RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol

La televisió pública exigirà una revisió dels vots després de la sorpresa del recompte d’Eurovisió, en què Israel es va emportar la màxima puntuació de 13 països.

RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol
3
Es llegeix en minuts
Inés Sánchez
Inés Sánchez

Periodista

Especialista en nutrició esportiva i preparació física en el futbol femení. Coautora d''El fútbol que no nos quisieron contar'.

ver +

Les hores prèvies a la gran final d’Eurovisió van estar marcades per la polèmica desencadenada després de l’advertència que la Unió Europea de Radiodifusió (UER) va fer arribar a RTVE per haver recordat les víctimes a Gaza durant la segona semifinal del certamen. A la carta, l’organitzadora del concurs també els avisava que els imposarien sancions econòmiques si aquestes afirmacions tornaven a repetir-se a la gala de dissabte.

Però després de la celebració de la final, les tensions han anat a més. Sobretot després de la sorpresa dels resultats d’ahir, en què Israel es va emportar la màxima puntuació de 13 països i va escalar des de la meitat de la classificació fins al podi en qüestió de segons. La situació ha causat tanta polèmica que RTVE ha demanat formalment obrir un debat per saber si el sistema de televot "és el més adequat i si els conflictes bèl·lics el condicionen", segons ha explicat el grup de comunicació durant el telenotícies de La 1. A més, segons ha informat El País, aquesta setmana se sol·licitarà una auditoria del televot espanyol per entendre la naturalesa del recompte.

El notable ascens d’Israel

En la final d’Eurovisió, la representant d’Israel, Yuval Raphael, supervivent dels atemptats de Hamàs, va aconseguir contra tot pronòstic guanyar el televot després d’haver obtingut únicament 60 punts del jurat. La cantant va protagonitzar un increïble ascens durant el televot i va sumar un total de 297 punts, per sobre d’Estònia (segona amb 258), de Suècia (tercera amb 195) i de la guanyadora, Àustria (quarta amb 178).

En el recompte final s’estima que Israel va aconseguir la màxima puntuació de 12 punts per part de 13 països: a banda d’Espanya, també hi havia Alemanya, Austràlia, l’Azerbaidjan, Bèlgica, França, Luxemburg, els Països Baixos, Portugal, el Regne Unit, Suècia, Suïssa i la "resta del món".

La polèmica va envoltar l’actuació de Yuval Raphael en tot moment. Durant la interpretació de la candidata israeliana es van sentir esbroncades i es van veure banderes palestines. A més, hi va haver dues persones que van mirar de pujar a l’escenari. RTVE ha anunciat que sol·licitarà que s’obri un debat sobre el televot per valorar si la manera com es fa és la millor, i ha remarcat que "diversos països també faran la mateixa petició perquè consideren que el televot està afectat pels conflictes bèl·lics que es produeixen actualment".

Melody canvia de plans

La cantant sevillana Melody, representant d’Espanya a Eurovisió 2025, també va anunciar ahir que ha cancel·lat la seva agenda prevista amb RTVE i que ha decidit no tornar a Madrid amb la delegació espanyola. Després de quedar al lloc 24 de 26 amb la cançó Esa diva, l’artista ha optat per volar directament cap a Sevilla per retrobar-se amb la seva família.

En un vídeo publicat a les seves xarxes, Melody va agrair l’afecte rebut des d’Espanya, malgrat el mal resultat final: "Estic molt contenta i molt satisfeta perquè nosaltres hem guanyat. L’amor està per sobre de tot. Que visqui l’art i la música, encara que de vegades prevalguin altres coses", va dir.

Notícies relacionades

L’artista també va ressaltar el suport que ha sentit sempre per part d’altres països durant la seva experiència a Eurovisió: "Tothom estava amb la boca oberta. Em quedo amb l’amor, l’afecte i el respecte que tots els països han mostrat darrere de les càmeres".

Una «bufetada» a Pedro Sánchez

El ministre d’Israel de la Diàspora, Amichai Chikli, va celebrar ahir que Espanya donés els 12 punts del televot a Israel i va dir que aquest gest del públic espanyol s’ha d’interpretar com «un càstig» a la decisió de RTVE d’emetre un missatge a favor de la «pau i la justícia per a Palestina» abans de l’actuació israeliana.«Sánchez, sembla que els espanyols han parlat i la bufetada l’hem sentida fins i tot aquí a Jerusalem», va afirmar Chikli en un missatge publicat ahir al seu compte d’X.Chikli ja va criticar al març Sánchez durant una convenció contra l’antisemitisme organitzada pel seu departament a Jerusalem i que va comptar amb l’assistència de diversos partits d’ultradreta europeus com ara Vox. Llavors va dir que Sánchez és un «antisemita» per haver animat la comunitat internacional a reconèixer l’Estat palestí.