Els 24 (+1) discos més esperats del 2024

Els 24  (+1)  discos més esperats del  2024
6
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

Encara que el paradigma digital ha realçat el poder del single i la cançó per si mateixa, l’àlbum, ja sigui físic o digital, continua representant la unitat de mesura de la majoria dels artistes de cara a les seves campanyes promocionals i a les seves gires. Repassem les novetats discogràfiques més destacades que ens reserva el nou any: llançaments entorn del pop i els seus múltiples accents, els sons urbans, la música llatina i els mestissatges, internacionals i autòctons, de Dua Lipa a Oques Grasses.

DUA LIPA

Hi ha intriga respecte al successor de Future nostalgia (2022), que podria seguir el camí disco-pop suggerit al senzill Houdini, si bé despisten les anunciades complicitats de Kevin Parker (Tame Impala) i Danny L. Harle (Caroline Polachek, Charli XCX). En sortirem de dubtes a la primavera.

BILLIE EILISH

El tercer treball de l’autora de Bad guy no té data de publicació, però s’espera per a aquest any, sobretot després que declarés que està "gairebé acabat". Per ara, amenitza l’espera el seu tema per a la banda sonora de Barbie.

COLDPLAY

Chris Martin i companyia han aprofitat les pauses de la seva gira gegant per gravar Moon music, àlbum que presenten com la segona part de Music of the spheres (2021). El guru funky Nile Rodgers (Chic, Bowie, Madonna), entre els còmplices. Per al maig.

PEARL JAM

Els de Seattle anuncien un àlbum de sonoritat dura i directa per a la primavera, a punt per a la nova gira. Estrenen productor en voga, Andrew Watt, expert en llegendes rockeres després de firmar els últims discos d’Iggy Pop i Rolling Stones.

MARK KNOPFLER

El 2019 va dir que es retirava de les gires (ja ho veurem), però continua creant cançons amb discreció i prepara un àlbum que serà el primer en sis anys. A l’agost va assegurar a la seva web que veuria la llum aquest any.

NICK CAVE AND THE BAD SEEDS

Fa un any que l’australià treballa en un disc que, segons ha dit, no serà tan electronicominimalista com Ghosteen, ni tampoc una obra de rock en la seva línia clàssica. Possible col·laboració de Jonny Greenwood (Radiohead).

THE CURE

La de Songs of a lost world és la cançó de l’enfadós: el seu primer àlbum des del 2008, del qual s’han foguejat fins a sis cançons a l’última gira (i que, dubtant fins a la desesperació, Robert Smith ha volgut tornar a gravar per retocar-hi matisos vocals). Disc d’aspecte ombrívol, poc pop, amb data d’edició encara imprecisa.

MICHAEL STIPE

R.E.M., aquella banda exemplar, es va desintegrar el 2011 i Michael Stipe ha anat postergant la seva estrena com a solista. Semblava a punt l’any passat, però s’ho pren amb calma. Serà un disc amb molts col·laboradors i, segons ha dit, amb varietat d’estils musicals.

GREEN DAY

En el 30è aniversari del celebrat Dookie, el trio californià torna amb Saviours (el 19 de gener). Temes d’avanç com The American dream is killing me auguren que el seu mètode pop-punk conserva el do per la tornada fresca i llenguallarga.

LIAM GALLAGHER I JOHN SQUIRE

La sorpresa de les últimes setmanes ha sigut el tàndem creat pels exmembres d’Oasis i The Stone Roses, airejada en un primer senzill, Just another rainbow, amb ressons del brit-pop i el rock psicodèlic. Se suposa que un àlbum està en camí.

COURTNEY LOVE

En (gairebé) silenci des del 2010, la que va ser líder de Hole va anunciar a la tardor que tenia a punt el seu segon àlbum en solitari i que el llançaria per Nadal. N’ha publicat alguns breus fragments a TikTok.

VAMPIRE WEEKEND

La banda que va portar l’indie-pop a nous desafiaments amb accents afro preveu publicar el seu cinquè àlbum a finals d’aquest any. Abans, aquest mes, ha de veure la llum Frog on the bass drum vol. 2, vinil gravat en directe el 2019.

