Teatre
Viatge als orígens del teatre
Alícia Gorina uneix a l’Espai Lliure les tres versions d’‘Electra’, les d’Èsquil, Sòfocles i Eurípides, en un muntatge protagonitzat per vuit joves graduats de l’Institut del Teatre.

Després de sorprendre la temporada passada amb Ifigènia a la Sala Fabià Puigserver, la més gran del Lliure amb actors de la talla de Pere Arquillué i Emma Vilarasau, la directora Alícia Gorina torna als clàssics amb una proposta tan diferent com interessant basada en Electra. La dramatúrgia compta amb les tres versions de la tragèdia que ens han arribat de l’obra, la d’Èsquil, la de Sòfocles i la d’Eurípides. Cada una s’ha condensat en mitja hora gràcies a la immensa tasca feta per Albert Arribas, tot un repte, com també ho ha sigut portar-ho a un escenari petit com el de l’Espai Lliure amb vuit actors joves que debuten professionalment en aquest teatre després d’haver sigut seleccionats en un càsting.
El muntatge forma part del projecte IT Teatre Lliure i compta amb graduats de l’Institut del Teatre en interpretació, moviment, escenografia i il·luminació. Passar de la sala gran del Lliure a la petita ha sigut un dels reptes del projecte. Convertir una gran tragèdia en una cosa íntima. "Aquesta obra és una creació col·lectiva que mostra la versatilitat dels actors i la seva capacitat de transformació", explica Gorina, feliç amb l’experiència. La directora ha donat un tractament escènic i dramatúrgic diferent de cada text que permet veure l’evolució del teatre a l’antiga Grècia. "Són autors de tres generacions diferents", destaca Gorina.
Experiència única
Notícies relacionadesComença amb el text d’Èsquil, el més antic, on recorre a una forma teatral arcaica amb el cor com a protagonista. Després, amb el de Sòfocles, opta per explicar la història amb vuit monòlegs que mostren el punt de vista dels diferents personatges. I el text més modern, el d’Eurípides, que desvincula el que passa als humans del poder dels déus, mostra els protagonistes tal com són: simples éssers amb les seves misèries i contradiccions. L’experiència de treballar amb exalumnes de l’Institut del Teatre que han acabat els seus estudis fa quatre anys o menys ha suposat per a ella un redescobriment de la seva professió. "El que m’agrada d’aquesta proposta és que connecta els orígens del teatre amb l’origen de la carrera professional".
L’espectacle es veurà a l’Espai Lliure del 27 de febrer al 23 de març i farà gira per Catalunya a la primavera quan recalarà a l’Hospitalet, Sallent, Vic, Premià de Mar i Vilanova i la Geltrú. No queden entrades per a les funcions del Lliure. Els clàssics interessen el públic.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Última hora Incendi a Paüls: el vent dificulta els treballs d’extinció d’un foc que ha arrasat 2.300 hectàrees
- Homenatge a represaliats pel franquisme