Natalia Olson-Urtecho: "La gestió de l’apagada va estar ben administrada"

Natalia Olson-Urtecho: "La gestió de l’apagada va estar ben administrada"
3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Quan creixia la gran recessió, va recomanar a Obama fomentar la innovació i l’emprenedoria com a motors de recuperació econòmica. Ella va ser qui va firmar el xec per impulsar el cotxe elèctric als EUA que va propiciar l’enlairament d’Elon Musk. Va portar el blockchain al Govern dels EUA. Natalia Olson-Urtecho (Hondures, 1973), avui ambaixadora de Silicon Valley Forum per a Espanya i Portugal –té domicili a Barcelona–, va parlar sobre noves tecnologies al Palau Macaya de la Fundació La Caixa.

Molta innovació, però dilluns tothom buscava una ràdio a piles.

Jo en tenia una.

A casa del ferrer...

He viscut en països on hi havia apagades i la seguretat no estava garantida. Sempre disposo d’un kit de supervivència: 40 litres d’aigua, piles, espelmes, escalfador de gas, reserva de menjar no perible...

Aquí és improbable el zero energètic.

Un dels meus primers treballs, com a urbanista, va ser elaborar un estudi sobre les infraestructures dels EUA. El 50% dels nostres ponts no s’havien d’utilitzar. I quan vaig entrar en l’organització d’Obama vam començar a pensar com obtenir capital per millorar les infraestructures, també les digitals, una proposta que Biden va aconseguir portar al Congrés. A Silicon Valley tenim problemes amb el GPO [Group Policy Object], el poder energètic, per alimentar la infraestructura digital. Hi ha una gran pressió de demanda amb unes infraestructures antigues.

¿Aquella va ser la primera idea que li va venir en l’apagada?

La primera va ser un ciberatac, perquè els nostres sistemes són molt vulnerables.

¿I la segona?

Que vivíem un bon exemple d’Europa primer. Sánchez, Macron i Montenegro van començar a col·laborar i tot es va resoldre en menys de 24 hores. La gestió de l’apagada va estar molt ben administrada.

No és el que opina l’oposició.

Fa dues setmanes vaig fer una xerrada sobre ciberseguretat davant líders de grans companyies i bancs espanyols, i el 50% dels CEO no sabien qui era el seu CISO (Chief Information Security Officer), el responsable de la seguretat digital, perquè no el veuen com algú necessari. La gent no vol pensar que hi ha coses pitjors que poden passar.

¿Poden passar?

En l’actual situació geopolítica, els 27 països han d’estar units i col·laborar. Jo vull que Europa, especialment els països del Mediterrani, entenguin el seu poder econòmic i cultural. Són veïns de l’Àfrica, que és un continent que està creixent –i sembla que no se n’adonen–, i hi ha un interès capitalista en molts països del Pròxim Orient. Poden ser els més forts i no deixar que els EUA, Rússia o la Xina els domini. Per això incentivo la regionalització, l’establiment de corredors d’innovació entre ciutats.

Mentrestant, ¿el futur sona com una distopia non stop?

No canviarem tant com mostren les pel·lícules. La humanitat encara és generosa i sent passió per la vida, i la tecnologia del futur permetrà que estiguem més atents als altres. Jo vaig portar al Govern americà el blockchain, un sistema de registre digital descentralitzat, i veurem com la comunitat tindrà més drets sobre les seves dades.

Hi ha qui desconfia de les solucions de Silicon Valley.

Les companyies es van crear per donar un servei i augmentar la comunicació, segrestada fins aleshores per una desena de poders.

Ara el poder el té Elon Musk.

Conec Elon. Jo vaig firmar el xec per crear ocupació en el sector del cotxe elèctric, moment en què ell es va enlairar. En l’època d’Obama volíem moure l’economia verda i vam trobar l’oposició de la indústria dependent del petroli, però Elon va agafar la innovació dels nostres centres d’investigació i els va aplicar. És carismàtic, intel·ligentíssim, molt bo portant endavant idees disruptives.

Ara defensa que cal tenir un satèl·lit propi per assegurar-nos internet.

És el seu negoci, però només el 5% de la població se’n podria pagar un.

L’irrita Europa, com a Trump.

Trump fa una defensa molt americana que consisteix a dir "som els millors i la resta no», però pensa que Europa és increïble.

Es nota que és diplomàtica.

Hauria preferit que ens liderés un emprenedor, com l’exalcalde de Nova York Michael Bloomberg o Mark Warner, fundador de Nextel, que va dormir sis mesos al seu cotxe i va arribar a governador de Virgínia.

Notícies relacionades

¿Mai va tenir vostè ambició política?

No. La meva mare ens feia llegir des que érem petites un diari de dretes i un altre d’esquerres, i defensar-ne les tesis sense que importés la nostra posició.