CaixaForum Màlaga obrirà la segona meitat del 2026

Les obres de construcció de l’edifici començaran al llarg d’aquest any, amb una inversió estimada que ronda els 30 milions d’euros.

CaixaForum Màlaga obrirà la segona meitat del 2026

ANA I. MONTAÑEZ

2
Es llegeix en minuts
ANA I. MONTAÑEZ

Una gota d’aigua. Aquest serà l’"emblema" del futur CaixaForum de Màlaga que, a més, donarà forma al mateix edifici, un centre avantguardista dedicat a la cultura, la ciència, l’art i l’educació que gestionarà la Fundació La Caixa i que obrirà les seves portes la segona meitat del 2026.

Amb una inversió de 30 milions d’euros íntegrament finançada per la Fundació, serà el desè CaixaForum que es construeix al país, el segon d’Andalusia, sumant-se a Barcelona, Madrid, València –el 2022–, Saragossa, Sevilla, Palma, Girona, Lleida i Tarragona.

Això sí, el de la Costa del Sol serà el "més singular" i el "millor d’Espanya", segons va emfatitzar el president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, durant la presentació a l’Ajuntament de Màlaga del projecte arquitectònic, liderat pels arquitectes Felipe Pich-Aguilera i Teresa Batlle. "És un equipament amb què desitgem contribuir a la puixança d’aquesta ciutat, que en els últims anys s’està convertint en l’admiració d’Espanya sencera".

Aquest centre, "llargament buscat" per l’Ajuntament de Màlaga, en paraules de la directora general adjunta d’aquesta entitat social, Elisa Durán, ocuparà una superfície construïda de 9.417 metres quadrats a la plaça Manuel Azaña, en concret, al solar bessó a la Comissaria Provincial, actualment destinat a aparcaments, al costat de la principal via d’entrada a la capital, l’avinguda d’Andalusia.

Es construirà sobre un solar que des de finals d’any està en mans de l’Ajuntament de Màlaga després de la culminació del seu traspàs per part de la Junta d’Andalusia i que la Fundació La Caixa gestionarà a través d’una cessió directa i gratuïta per part del Consistori. Amb tot just tres anys per endavant per a la seva construcció, està previst que les obres arrenquin aquest mateix exercici després de l’estiu, cosa que suposarà la materialització de l’acord rubricat entre les dues parts el març de l’any passat, que va donar peu, va recalcar Durán, a uns mesos d’"intens treball".

Notícies relacionades

Per a l’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, el desembarcament d’un CaixaForum a Màlaga suposa col·locar la capital en el "grup en cap de les grans ciutats espanyoles", a la lliga de les grans urbs com Madrid, Barcelona o Saragossa. El regidor malagueny va destacar que serà un equipament cultural "de primer ordre", "singular" i "icònic" no només per al districte de Cruz de Humilladero en el qual es construeix sinó per a la ciutat i la província.

Aquest CaixaForum comptarà amb dos grans sales expositives amb capacitat per acollir fins a sis exposicions anuals, a la qual cosa se sumaran diverses sales polivalents a la primera planta de l’edifici.