30 anys del CCCB, consolidat com a gran espai de debat

L’equipament cultural ofereix un atractiu cap de setmana de portes obertes amb diverses activitats i dues instal·lacions creades amb IA.

30 anys del CCCB, consolidat com a gran espai de debat

marta cervera

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) commemora aquest any el seu 30è aniversari consolidat com a "espai de debat crític sobre el món contemporani, que acull i impulsa la creació local i participa en les xarxes museístiques i culturals del món", va declarar ahir la seva directora, Judit Carrera, en roda de premsa. L’objectiu ara és ser "un centre capaç de plantejar els grans temes del present i avançar en els principals reptes de futur". I per a això han creat un programa d’artistes residents internacionals patrocinat per la Fundació Privada Mir-Puig, que entre el 2024 i el 2026 portarà nou figures del pensament i la creació que s’instal·laran tres mesos a Barcelona per col·laborar amb el CCCB i "promoure’n la incorporació en la vida cultural barcelonina i catalana".

Els primers convidats són el periodista d’investigació Patrick Radden Keefe, autor de llibres com No diguis res i L’imperi del dolor, i la periodista, escriptora i activista del clima Eliane Brum, la reportera més premiada de la història del Brasil, que s’ha instal·lat al cor de l’Amazònia per explicar de primera mà el que allà passa. Radden Keefe, que vindrà al juny per parlar del llegat de George Orwell, va explicar en un vídeo que està preocupat pel futur del periodisme. "El negoci de la premsa està amenaçat per l’augment de la IA, el ressorgiment de l’autocràcia i la manera en què els rics i poderosos, la superelit, poden distorsionar o suprimir la veritat". I davant l’ecosistema informatiu actual es pregunta: "¿Què faria Orwell?".

Brum és assessora de l’exposició Amazònies. El futur ancestral, que s’inaugurarà el 12 de novembre, i durant la seva estada a Barcelona farà conferències en les quals explicarà la seva visió del món. En una connexió en directe des d’Altamira, al centre de la selva amazònica, va destacar: "Som molt a prop del punt de no retorn si l’Amazònia deixa d’actuar com a selva, absorbint carboni i regulant el clima. El món viu una guerra contra la natura. Jo vaig triar estar en una de les línies del front d’aquesta guerra, junt amb els pobles de la selva. És important que el seu món ens faci cas perquè compartim un mateix problema: el col·lapse climàtic. Agraeixo al CCCB la possibilitat de crear ponts amb nosaltres. Vull dialogar amb escoles, universitats i emigrants".

Notícies relacionades

Per a ella és urgent canviar els conceptes del que és centre i perifèria, perquè "en un planeta en crisi climàtica on s’extingeixen espècies cal posar la natura al centre: l’Amazònia, els oceans, altres selves tropicals i tots els biomes. El centre del món és on és la vida i no on són els mercats".

La celebració dels 30 anys començarà demà amb una festa amb dj i jornades de portes obertes aquest cap de setmana per visitar l’exposició IA. Intel·ligència artificial, visitada ja per més de 85.000 persones (es recomana reservar). Divendres i dissabte es podrà visitar fins a les 23.00 hores. "Una cosa que ens agradaria poder fer sempre", va indicar la directora. Dissabte, Judit Carrera oferirà la conferència Viure en temps de desconcert amb Carolin Emcke i Ricard Solé.