Sant Jordi 2024
Un pregó per eixamplar ments
El popular escriptor de llibres infantils britànic David Walliams defensa la literatura infantil com a plaer amenaçat per les temptacions digitals en el pregó de Sant Jordi. L’acte es va haver de traslladar de la biblioteca Gabriel García Márquez al Born Centre Cultural per l’alta demanda d’entrades.
Sota una pluja freda i copiosa, els bibliotecaris de Barcelona, en vaga aquest dilluns, han aprofitat el pregó de Sant Jordi per visibilitzar la seva protesta per les seves condicions laborals. Per primera vegada, el pregó de Sant Jordi s’havia de celebrar en una biblioteca, la flamant García Márquez, però l’alta demanda d’entrades ha fet que l’acte, protagonitzat per l’escriptor britànic de literatura infantil David Walliams, es traslladés al Born Centre Cultural.
Allà, a l’entrada, una trentena de bibliotecaris protestaven estoicament sota el ruixat i a dins, una altra trentena ha fet entrega a Walliams d’una de les seves samarretes amb el lema #defensemBibliosBcn davant l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Walliams ha mostrat el seu suport, recordant que les biblioteques també són un lloc molt important per a ell, on els seus pares el portaven de petit amb freqüència, i ha acceptat amb un somriure la samarreta. «La professió de bibliotecaris és una de les més importants del món i cap de nosaltres seríem aquí sense ells», ha improvisat enmig del seu discurs, abans de demanar un aplaudiment per a ells. «Mai hem d’oblidar les biblioteques ni perdre els seus bibliotecaris».
Walliams és el primer escriptor de novel·la infantil encarregat de fer el pregó de Sant Jordi. És tot un fenomen, amb traduccions a més de 50 països i milions de llibres venuts. Gairebé tots els seus títols tenen un punt irreverent i gamberro i, no obstant, no renuncien al missatge, que gairebé sempre té a veure amb l’empatia i l’acceptació del diferent. «Com va dir Oscar Wilde, l’empatia és el sentiment més important que pots tenir. ¿Qui vol viure en un món en el qual a ningú li importa el que està passant a Ucraïna o Israel?», es va preguntar Walliams, un nen a qui la seva germana gran solia disfressar amb vestits de nena, una experiència que li va servir per escriure el seu primer conte, La increïble història del noi del vestit, tot un supervendes. Walliams va confessar en una xerrada amb la periodista Anna Guitart que també hi ha alguna cosa de la seva àvia en L’àvia gàngster, i que contesta personalment totes les cartes dels seus petits fans, que són moltes.
De petit, Walliams no era el que es diu exactament un gran lector. «Els meus pares em van deixar tenir una televisió en blanc i negre a la meva habitació i em vaig enganxar al wrestling masculí», ha explicat, divertit, fent gala d’unes taules que han fet que el seu pregó sigui un dels més divertits que es recorden, sembrat d’acudits. «Poc a poc, gràcies a un còmic i a les visites amb els meus pares a la biblioteca on agafa en préstec llibres sobre dinosaures i volcans, em vaig aficionar a la lectura. Fins que vaig arribar al llibre que va canviar la meva vida, que considero un llibre que ha canviat la història de la literatura, un incunable. I aquest llibre és… Cinquanta ombres d’en Grey…És broma! El llibre que em va canviar la vida és Charlie i la fàbrica de xocolata», va dir fent broma.
Roald Dahl és l’escriptor favorit de Walliams i ho és, confessa, per la foscor, la por i l’«electritzant» de relats com Les bruixes. «Els nens són aspiracionals, sempre volen llegir una cosa que estigui prohibida, que porti una torxa del perill, que sigui per a nens més grans… per això intento que als meus llibres hi hagi assassinats i coses així. Un dels últims que he escrit se’m va acudir intentant fer una versió infantil d’El resplandor, que és del més terrorífic que he llegit en la meva vida».
Els primers lectors
Notícies relacionadesWalliams també s’ha enfrontat com a pare a la titànica tasca d’arribar als primers lectors. «Cada vegada és més difícil», reconeix, perquè la televisió en blanc i negre on de nen veia homes seminús barallar-se s’ha convertit avui en un sofisticat catàleg de distraccions: «L’iPhone, l’iPad, Youtube, TikTok, Instagram, Snapchat, PlayStation, Nintendo, Twitch, Netflix», milions d’hores d’entreteniment disponibles a un sol clic, tal com va comprovar recentment quan el seu fill de 12 anys va descobrir Els Simpson… «i els 763 episodis disponibles a Disney+». «Tots som culpables de tenir un telèfon a les nostres mans tota l’estona. Scrolling, scrolling, scrolling: sempre sense saber el que estàs buscant i mai trobant-ho».
L’escriptor ha tancat el seu discurs amb una defensa acèrrima del plaer. «Llegir per plaer és una cosa que desitjo transmetre no només al meu fill, sinó a tots els nens del món. Les ments s’eixamplen amb contes, no amb exàmens».
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- investigació Més de 15.000 euros per viatge, 1.000 per avisar en cas de perill
- Narcotráfic Xarxes internacionals volen moure grans volums de droga en la temporada d’esquí
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"