Thielemann brilla amb la seva prodigiosa batuta

Thielemann brilla amb la seva prodigiosa batuta

Pablo Meléndez-Haddad

2
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

O n any més es compleix el ritu, començar el nou any amb música de fons, la del Concert d’Any Nou de la Filharmònica de Viena. Aquesta vegada va tornar amb tot el seu poder al podi de la Sala Daurada del Musikverein el gran director alemany Christian Thielemann, protagonista d’excepció per segona vegada d’aquesta popular iniciativa cultural. El mestre alemany, un dels més importants de la seva generació, va elevar el repertori a cotes majúscules amb la seva prodigiosa batuta; definitivament va ser l’estrella d’una vetllada que, malgrat el pas dels anys i al reiteratiu del programa –els famosos valsos, polques i fragments d’opereta sobretot de la família Strauss-, segur que ha tornat a batre rècords d’audiència, la qual estava estimada en uns 55 milions d’espectadors només al continent europeu.

Notícies relacionades

Tenint en compte que s’han penjat del senyal de la televisió austríaca ORF uns 90 països la xifra serà descomunal per a aquesta iniciativa en coproducció amb la Unió Europea de Ràdio-Televisió. I és que aquesta cita imprescindible des de 1941 cada 1 de gener –tot i que el 1939 el va instaurar el règim nazi– es converteix sempre el líder d’audiència. A Espanya la cobertura és sorprenent: s’ha retransmès en directe per TVE1 i per RNE Radio Clàssica, comptant amb els instructius comentaris del periodista Martín Llade, tot i que amb algun contratemps tècnic.

Com és costum, la sala principal de la Societat Musical de Viena –el famós Musikverein- es va omplir de melòmans milionaris (com se sap, les entrades arriben a xifres que sobrepassen els 1.000 euros) davant un Thielemann grandiós, en perfecta comunió amb una Filharmònica vienesa en estat de gràcia. L’actual titular de l’Òpera de Dresden, que a partir de setembre de 2024 reemplaçarà Daniel Barenboim en la direcció musical de la Staatsoper Unter donin Linden de Berlín, es va moure com un peix a l’aigua entre les peces de Johann Strauss pare i dels seus fills Johann, Josef i Eduard, i el fill d’aquest, Johann Strauss III. En l’espectacle televisiu es va unir una vegada més el Wiener Staatsballett, amb coreografies de Davide Bombana ofertes en directe en el mateix Musikverein i en altres espais i jardins de Viena. A la saga Strauss es van unir autors molt menys difosos, com Karl Komzák o el gran simfonista Anton Bruckner.

Temes:

Música Famosos