zentauroepp48847243 julio manrique190630161140

zentauroepp48847243 julio manrique190630161140 / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El Patronat del Teatre Lliure ha elegit aquest dimecres l’actor i director Julio Manrique com a nou responsable de l’entitat. Substituirà en el càrrec Juan Carlos Martel, que a l’abril va anunciar que no tenia intenció de realitzar un segon mandat i que marxaria quan acabés el seu contracte perquè «no es donen les condicions internes necessàries per al desenvolupament adequat en la continuïtat del projecte». Martel, que reclamava entre d’altres un compromís econòmic més gran de les institucions, abandonarà el càrrec el 31 de gener del 2024 i el seu equip facilitarà la transició.

La comissió de valoració va rebre diverses candidatures amb els seus projectes corresponents. D’aquestes se’n van escollir unes finalistes, que són les que s’han proposat al Patronat, que és qui finalment nomena el nou responsable del teatre.

La comissió de valoració ha estat integrada per Guillem López Casasnovas (president de la Fundació), per quatre representants del Patronat escollits entre tots els seus membres, inclosos els Patrons Honorífics, i un representant de cada Administració amb representació a la Fundació: Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura.

A l’anterior concurs, iniciat el 2018 després de l’escàndol que va fer dimitir Lluís Pasqual, va ser el primer que va realitzar el Lliure en la seva història. En aquella ocasió, a més de Martel van arribar a la fase final la directora Carlota Subirós i el director Pau Carrió –tots dos, com Martel, havien tingut vincles amb el Lliure– i Àlex Serrano d’Agrupación Señor Serrano.

Creat en una sala de Gràcia el 1976, el Lliure s’ha convertit en un referent del teatre català. Està constituït com a fundació privada, participada per les següents administracions públiques: l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura. En els seus inicis va ser una cooperativa formada per un col·lectiu d’artistes impulsat per l’escenògraf i director Fabià Puigserver.

Notícies relacionades

El Teatre Lliure de Barcelona és un dels centres de creació i exhibició escènica més importants d’Espanya i forma part de la xarxa europea de teatres públics mitos21. Té dues seus: una a Montjuïc, que comprèn la Sala Fabià Puigserver de gran format (fins a 720 espectadors) i l’Espai Lliure de petit format (fins a 172 espectadors), i una altra a Gràcia, on va néixer, amb una sala de format mitjà (fins a 250 espectadors).

Martel i el seu equip han renovat el Lliure que abans que ells capitanejava Lluís Pasqual, reconegut director que en va formar part en els seus inicis abans de triomfar internacionalment. Martel ha desenvolupat un programa educatiu i un altre de residències del teatre que han permès tant l’intercanvi de creadors entre teatres internacionals com el desenvolupament i el suport a companyies locals. També han posat en marxa la plataforma digital del Lliure i han creat l’Arxiu Lliure online que permet accedir al fons patrimonial artístic de la història del Teatre Lliure amb de 67.500 objectes. El seu desenvolupament i posada en marxa ha sigut possible gràcies als fons FEDER de la Unió Europea. Sota el seu mandat el Lliure s’ha obert a una nova generació de creadors i a un públic més jove.