’ (Seix Barral), d’Alana S. Porter, a més d’especials dedicats a clàssics com Federico García Lorca, que va protagonitzar la sessió de maig.
Donar veu al que no es veu a l’aparador
Una de les característiques més destacades del club és triar lectures d’autors o autores que puguin assistir presencialment a la trobada. «Intentem que estiguin amb nosaltres per respondre preguntes i comentar detalls del llibre. Ens encantaria convidar també autores internacionals, però de moment no ens és possible», explica Ariane. A més, no es limiten a un sol gènere; la selecció va des de la comèdia fins al thriller, sempre amb el focus posat a descobrir veus noves que solen passar desapercebudes en espais com ‘booktok’, on dominen els títols més virals. «Ens agrada apostar per llibres que no són a tot arreu, escrits per autores que potser no són tan conegudes, però que mereixen ser llegides», conclou.

Club de lectura d’Ariane Hoyos i Beñat Azurmendi /
A més, ella mateixa recalca que les xarxes socials enfocades a la comunitat literària són una espècie d’arma de doble tall perquè, d’una banda és un espai molt clau per fomentar un hàbit com és la lectura, però de l’altra també hi ha riscos d’un enfocament hiperconsumista: «De vegades em fa la sensació que hi ha una tendència a llegir la novetat, el que està de moda, sense que moltes vegades aquest contingut tingui un valor real», explica. «Però llegir, en qualsevol cas, sempre està bé. I si això serveix de porta d’entrada, benvinguda sigui», conclou Hoyos.
Llegir sempre està bé. I si les xarxes socials serveixen de porta d’entrada, benvingudes siguin»
En tot just nou mesos, el club ha superat els 20.000 seguidors a Instagram. «En termes de xarxes socials no és gaire, però en termes de lectura és una barbaritat», diu Hoyos. No es marquen metes fixes, però sí que tenen clara la seva intenció de continuar cuidant el que han construït: un refugi lector enmig de la immediatesa digital. «És un petit oasi. Un espai segur, sense pretensions, on es pot llegir, debatre, crear i, sobretot, compartir».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- La caixa de ressonància ¿Música en directe o a les 10 a casa fent scroll?
- Veus en primera persona «Ara vivim més tranquils»: per què Cardedeu és el destí de moda de l’èxode de Barcelona
- Un ferit greu i un altre menys greu en l'accident d'una aeronau a Mollerussa
- Llegir per desconnectar Ariane Hoyos, la influencer que alimenta l’huracà literari amb el seu club de lectura mensual
- Als 65 anys Mor Joan Callau, exalcalde de Sant Adrià de Besòs i exdirigent del PSC