Literatura

Luis Mateo Díez, mestre de la imaginació literària, guanya el Premi Cervantes 2023

El guardó, el més important de les lletres en llengua espanyola, està dotat amb 125.000 euros

Luis Mateo Díez, mestre de la imaginació literària, guanya el Premi Cervantes 2023

EFE

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

L’escriptor  lleonès Luis Mateo Díez és el guanyador del Premi Cervantes 2023. Mestre de la imaginació i de la memòria, és autor d’una obra en la qual dominen els mons imaginaris que es nodreixen de la tradició oral de la seva terra natal, a la muntanya lleonesa. Es tracta de l’únic autor que ha guanyat dues vegades el Premi Nacional de Narrativa, el 1987 amb La fuente de la edad i el 2000 amb La ruina del cielo, i dues més el Premi de la Crítica, gràcies a les mateixes novel·les. El 2020 va aconseguir el Premi Nacional de les Lletres per tota la seva carrera literària.

Va debutar en la literatura a mitjans dels anys 60 col·laborant amb la revista de poesia Claraboya, però la seva obra aviat es va reconduir cap a la narrativa, primer amb un llibre de contes (Memorial de hierbas, 1973) i després amb el seu debut a la novel·la que va ser Las estaciones provinciales (1982).

El seu es va convertir en un nom clau de la narrativa espanyola gràcies a la trilogia formada per El espíritu del páramoLa ruina del cielo i El oscurecer, en els quals va crear un territori imaginari propi, el regne de Celama, metàfora rural de la seva terra natal i «finestra al més profund i misteriós del cor humà». 

Amo d’una abundant producció novel·lística, s’ha acostat també al teatre (Celama, 2008, adaptació dels seus propis textos narratius) i ha coescrit un guió cinematogràfic (Viene una chica, pel·lícula de Chema Sarmiento del 2011). Azul serenidad o la muerte de los seres queridos (2010), un llibre en el qual torejava amb una sèrie de pèrdues pròximes, és potser el seu títol més autobiogràfic

El seu últim títol publicat és Mis delitos como animal de compañía, publicat per Galaxia Gutenberg el 2022.

135.000 euros

Ha sigut el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, l’encarregat d’anunciar, després de la deliberació mantinguda pel jurat, a qui correspon aquest any el més prestigiós guardó de les lletres en espanyol.

El premi està dotat amb 125.000 euros, i serà entregat entorn del pròxim 23 d’abril, data de la suposada mort de Cervantes i Dia del Llibre, en una cerimònia presidida pels Reis que se celebrarà al Paranimf de la Universitat d’Alcalá de Henares.

Notícies relacionades

L’any passat el vencedor del premi va ser el poeta veneçolà Rafael Cadenas. Anteriorment l’havien guanyat la uruguaiana Cristina Peri Rossi (2021), els espanyols Francisco Brines (2020) i Joan Margarit (2019), tots dos ja morts, i la també uruguaiana Ida Vitale (2018).

Segons diuen les seves bases, el Premi Cervantes «constata el públic testimoni d’admiració a la figura d’una escriptora o d’un escriptor, independentment de la seva nacionalitat que, amb el conjunt de la seva obra, hagi contribuït a enriquir el llegat literari hispànic». El guardó es concedeix, per tant, «no per una obra específica, sinó per la totalitat de l’obra literària d’una autora o d’un autor».