Cinc documentals sobre el canvi climàtic per entendre els perills i les solucions

EPC

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Els documentals sobre el canvi climàtic ja van començar a fer-se fa dècades, amb títols fonamentals dels 90 com ‘Baraka’, però ha sigut des de l’inici del segle XXI quan s’han convertit gairebé en un gènere en si mateix. A més, estrelles de Hollywood i d’altres àmbits cinematogràfics, com Leonardo DiCaprio, s’han posicionat sobre el tema i hann finançat diverses pel·lícules. Seleccionem cinc d’aquests documentals que alerten alhora que indaguen en la recerca de respostes.

‘Una verdad incómoda’ (2006), de Davis Guggenheim

Seria Davis Guggenheim, un director que fins aleshores només havia dirigit episodis de sèries televisives, qui posaria la primera pedra important quant al documental sobre el canvi climàtic. Produït per Lawrence Bender, antic soci de Tarantino, segueix les teories sobre l’escalfament global escampades per Al Gore, vicepresident durant el mandat de Bill Clinton i reconegut mediambientalista. Oscar al millor documental. Disponible de lloguer a Apple TV i Google Play.

‘La hora 11’ (2007), de Leila i Nadia Conners

El primer dels dos documentals realitzats per Leila Conners i produït per Leonardo DiCaprio, l’actor hollywoodià més conscienciat sobre el tema. La pel·lícula cataloga tota mena de desastres (inundacions, huracans, sequeres, fams, onades de calor extrema) producte del canvi climàtic i procura també possibles solucions per tornar a equilibrar l’ecosistema. Directora i actor repetirien a ‘Hielo en llamas’ (2019): no havia canviat res. Disponibles a Amazon i HBO Max, respectivament.

‘GasLand’ (2010), de Josh Fox

Josh Fox només havia dirigit una pel·lícula de ficció quan un dia va rebre la proposta d’una companyia energètica per arrendar una part important d’un terreny de la seva propietat en el qual havien descobert un jaciment de gas natural. Indecís amb la idea de cedir el terreny, va agafar una càmera i va recórrer part dels Estats Units per informar-se sobre les explotacions de gas natural i comprovar els perills de la contaminació i l’extracció petrolífera. Disponible a Filmin.

‘Demà’ (2015), de Cyril Dion i Mélanie Laurent

Notícies relacionades

Filmada als Estats Units, França, el Regne Unit, Finlàndia, Islàndia i l’Índia per Cyril Dion, l’actriu i directora Mélanie Laurent i un reduït equip de càmera i so. El film sorgeix d’un informe que anunciava la desaparició de part de l’espècie humana l’any 2100. Però lluny de buscar només les causes de la dràstica transformació, els directors perceben solucions en el treball gairebé anònim de diversos economistes, agricultors, polítics i educadors. Disponible a Prime Video i Filmin.

‘Antes que sea tarde’ (2016), de Fisher Stevens

Coneguda també com ‘Planeta Tierra, ¿somos historia?’, se centra en el deteriorament del medi ambient i en la salvació d’algunes espècies i ecosistemes en perill d’extinció. És el documental de més envergadura sobre el tema, ple d’estrelles: Leonardo DiCaprio n’és el narrador i productor, Martin Scorsese coprodueix, el guió el firma Mark Monroe –guionista de ‘The cove’, sobre les matances de tonyines al Japó– i la música és de Mogwai, Atticus Ross i Trent Reznor. Disponible a Disney+.