CRÍTICA
Wagner i Parra, duo operístic

Ja a la recta final de la seva temporada, l’OBC ha volgut mirar al repertori operístic oferint seleccions de dues obres d’orientacions estètiques diferents.
A la primera part es va estrenar una suite de Justice, l’última òpera del compositor Hèctor Parra, que va viure la seva première al gener al Grand Théâtre de Ginebra. Aquesta reducció d’una mica més de mitja hora –encàrrec de l’Auditori- presenta només un escorç de l’obra, una proposta nascuda del director d’escena i cineasta suís Milo Rau que té com a teló de fons un accident a la República Democràtica del Congo d’un camió que transportava àcid sulfúric que es va estavellar contra un autobús, tragèdia que va acabar amb la vida d’una vintena de persones.
L’òpera comença quan la multinacional minera responsable de l’accident celebra un sopar benèfic per construir una escola a la localitat congolesa (després d’oferir 250 euros per nen mort i 1.000 per cada adult com a indemnització). Amb llibret en francès del congolès Fiston Mwanza Mujila, Justice dona la paraula a les víctimes, i a la suite la soprano Lauren Michelle, que a l’estrena va interpretar els personatges de l’avocate i la mare de la jeune fille, va oferir moments dels dos rols.
Abans es va escoltar l’obertura, d’ambient entre de fosc i festiu, amb una orquestra de més de 90 efectius, sense electrònica i amb un colorista aparell de percussió. Michelle va aportar una veu bonica, d’elegant fraseig, excel·lent ús dels reguladors i imponents aguts, sabent sobreposar-se al poder orquestral. La suite funciona com a peça de concert, tot i que, com sol passar en aquests casos, la música queda descontextualitzada de la trama, lluny de la força teatral que requereix immersa en un clímax etern.
Parra va explicar detalls de l’obra i va afirmar que es va basar en melodies, cançons i danses de la zona. "Amb el nostre treball intentem reclamar dignitat per a milions de persones al cor de l’Àfrica", va sentenciar.
A la segona part una OBC inspiradíssima va revisar fragments de Götterdämmerung (El crepuscle dels déus), tercera jornada, i final, de la Tetralogia wagneriana de L’anell del nibelung. Amb un so brillant, el titular del conjunt català, Ludovic Morlot, va realitzar petits miracles a l’oferir una lectura contundent i ben plantejada, comptant amb l’atractiu material vocal de la soprano irlandesa Sinéad Campbell Wallace a la Immolació de Brünnhilde.
Notícies relacionadesLa cantant va lluitar per no ser fagocitada per un Morlot que no va equilibrar nivells. En tot cas, va emocionar la prestació dels meravellosos solistes de trompa, trompeta, travessera i fusta en general, mentre que a la corda greu, estrella de la vetllada, li va faltar cos en moments clau.
‘Justice’ i ‘El crepuscle dels déus’ OBC. L’Auditori . 10/05/2024
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Succés Mor tirotejat un home en un portal del carrer de Consell de Cent a Barcelona
- Debat al Parlament El president Salvador Illa crida a un pacte sobre infraestructures per afrontar la mobilitat i el creixement econòmic
- Un gran projecte Així serà el nou Liceu Mar: 210 funcions anuals, restaurant amb vistes i 47 milions de pressupost
- Fort correctiu al jutge Peinado El Suprem rebutja la intenció del jutge Peinado d’imputar Bolaños en el cas Begoña al no apreciar cap indici de delicte
- Nou cicle republicà ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern