Els Castellers de Vilafranca treuen pit pel seu domini de la gamma extra

Marina Pérez Got

3
Es llegeix en minuts

Vilanova i la Geltrú és el lloc on els Castellers de Vilafranca han volgut estrenar el castell de 10 en els últims temps. Si podrien fer-ho o no aquest any era tota una incògnita després de no haver pogut descarregar el 2d9fm ni a Mataró, ni a Altafulla. No obstant, els Verds arribaven amb ganes de fer el gran pas a la gamma extra. I ho feien per la porta gran.

Els Castellers de Vilafranca començaven l’actuació amb el 2d9fm. Es volien treure els nervis de sobre i mostrar que la caiguda a Mataró només havia sigut un ensurt. El descarregaven sense dubtar, i treien pit demostrant que és un castell que tenen perfectament dominat.

En segona ronda no se sabia si seria el moment del 3d10fm, que fins a l’últim moment ha sigut a sobre de la taula. No ho era, però sí que feien una estrena, el 9d8. Segon gamma extra de la jornada per als vilafranquins.

En tercera ronda de castells semblava que farien el pas i es decidirien pel castell de 10. No obstant, no volien arriscar més del compte, i amb bona part de la feina feta, preferien aparcar-lo i deixar-lo per a més endavant. Apostaven pel 4d9f. Posaven la guinda a l’actuació descarregant un magnífic pd8fm. Després dels dubtes de les últimes setmanes, els Verds descarregaven d’una tirada tres estructures de màxima dificultat, i demostraven així que les dominen i que la seva ambició continua intacta.

El cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Sisco Benet, es mostrava molt satisfet, i assegurava que ara la intenció és «continuar treballant per si podem estrenar aquest segon tram de l’estiu el 3d9fp i el 3d10fm».

Bones actuacions

Per la seva banda, la Colla Jove de Tarragona s’anotava el primer ‘triplet màgic’ de la temporada. Els de la camisa lila descarregaven el segon 3d9f de l’any, l’acompanyaven del segon 5d8 de la temporada i estrenaven el 4d9f.

La Colla Jove Xiquets de Valls tenia les mateixes intencions que els Castellers de Vilafranca, però la primera ronda se’ls complicava amb un intent desmuntat de 3d9f. No obstant, no renunciaven als seus objectius i tornaven a intentar el 3d9f que descarregaven, acompanyat del 5d8 i el 4d8. La Jove se n’anava amb la sensació de no haver pogut arribar als objectius.

Finalment, els Bordegassos de Vilanova firmaven la millor actuació de l’any amb el 5d7, la torre de 7 i el 7d7.

Números similars al 2019

La temporada castellera d’aquest any ens està recordant que fer castells de gamma extra és molt complicat. A les colles els està costant poder descarregar aquests castells. De fet, només la Colla Vella dels Xiquets de Valls havia sigut capaç de descarregar-ne un –el 4d9fp–, i els Minyons de Terrassa un altre –el 2d9fm–, fins ahir. A aquest s’hi ha d’afegir el pd8fm dels Castellers de Vilafranca, que també ha descarregat la Vella, i el va carregar a Altafulla.

Per tant, en dades, el 2d9fm s’havia intentat cinc vegades aquest any. D’aquests se n’havia descarregat un, el dels Minyons, s’havien carregat dos: un dels Minyons i un dels Castellers de Vilafranca. Dos havien quedat en intent desmuntat, un dels Verds, i un altre dels Capgrossos de Mataró. La seva efectivitat era del 20%. Ahir s’hi sumava la torre, que per fi descarregaven els Verds. El pd8fm s’ha intentat en tres ocasions, en dues ha quedat descarregat, per part dels vallencs i els vilafranquins, i en una ha quedat carregat, per part de la Vella de Valls. La seva efectivitat és del 66,67%. La diada de les Neus servia per afegir-ne un altre.

Notícies relacionades

Si comparem aquestes dades amb les del 2019, podem veure que està costant més. El 2019 el 2d9fm, durant el mes de juliol, s’havia provat en cinc ocasions, i totes cinc s’havia descarregat. Els que més ho havien fet eren els Minyons de Terrassa. El pd8fm l’havien fet dues vegades els Minyons, i també l’havien descarregat. I la Jove de Tarragona havia descarregat en una ocasió el 9d8. Un castell que aconseguien per primera vegada aquest any els Castellers de Vilafranca.

Per tant, tot i que els números no s’allunyen gaire, perquè el 5d9f no s’havia provat, el 4d9fp tampoc, i aquest any sí, podem dir que fer manilles està presentant més dificultats a les colles.