Taylor Swift surt com a favorita als Grammy

L’autora de ‘Midnights’ aspira a convertir-se en l’artista que més vegades ha guanyat el guardó al millor àlbum de l’any en tota la història del concurs.

Taylor Swift surt com a favorita als Grammy

JORDI BIANCIOTTO

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Els Grammy inclouen un desconcertant total de 94 categories (aquest any n’han sumat tres més), però són quatre les que centren el focus, i entre aquestes, una resulta ser la més apetitosa, la de millor àlbum de l’any. Al llarg de la història, quatre són els artistes que s’han fet més vegades amb aquest trofeu: Frank Sinatra, Paul Simon, Stevie Wonder i Taylor Swift, tres ocasions cada un. La qual cosa significa que, si aquesta última s’imposa ara en la lligueta final amb el seu excepcional Midnights, sumarà quatre i superarà aquells clàssics, imposant-se com a reina de l’àlbum de tots els temps (és a dir, des de 1959), a efectes de l’Acadèmia de la Gravació de Los Angeles.

De la 66a edició dels Grammy, que tindrà lloc aquesta matinada al Los Angeles Crypto.com Arena (antic Staples Center), en pot sortir propulsada Taylor Swift com a gran acaparadora de guardons (fins a sis en què està nominada), però també veure’s curtcircuitada per algun dels seus competidors. Algunes, en realitat, ja que gairebé totes són figures femenines. En la categoria del millor àlbum, l’autora d’Anti-hero s’enfronta a Miley Cyrus, Lana Del Rey, Janelle Monáe, Olivia Rodrigo, SZA, el trio Boygenius i una única veu masculina, Jon Batiste (que fa dos anys va donar la sorpresa al guanyar aquest guardó i quatre més). A buscar el premi de gravació de l’any entraran en escena Billie Eilish i Victoria Monét, i en el de millor cançó s’hi cola Dua Lipa. I Monét apareix com la més ben situada a un altre trofeu desitjat, el del millor nou artista.

Pugna pel gramòfon

De fet, qui més candidatures acumula, nou en total, no és altra que SZA, marca artística de Solána Imani Rowe, el primer àlbum de la qual, amb la seva batuda de r’n’b, soul i hip-hop amb ganxos pop, va aconseguir cinc nominacions el 2017, i que quatre anys després va obtenir el seu primer gramòfon (l’estatueta dels Grammy) a mercè del duo amb Doja Cat. Aquesta vegada, la veiem ben situada amb el seu molt elogiat segon disc, SOS. Amb set figuren Phoebe Bridgers (de Boygenius), Victoria Monét i l’enginyer de so Serban Ghenea, un professional situat darrere d’èxits d’artistes de la talla de Taylor Swift i Olivia Rodrigo.

Aquests Grammy contemplen les obres fonogràfiques publicades entre l’1 d’octubre del 2022 i el 15 de setembre del 2023, i entre la seva jungla de categories i nominacions destaquen parcel·les com la dedicada al pop-dance i al rock. Si bé al territori pop dominen igualment les veus femenines (Swift, Rodrigo, Eilish i Cyrus al capdavant), el nínxol rocker apareix més copat pels homes, amb Rodrigo i Boygenius en dura concurrència amb, sobretot, grups masculins, cas d’Arctic Monkeys, Metallica, Foo Fighters i Queens of the Stone Age.

Alborán contra Maluma

Notícies relacionades

En les categories de música llatina cal consignar la presència d’únicament un artista espanyol, Pablo Alborán, precedit per les seves frustrants experiències en els Grammy llatins (que mai li han atorgat cap premi malgrat haver sigut nominat 24 vegades). El malagueny es postula per al guardó al millor àlbum llatí i no ho tindrà fàcil: entre els seus rivals hi figura el colombià Maluma.

I en altres àmbits, bones expectatives per a la banda sonora de Barbie (11 nominacions associades a veus com Eilish, Dua Lipa i Nicki Minaj), i algun il·lustre veterà infiltrat en premis menors: Bruce Springsteen, optant al millor àlbum vocal pop tradicional amb el seu disc de versions soul Only the strong survive, i competint amb una altra veu venerable, Rickie Lee Jones amb Pieces of treasure. I Joni Mitchell, el miraculós disc del qual en directe aspira al títol de millor àlbum folk, i que previsiblement actuarà al Crypto.com Arena. Allà es preveu poder veure figures de diverses generacions, de Billie Joel a Dua Lipa, passant per Tracy Chapman i ses senyories U2.