CRÍTICA
Estrena amb èxit de Jordi Savall

L a inacabada Gran missa en do menor, KV. 427 (417a), concebuda entre 1782 i 1783 per Wolfgang Amadeus Mozart, va reviure a l’Auditori en una versió renovada i completada per Luca Guglielmi a partir de material del geni de Salzburg, revisada i dirigida per Jordi Savall. La proposta, en el cicle El so original, manté el Kirie i el Gloria originals, mentre que el Credo el Sanctus i l’Agnusdei han sigut treballats per Guglielmi, que ha donat nova vida i profunditat a l’obra, la qual manté la unitat gràcies a una manipulació respectuosa i ben plantejada.
L’obra la va estrenar la dona de Mozart com una de les sopranos solistes i no s’ha conservat gran part de l’orquestració del Credo, així com algunes de les seves seccions, ni tampoc l’Agnusdei íntegrament. Mai s’ha pogut saber si el compositor va acabar la Missa, però el que sí que queda clar és que al material conservat brilla un geni que admirava Bach i Händel, en qui s’inspira en el cant florit dels solistes i en el treball del cor a diferents veus. A això, un Mozart digne del seu geni hi uneix un sentit dramàtic i teatral propi de l’òpera italiana, construint una peça magnífica en què destaquen, per exemple, aquestes àries impressionants com són Laudamus te i Et incarnatus est.
Guglielmi, director d’orquestra, musicòleg, compositor i solista de clavicèmbal i orgue, ha fet un treball impecable al revisar i ampliar el manuscrit autògraf. Segons ha quedat clar, en la seva tasca ha utilitzat la màxima quantitat de material original de Mozart i ha limitat la reconstrucció incloent-hi temes ja existents amb text renovat, com una ària de la cantata Davide penitente, cosa que n’ha minimitzat la intervenció. Només el Dona nobis pacem del final és una composició de Guglielmi, tot i que feta sobre els esbossos de Mozart.
So rodó
Al capdavant d’una brillant Capella Nacional de Catalunya integrada per una trentena de veus –que prepara amb excel·lència Lluís Vilamajó– i de l’orquestra Le Concert des Nations, Savall va ser ovacionat al final de la vetllada donant mostres d’una gran afinitat amb el repertori, traient un so rodó del cor i dels músics. Les veus es van treballar sense vibrato romàntic, cosa que va contrastar amb alguns efectes de dinàmiques fins i tot exagerades. A més, el mestre va comptar amb uns solistes fantàstics, entre els quals va destacar la sempre perfecta Elionor Martínez, una soprano senzillament espectacular. Giulia Bolcato va aportar una veu correcta, igual que Marianne Beate Kielland, amb evident facilitat per a la coloratura.
Notícies relacionades‘Mozart. Missa en do menor’
L’Auditori (6/2/2025)
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Empreses Els tres fills del fundador de Mango Isak Andic assumeixen l’herència de manera equitativa
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça posa màxima pressió a Ter Stegen per forçar la seva sortida
- Unió Europea Espanya proposa blindar per llei que el cost de l’oficialitat del català corri al seu càrrec
- Acte a Barcelona Feijóo promet «més finançament» per a Catalunya si governa: «Sé que el necessita i el tindrà»
- ACTUALITAT BLAUGRANA El Barça planeja un homenatge a Messi per inaugurar el Camp Nou acabat