Cine

‘La imatge permanent’ de Laura Ferrés guanya l’Espiga d’Or a la millor pel·lícula en la Seminci

El film és un retrat de la immigració andalusa a Catalunya en la postguerra

‘La imatge permanent’ de Laura Ferrés guanya l’Espiga d’Or a la millor pel·lícula en la Seminci

Nacho Gallego (EFE)

2
Es llegeix en minuts
ACN

‘La imatge permanent’, de la directora catalana Laura Ferrés ha guanyat l’Espiga d’Or a la millor pel·lícula en la Seminci. El film, molt aclamat per la crítica quan es va estrenar al Festival de Locarno, és el primer en català a rebre la principal distinció del certamen de cine de Valladolid. A més, Ferrés s’ha convertit també en la primera directora de l’Estat a guanyar aquest guardó. La pel·lícula està protagonitzat per les debutants María Luengo i Rosario Ortega i és un retrat sobre les persones que van migrar des d’Andalusia a Catalunya per treballar durant la postguerra espanyola.

Amb un punt de vista «no realista» i «antropològic», la pel·lícula se centra en una desaparició i rescata elements que poden caure en l’oblit.

Després de ser premiada en la Setmana de la Crítica del Festival de Cannes i reconeguda en els Goya i en els Gaudí pel seu curtmetratge ‘Els desheredats’,Laura Ferrés va presentar ‘La imatge permanent’ en el Festival de Locarno.

El film arrenca en un poble del sud on una mare adolescent, l’Antonia, desapareix durant la nit. Cinquanta anys més tard i molts quilòmetres al nord, la Carmen, una directora de càsting introvertida, ha de trobar persones que expliquin els seus records després de canviar de ciutat. Durant aquesta investigació, la Carmen coneix l’Antonia, una dona impulsiva que envaeix la seva soledat.

En un comunicat enviat per Seminci, Ferrés ha destacat que el film és «el projecte més desafiador» a què ha hagut de fer front. «Estic molt agraïda al jurat i a Seminci per reconèixer aquesta gosadia i una altra manera de fer cine», ha dit.

En el repartiment de premis, també han sortit guardonades altres produccions amb participació catalana com ‘Muyeres’, ‘La contadora de películas’, ‘Sobre todo de noche’ o ‘Zinzindurrunkarratz’.

‘Muyeres’, de Marta Lallana, ha rebut l’Espiga Verda i el Premi del Públic. L’obra és el primer llargmetratge en solitari de Lallana, i parla de la memòria i les tradicions asturianes. També ha sigut reconeguda amb una menció especial de l’Espiga Verda el treball d’Anna Largués ‘Tren d’Alba’.

La coproducció catalana que va obrir el certamen, ‘La contadora de películas’, de Lone Scherfig, ha sigut premiada amb el guardó Seminci Jove a la millor pel·lícula.

Notícies relacionades

El film és una adaptació de la novel·la homònima del Premi Nacional de literatura xilè Hernán Rivera Letelier, i compta amb la participació de 3Cat.

El jurat també ha reconegut en ‘Sobre todo la noche’, de Víctor Iriarte, amb el premi Fipresci a millor pel·lícula, un guardó que s’atorga a la pel·lícula de la secció oficial més valorada per tres crítics internacionals. El film, amb la participació de 3Cat, és una r’oad-movie’ en la qual Lola Dueñas i Ana Torrent es veuen implicades en tres morts, dos robatoris i una fuga.

Temes:

Valladolid Cine