Roll’eat, 20 anys fomentant el canvi d’hàbits
L’empresa de Barcelona que va proposar substituir el paper d’alumini a l’entrepà de les escoles per un portaentrepans reutilitzable comercialitza un nou embolcall de silicona per a les compres de frescos.

"La conscienciació mediambiental és important, però també cal posar les coses fàcils", explica Meritxell Hernández, CEO de Roll’eat. Aquesta petita empresa barcelonina compleix aquest any dues dècades creant i comercialitzant productes per fomentar hàbits de consum responsables entre les famílies. Va començar amb la sequera del 2005, quan l’Administració enviava cartes a la població amb idees per estalviar aigua. "Vam veure que era necessari fer una mica més per ajudar que les famílies, més enllà del coneixement, passessin a l’acció, vam crear un petit inflable que, ple d’aigua i col·locat dins de la cisterna, permet estalviar 1,5 litres amb cada buidatge", explica Hernández. En van vendre més d’un milió d’unitats i, a partir d’aquí, l’empresa va decidir centrar-se en productes que solucionessin problemes ambientals.
El seu focus es va centrar en la reducció de residus. Quan encara el paper d’alumini era l’embolcall habitual de l’entrepà als patis de les escoles va llançar un portaentrepans reutilitzable, que reinventava els tradicionals embolcalls de tela que utilitzaven els avis. Ho va fer aprofitant la sinergia de la iniciativa d’Escoles Verdes, una xarxa que suma unes 800 escoles a Catalunya per reduir els residus en els centres i, amb això, conscienciar també a casa.
Si bé avui dia l’alumini ja no es porta a les escoles, Hernández constata que queda molt per fer respecte als residus que es generen en les compres diàries. "El Boc’n’Roll va tenir èxit més aviat pel seu disseny que per conscienciació. Ara la població té més voluntat de ser sostenible, sempre que no impliqui fer grans renúncies", admet. El temps, els diners i la comoditat continuen manant per damunt de tot.
Haver de pagar per les bosses de plàstic en les compres ha promogut que moltes persones portin les seves de tela. Però, paradoxalment, cada vegada s’utilitzen més envasos d’un sol ús en productes frescos i plats precuinats, el consum dels quals, per un retrocés de la cuina a casa, puja com l’escuma.
En aquest escenari, Roll’eat torna a la càrrega amb una altra proposta que convida les famílies a fer més sostenibles les seves compres en la parada de frescos del mercat o del súper: un embolcall reutilitzable i impermeable per a la carn i el peix. Es tracta d’un full de silicona, que es pot guardar al bolso, de manera que "al tornar de la feina, quan passes per davant del mercat, pots fer la compra", explica Hernández. La seva proposta es complementa amb una bossa plegable que permet transportar aquests aliments en un compartiment especial que el protegeix i l’impermeabilitza de la resta de la compra.
La CEO defensa que l’ús d’aquestes solucions s’associa a "un estil de vida sa, que evita precuinats". "La nostra feina és també convidar a la reflexió: fem cada dia les coses de manera automàtica i amb presses. Ho veiem quan acabem omplint el contenidor amb gran quantitat de residus", afirma.
Dos milions d’euros
L’empresa factura dos milions d’euros, procedents a parts iguals de la venda dels seus productes en botigues i de la seva personalització per a campanyes de sensibilització que porten a terme administracions i empreses per fomentar la reducció de l’ús d’envasos d’un sol ús. En el seu periple pel món, l’empresa constata les grans diferències en l’adquisició d’hàbits: mentre que a Alemanya fa molts anys que no s’utilitzen embolcalls, a Hong Kong i Taiwan els ciutadans compren noodles en parades de carrer i, en comptes d’utilitzar plats, els mengen directament de bosses de plàstic, per a sorpresa d’aliens. Allà, la CEO explica que el seu portatàpers es ven com a contenidor, no com a plat substitutiu d’aquesta bossa.
¿I què es fa a Barcelona? Per comprovar-ho, l’entrevista per elaborar aquest reportatge té lloc al mercat de Santa Caterina. "Només tinc tres clients que venen habitualment amb tàper", respon a la pregunta Miquel Àngel Hernández, que té parada des de 1986. A la resta, els entrega envasos i embolcalls d’un sol ús. Al seu voltant, es veuen nombroses botigues de frescos envasant els seus productes al buit amb plàstic.
Hernández explica que ha intentat posar en marxa diverses alternatives, però cap ha resultat prou satisfactòria. Considera que "no es tracta tampoc d’utilitzar envasos que siguin biodegradables d’un sol ús", perquè "han de ser reutilitzables". I constata: "Es tracta de voluntat. Tenim els molt conscienciats, i tenim la majoria, que encara no".
- Sánchez insisteix a "salvar el vaixell" però perd un altre peó
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Normativa dispar Les platges catalanes sumen 8 ofegats sense una regulació comuna de seguretat
- Aranzels Trump, extasiat amb la seva pròpia estratègia però amb escassos resultats, amenaça de reactivar la guerra comercial i dispara la incertesa
- Lloc de somni El poble de cinema a 40 minuts de Girona on van rodar 'Joc de Trons'
- És legal ficar el teu gos en una gàbia 8 hores al dia? L’advocat Xavi Abat et treu de dubtes: "Una abominació"
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos