Confessions per al divan

La cantant neozelandesa Lorde recupera al seu quart àlbum el registre que la va posar al mapa i amb el qual va marcar tendència, un pop de sintetitzadors amb descarnat fons confessional.

Confessions per al divan
2
Es llegeix en minuts

El gir cap a les guitarres acústiques i la intimitat purificadora de Solar power (2021) va ser rebut amb moderada cordialitat per la crítica, però va punxar al mercat, i Lorde traça ara alguna cosa així com el camí de tornada a casa. Tornada al pop de sintetitzadors, a l’aparell electrònic embolicat en borrasques anímiques. Canvia respecte als seus primers discos el fons líric, el punt de vista: Ella Marija Lani Yelich-O’Connor ja no viu en el trànsit de l’adolescència a la vida adulta, sinó en uns 27 que, pel que sembla, no li donen el confort mental que esperava.

Virgin és un altre dels àlbums en què el relat pot fer-nos perdre de vista les cançons, que al cap i a la fi són el que importa. Aquí n’hi ha, tot i que cap resulti tan imperial com Royals (que va llançar quan tenia 16 anys) o Green light (19). El disc trepitja fort en l’arrencada, on es concentren les millors cartes. Hammer és un pòrtic robust, de crescendo tèrbol, semblant a les cavil·lacions existencials ("pot ser que hagi nascut de nou / Estic preparada per sentir que no tinc les respostes") i on associa la idea de virginitat a la taula rasa de la liquiditat sexual: "alguns dies soc dona, d’altres soc home".

Cordes i distorsions

D’aquí anem a la celebració hedonista de What was that, de trajecte incisiu (va ser el primer single, llançat fa dos mesos), i aquesta marea intranquil·la, amb sigil·losos arranjaments de corda, anomenada Shapeshifter, meditació entorn de les aventures d’una nit que dona forma a una rutina. És el punt més àlgid de l’àlbum. Man of the year imposa amb la seva cruesa sònica distorsionada (suposada expressió del turment interior: "¿qui em voldrà així?") i Favourite daughter funciona amb aquest diàleg amb si mateixa en què es pregunta si ha de ser una mica actriu en les seves relacions familiars.

Notícies relacionades

L’àlbum s’enfosqueix a partir d’aquí i les dinàmiques melòdiques són més opaques i depenen de la pulsió confessional (a Current affairs i Clearblue), mentre cobren forma d’artefacte opressiu (GRWM, amb textures gairebé industrials) i deriven cap a un sibil·lí interiorisme èpic (Broken glass, reflex dels seus desordres alimentaris). Paisatge que remunta amb una peça més senzilla i musicalment més inspirada If she could see me now, per acabar amb el monòleg de David ("¿tornaré a estimar una altra vegada?"), entre textures d’indietrònica arriscada i la guitarra elèctrica i el baix de Justin Vernon (Bon Iver).

Lorde és una creadora important que ha obert camí com a instigadora d’un pop mainstream amb ànima, atrevida en matèria de textures i producció, i descarnada a l’airejar angoixes íntimes (que han connectat amb la seva generació). Virgin hereta aquestes propietats i deixa pel camí algunes cançons perdurables, tot i que l’ombra de Melodrama (2017) continuï sent allargada.

Temes:

Discos Bon Iver