Al Poliorama

Reivindicant Valle-Inclán

El camaleònic Pedro Casablanc es transforma en l’autor de ‘Tirano Banderas’ en un cabaret literari de Xavier Albertí en què fins i tot canta cuplet i sarsuela acompanyat pel pianista Mario Molina.

Reivindicant Valle-Inclán

Marta Cervera

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Pedro Casablanc (Casablanca, Marroc, 1963), actor amb una dilatada carrera que combina la seva passió pel teatre amb múltiples papers en cine i televisió, recala al Teatre Poliorama amb Don Ramón María del Valle-Inclán. A través de Ramón Gómez de la Serna, aclamada obra amb dramatúrgia i direcció de Xavier Albertí estrenada fa poc més d’un any al Teatro Español de Madrid.

Casablanc debuta en el Poliorama amb aquest muntatge ple d’ironia i música que descobreix la cara més íntima de Valle-Inclán, mestre del teatre del segle XX que va mantenir oculta la seva vida privada. Estarà quatre setmanes en la cartellera descobrint la seva manera de ser, la seva filosofia i el seu art, reflex d’una ètica i d’una manera de viure. Junt amb l’actor, únicament està en escena el pianista Mario Molina, que tant interpreta peces de Beethoven desconstruïdes i de Granados com interpreta cuplets i sarsueles en una espècie de cabaret literari on Casablanc descobreix la seva faceta com a cantant, una cosa que no sol aparèixer en els projectes que li arriben. "M’he tret una espina", afirma.

La música s’intercala amb històries i anècdotes que reflecteixen la complexa i fascinant figura d’aquest intel·lectual, figura destacada de la Generació del 98, que, malgrat ser gallec, molts consideraven andalús per la seva manera de parlar.

Grandes oradors

Xavier Albertí parteix del llibre que Gómez de la Serna va publicar el 1944 sobre l’autor d’obres com Luces de Bohemia i Divinas palabras. L’obra comença amb un document cinematogràfic de la Filmoteca Espanyola en què Gómez de la Serna parla amb humor de l’art de l’oratòria, que serveix per connectar els dos autors. "Gómez de la Serna era un gran humorista i intel·lectual que demostra la seva capacitat per al xou en aquest fragment filmat, una cosa que reflectim també en l’espectacle", comenta l’actor. Totes les seves paraules són del llibre de Gómez de la Serna, malgrat que l’espectacle està "trufat amb intervencions de Ramón María".

Per Albertí, "l’espectacle mostra com per escriure d’una determinada manera cal viure d’una forma determinada". I afegeix: "Sense la simbiosi entre ètica i estètica, la creació artística pot ser pura impostura". La figura dels dos Ramones es fon establint un joc entre el que retrata i el que és retratat en una obra on es parla de literatura i art, però també de la transformació de Madrid i d’Europa amb l’arribada de la cultura de masses.

Casablanc interpreta Gómez de la Serna explicant la vida i aventures de Valle-Inclán, que va fent aparicions. L’actor coneixia el llibre en què es basa el muntatge, ja que l’havia llegit de jove, coincidint amb la seva primera aparició en Retablo de la avaricia, la lujuria y la muerte com l’Afilador. "Conec Valle-Inclán des de fa molt temps, però aquesta obra fa que m’enamorari encara més d’ell", diu l’actor, que ha participat en dos muntatges molt diferents del Retablo, un amb el Centro Andaluz de Teatro i un altre a la producció dirigida per José Luís Gómez, que va inaugurar el Teatro de la Abadía de Madrid, que també es va representar al Mercat de les Flors. També va protagonitzar Tirano Banderas, dirigit per Oriol Broggi, i un muntatge "molt particular" de Comedias bárbaras amb el cineasta Bigas Luna.

Notícies relacionades

"No soc en absolut un actor de mètode, però, com més sàpiga del personatge, més autoritat tinc per interpretar-lo. Per això continuo informant-me, tot i que ja no s’editen els llibres de Gómez de la Serna", lamenta.

Casablanc no havia treballat a les ordres d’Albertí però van connectar de seguida. "El procés de treball va ser molt relaxat i disposar del talent de Mario Molina al piano en tots els assajos va ser una passada", recorda l’actor, que acaba d’arribar de Lisboa, on està gravant una sèrie per a Disney+. "Visc en els avions i a l’AVE. El temps que tinc lliure, dormo", explica el sol·licitat actor, per a qui el compromís amb aquest muntatge amb què tant disfruta passa per davant de tots els altres projectes.