THE SMILE

Després de la bona acollida, el 2022, del debut d’aquest projecte paral·lel de Thom Yorke i Jonny Greenwood (Radiohead), un segon àlbum, Wall of eyes, està a punt (26 de gener). Amb aquest, nou pas de rosca al seu art-rock líric i arriscat.

MORRISSEY

Els fans de The Smiths sospiren per l’anunciat Bonfire of teenagers, disc gravat el 2020 i 2021 amb còmplices com Iggy Pop, Miley Cyrus i membres de Red Hot Chili Peppers, aturat després de la seva ruptura amb Capitol. Però Morrissey ja té un altre àlbum a punt, Without music the world dies, i busca segell.

THE LIBERTINES

Un senzill ansiós i tràgic, Run run run, llançat a l’octubre, prepara el camí per a la tornada de l’esgarriada tropa de Pete Doherty. All quiet on the Eastern esplanade, el seu primer àlbum en nou anys, sortirà el 8 de març.

SHERYL CROW

El 2018, va anunciar que no gravaria més discos, però ha fet marxa enrere: Evolution (20 de març) té aspecte d’obra de tempos pausats i interioristes. Produeix Mike Elizondo (Fiona Apple, Nelly Furtado, Eminem).

SHAKIRA

En ratxa promocional des de fa un any després de la seva sonada separació, l’artista colombiana, ara establerta a Miami, planeja tornar en aquest primer semestre del 2024 amb un nou àlbum, set anys després d’El dorado, que anirà més enllà de la provisió dels seus últims singles i oferirà material nou.

NATHY PELUSO

Ja seran quatre anys des que va aparèixer Calambre, i l’argentina (establerta a Barcelona) ha anat asfaltant amb singles el camí cap a un segon treball del qual s’especula que té el títol de Bendiciones. 

J BALVIN

A l’anunciat Sonríe estás en cámara, que hauria d’haver sortit aquesta tardor, cal sumar-hi el que Balvin va dir haver gravat amb Ed Sheeran, amb "unes 20 cançons" (dues de les quals ja han vist la llum).

CHANEL

Gairebé dos anys després del seu tercer lloc eurovisiu amb SloMo, Chanel Terrero té per fi el seu primer àlbum a la llançadora. Al crit (salser) d’¡Agua!, el disc surt aquest divendres, 12 de gener, contenint col·laboracions de l’italià Rocco Hunt, l’argentí Zé Felipe i l’argentí FMK.

BAD GYAL

També aquest mes, el dia 26, llançarà Alba Farelo el seu primer àlbum amb totes les lletres (després de la seva successió d’epés i mixtapes). Llançament a escala global, La joia contindrà els seus coneguts duets amb Tokischa, Myke Towers o Quevedo, i d’altres amb Ñengo Flow i Tommy Lee Sparta.

LOVE OF LESBIAN

Els autors de Club de fans de John Boy estan aquests dies barrejant la seva nova obra, que no veurà la llum fins a la tardor, tot i que preveuen avançar-ne abans un o dos singles. Disc que apunta més cap a la immediatesa pop que cap a l’èpica.

GUILLEM GISBERT

Manel està en mode pausa i el seu cantant i principal compositor s’estrenarà al març en solitari. L’epé de dos temes que va llançar al novembre suggereix una evolució de l’estil manelesc, amb més teclats que guitarres i girs lírics amb essència i suspens.

OQUES GRASSES

El grup catalanocantant que dominarà el 2024 serà Oques Grasses. Es veurà fins on porten la transformació del cànon festiu a cop d’electrònica i inflexions afrollatines. Sortirà a la primavera.

Notícies relacionades

ESTOPA

Per celebrar el 25è aniversari, els Muñoz entreguen material nou amb fort ascendent rumber. Estopía veurà la llum al març amb una dotzena de cançons, entre les quals la que és la seva estrena en català amb autoria pròpia, La rumba del Pescaílla.