La cinta noruega ‘Dreams’ roba l’Os d’Or de Berlín a la millor pel·lícula
Molts dels guardons d’aquest any han recaigut sobre pel·lícules superficials, asèptiques i intranscendents.

Johan Haugerud, ganador del Oso de Oro por Dreams (Sex, Love). /
Tot i que inversemblant, l’elecció del llargmetratge noruec Dreams com a guanyador del Os d’Or a la millor pel·lícula funciona com a sinècdoque perfecta, en tant que representa amb fidelitat el que la Berlinale ha ofert en la 75a edició. L’ última en estrenar-se de les tres ficcions que componen la trilogia del director Dag Johan Haugerud sobre no se sap ben bé què –les altres dues són Sex i Love, totes dues estrenades l’any passat–, parla de temes com la confusió adolescent, la identitat sexual i la relació entre dones de diferents generacions amb una superficialitat, una asèpsia i una inanitat inconfusibles. I aquests tres qualificatius serveixen també per descriure el conjunt de pel·lícules que enguany han competit per liderar el palmarès del certamen alemany. La seva nova directora, Tricia Tuttle, en va assumir el lideratge l’abril passat amb el repte de sotmetre’l a una renovació, i la seva proposta per aconseguir aquest objectiu ha sigut presentar una selecció de títols aspirants a l’Os d’Or que ha resultat tenir escassa qualitat artística i, sobretot, massa pel·lícules intranscendents.
En tot cas, utilitzant les 19 obres presentades a competició aquest any, es podria haver completat una llista indiscutible de pel·lícules guanyadores, però el jurat presidit pel cineasta Todd Haynes no n’ha encertat ni una, o gairebé cap, a l’hora de confeccionar-la. El segon guardó del palmarès en importància, el premi especial del jurat, ha anat a parar a la magnífica paràbola contra les tiranies i l’edatisme O último azul, del brasiler Gabriel Mascaro, que en qualsevol cas se’n va cap a casa amb la sensació de derrota que deixa quedar-se a les portes d’obtenir el reconeixement que Dreams ha usurpat. El premi del jurat ha recaigut en una pel·lícula francament tediosa, l’argentina El mensaje, l’únic mèrit de la qual és la seva al·lusió velada a l’esperpent que suposa la presència de Javier Milei al capdavant del govern del país; el director, Iván Fund, sense cap dubte es va inspirar en la relació del president amb mèdiums especialitzats a comunicar-se amb mascotes.
Notícies relacionadesEl guardó a la millor direcció ha recaigut finalment en el xinès Huo Meng pel drama d’època Living the land, malgrat que el seu destinatari lògic hauria sigut Richard Linklater per l’extraordinari control dels espais, els personatges i l’espai que ofereix a Blue Moon; la seva pel·lícula s’ha acabat emportant un premi a la millor interpretació de repartiment per al britànic Andrew Scott.
L’únic trofeu repartit per la Berlinale aquesta nit que no admet queixes és el premi a la millor interpretació principal rebut per Rose Byrne gràcies al seu treball a If I had legs I’d kick you, demolidora reflexió sobre la maternitat en què l’actriu australiana ofereix una interpretació prodigiosa.
- El Mundo Today | Cada cop més catalans caminen de matinada per carrerons foscos per poder sortir a 'Crims'
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave amb molts 'papables', però sense candidat clar
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- En la Pasqua de Francesc: pare, germà, amic… i profeta de l’Evangeli
- Al Senat Puente nega que la baixa execució pressupostària a Catalunya es degui a "la falta de voluntat política"
- Judici crucial Els Estats Units demanen la desintegració de Google per acabar amb el monopoli
- MACROECONOMIA L’FMI revisa a l’alça la previsió de creixement d’Espanya el 2025 fins al 2,5% malgrat els aranzels i la incertesa global
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»